Väčšina z nás si ešte užíva posledné dni voľna. A tak, ak máte čas a chuť pomaškrtiť na na niečom dobručkom, ako od babičky či maminy, máme tu pre vás starý dobrý recept na domáce opekance.
Tieto sú s makom, cukrom a horúcim mandľovým mliekom, no samozrejme si ich môžete ochutiť aj inak. Napríklad takými mletými orechami... :)
Odporúčame vyskúšať: Raw mini sladké tortičky
Suroviny na prípravu domácich opekancov:
Kvások
- 200 ml mlieko sójové
- 1/3 ks droždie čerstvé
- 1 ½ PL cukor trstinový nerafinovaný
- štipka múky
Cesto
- 200 g múka špaldová celozrnná hladká
- 100 g múka pšeničná hladká
- ¾ ČL soľ
- + múka pšeničná hladká podľa potreby
- + mlieko sójové podľa potreby
Na vrch
- horúca voda
- podľa chuti mak mletý
- javorový sirup alebo púpavový med
- podľa potreby mlieko mandľové
Počet poricií: 2 porcie
Čas prípravy: 30 minút príprava
Čas pečenia: 15 - 20 minút na 180 °C
Odporúčame vyskúšať: Apple pies s mandľovou posýpkou
Postup prípravy domácich opekancov:
1. Najprv si pripravíme kvások, mlieko zohrejeme, rozmrvíme do neho droždie, pridáme cukor, premiešame, zaprášime trochou múky a necháme vzísť kvások (cca 10 min.).
2. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, podľa potreby pridáme mlieko (ak je cesto príliš hutné) alebo múku (pokiaľ je priveľmi lepivé a nedá sa s ním pracovať). Misu s cestom prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
3. Vykysnuté cesto trochu rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru placky, pokrájame na pásiky, z ktorých vyformujeme hrubšie valčeky a tie pokrájame na malé kúsky. Takto nakrájané opekance už len preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a môžeme nechať trochu podkysnúť (približne 10 min.).
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Mini makové záviny
4. Opekance vložíme do predhriatej rúry a pečieme 15 až 20 minút.
5. Opekance necháme vychladnúť a preložíme do misky.
6. Pred podávaním opekance prelejeme horúcou vodou a premiešame, aby zmäkli, prípadne ich môžete vhodiť na chvíľku do hrnca s vriacou vodou a o pár minú (cca 2 min.) vybrať, aby neboli premočené.
7. Opekance posypte makom, oslaďte a prelejte horúcim mandľovým mliekom a všetko poriadne premiešajte.
Odporúčame vyskúšať: Vegánsky recept: Makové kolieska s lekvárom
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk