Recept na Domáce opekance

Väčšina z nás si ešte užíva posledné dni voľna. A tak, ak máte čas a chuť pomaškrtiť na na niečom dobručkom, ako od babičky či maminy, máme tu pre vás starý dobrý recept na domáce opekance.

 

Tieto sú s makom, cukrom a horúcim mandľovým mliekom, no samozrejme si ich môžete ochutiť aj inak. Napríklad takými mletými orechami... :)

 

 

Odporúčame vyskúšať:  Raw mini sladké tortičky

 

 

Suroviny na prípravu domácich opekancov: 


Kvások

  • 200 ml mlieko sójové
  • 1/3 ks droždie čerstvé
  • 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
  • štipka múky

 

Cesto

  • 200 g múka špaldová celozrnná hladká
  • 100 g múka pšeničná hladká
  • ¾ ČL soľ
  • + múka pšeničná hladká podľa potreby
  • + mlieko sójové podľa potreby

 

Na vrch

  • horúca voda
  • podľa chuti mak mletý
  • javorový sirup alebo púpavový med
  • podľa potreby mlieko mandľové


Počet poricií: 2 porcie
Čas prípravy: 30 minút príprava
Čas pečenia: 15 - 20 minút na 180 °C
 

Odporúčame vyskúšať:  Apple pies s mandľovou posýpkou

recept na domáce opekance

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy domácich opekancov:

 

1. Najprv si pripravíme kvások, mlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie, pridáme cukor, premiešame, zaprášime trochou múky a necháme vzísť kvások (cca 10 min.).

 

2. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, podľa potreby pridáme mlieko (ak je cesto príliš hutné) alebo múku (pokiaľ je priveľmi lepivé a nedá sa s ním pracovať). Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

 

3. Vykysnuté cesto trochu rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru placky, pokrájame na pásiky, z ktorých vyformujeme hrubšie valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. Takto nakrájané opekance už len preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a môžeme nechať trochu podkysnúť (približne 10 min.).

 

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Mini makové záviny

recept na domáce opekance s makom

Zdroj: Janka Pačeková

4. Opekance vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 až 20 minút.

 

5. Opekance necháme vychladnúť a preložíme do misky.

 

6. Pred podávaním opekance prelejeme horúcou vodou a premiešame, aby zmäkli, prípadne ich môžete vhodiť na chvíľku do hrnca s vriacou vodou a o pár minú (cca 2 min.) vybrať, aby neboli premočené.

 

7. Opekance posypte makom, oslaďte a prelejte horúcim mandľovým mliekom a všetko poriadne premiešajte.

 

Odporúčame vyskúšať:  Vegánsky recept: Makové kolieska s lekvárom

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

02.01.2015 19:05

no veru by som si aj dala :-)

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

02.01.2015 21:28

mnam tie vyzerajú fajnovo :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.02.2015 17:06

máme ich radi robievam roky ja ich dám na 2 minutky povariť do mlieka a hned scediť skvelé sú aj z tvarohom

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 16:11

makove opekance nerobievam,ale dala by som si ihned

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

08.08.2018 17:50

vyzeraju dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.