Väčšina bábätiek už od 6. mesiaca prijíma okrem materského alebo umelého mlieka aj tuhú stravu. V prípade detí na umelom mliečku sa s prvým experimentovaním s jedlom začína i skôr, a to od 4. mesiaca. Variť pre detičky v tomto veku síce nie je príliš náročné na kulinárske zručnosti, no niekedy môže byť náročné na fantáziu mamičky. Ak aj vám došla a neviete, čo svojmu viac ako 9-mesačnému dieťatku navariť, skúste tieto recepty pre deti od 9 mesiacov!
Vitaj, 9. mesiac!
Doma už nemáte nehybné bábätko, ale 9 a viacmesačného šibala, ktorý už potrebuje viac než len tekutú potravu alebo potravu s jednou zložkou. Na hru, prvé kroky a neustále spoznávanie sveta totiž potrebuje oveľa viac energie ako doposiaľ. Práve preto mu treba v tomto duchu upraviť i jedlo. V deviatom mesiaci už zrejme máte za sebou prvé príkrmy s jednou i viac zložkami, dieťatku ste vyskúšali dať väčšinu druhov zeleniny a tiež aj chudé mäso.
Neznáme by už pre vaše bábo nemali byť ani obilniny, ryža či dokonca cestoviny. V prípade, že vaše dieťatko ešte niektoré z týchto zložiek nepozná, radšej mu ich skúste dať osamote skôr, než sa do týchto inšpirácií na recepty pustíte. Poďme sa teda pozrieť, čo nové môžete uvariť svojmu 9-mesačnému dieťatku.
Detská hovädzinka
Tento recept je trošku náročnejší na prípravu, no určite sa ho dieťatku z času na čas oplatí pripraviť. Hovädzie mäsko je dobrým zdrojom železa, a to bábätká určite potrebujú. Pripravte si ingrediencie:
- 2 lyžičky olivového oleja
- 200 g chudej hovädzinky
- 1/4 bielej cibuľky
- 1 mrkvu
- 1 zemiak
- 230 ml vody
Postup prípravy: Hovädzie, ošúpanú mrkvu aj zemiak si narežeme na malé kocky, očistenú cibuľku nadrobno. Na panvici si rozpálime olej, pridáme hovädzinu a necháme ju opiecť, kým zhnedne z každej strany. Pridáme cibuľu, mrkvu, zemiak aj vodu. Necháme zovrieť vodu a potom plameň stiahneme na strednú intenzitu. Dusíme aspoň hodinu a štvrť, zeleninu s mäsom dáme do mixéra a pomixujeme na vhodnú konzistenciu pre vaše dieťatko.
Prvá rybička s mrkvou a pórom
Niektoré mamičky už rybičku svojmu dieťatku možno dali aj pred dovŕšením 9. mesiaca, a to je úplne v poriadku. Ryba je veľmi výživná, dodáva im potrebné omega-3 kyseliny pre správny vývin nervovej sústavy. Detičkám navyše zvykne veľmi chutiť. Na prvé jedlo s rybičkou budete potrebovať:
- 150 g bielej ryby bez kostí (vhodná je fileta z ľubovoľnej ryby)
- 3 menšie mrkvy
- 1 menší pór
- 120 ml vody (alebo mlieka)
Postup prípravy: Zeleninku si očistite a pokrájajte na menšie kúsky, aby nad parou rýchlejšie zmäkla. Z póru použite len bielu a slabozelenú časť. Zeleninu aj s rybou dajte nad paru približne na 15 minút. Všetko spolu dajte do mixéra a pomixujte na pyré alebo potlačte vidličkou v prípade, že vaše dieťatko už papá väčšie kúsky.
DepositphotosBaby friendly ratatouille
Ratatouille je zeleninové jedlo typické pre francúzsku kuchyňu. Pripraviť ho môžete aj pre svoje bábätko v baby friendly verzii so zdravou quinoou. Budete potrebovať:
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1/4 cibuľky nadrobno
- 1 malý prelisovaný strúčik cesnaku
- 200 g baklažánu na kocky
- 100 g zelenej papriky na kocky
- 1 paradajku nadrobno
- 200 g cukiny na kocky
- 30 g quinoy
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 250 ml vody
- štipku sušeného tymianu
- čerstvú bazalku alebo petržlenovú vňať (voliteľné)
Postup prípravy: Na rozohriatom olivovom oleji opečieme cibuľku domäkka. Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem čerstvých byliniek. Vodu privedieme k varu, potom oheň stiahneme na strednú intenzitu a necháme dusiť asi 20 minút. Na záver pridáme bylinky a celú zmes presunieme do mixéra alebo potlačíme vidličkou.
Krémová brokolicová polievka pre najmenších
Ingrediencie:
1 malá brokolica (asi 200 g)
1 zemiak
1 malá mrkva
200 ml dojčenskej vody alebo zeleninového vývaru bez soli
1 ČL olivového oleja
Postup prípravy: Brokolicu rozoberte na malé ružičky, zemiak a mrkvu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Zeleninu vložte do hrnca, zalejte vodou a varte, kým všetko nezmäkne. Potom pridajte olivový olej a všetko spolu rozmixujte dohladka. Pre väčšie bábätká môžete časť zeleniny len popučiť vidličkou, aby si zvykali na malé kúsky.
Kuracie pyré so sladkým zemiakom a hráškom
Ingrediencie:
100 g kuracích pŕs
1 menší sladký zemiak (batát)
50 g zeleného hrášku (čerstvý alebo mrazený)
200 ml dojčenskej vody
1 ČL repkového alebo olivového oleja
Postup prípravy: Kuracie prsia nakrájajte na malé kúsky, batát ošúpte a pokrájajte na kocky. Všetko vložte do hrnca, pridajte hrášok a zalejte vodou. Varíme do zmäknutia mäsa aj zeleniny (asi 15 – 20 minút). Následne rozmixujeme do hladkého pyré alebo necháme trošku hrubšiu štruktúru podľa toho, na čo je vaše dieťatko zvyknuté. Nakoniec vmiešame olej pre lepšie vstrebávanie vitamínov.
Inšpirácie do detskej kuchyne
Príprava jedál pre 9-mesačné bábätko nemusí byť zložitá, stačí pár kvalitných surovín, trochu fantázie a chuť skúšať nové kombinácie. Či už siahnete po hovädzinke, rybičke, zeleninovom ratatouille alebo ďalších receptoch, vždy myslite na to, aby jedlo bolo ľahko stráviteľné, prirodzene sladkasté a bez soli či pridaného cukru.
Takéto jedlá nielenže podporia zdravý rast a vývoj dieťatka, ale vám ako rodičom prinesú istotu, že mu dávate to najlepšie. Variť pre malého jedáčika je radosť a zároveň príležitosť vytvárať prvé pozitívne návyky, ktoré si odnesie do ďalších rokov.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos
Aktualizovaný článok: 24.09.2025