Recept: Ryžová kaša bez cukru s kokosovým mliekom

Ryžová kaša alebo aj mliečna ryža patrí medzi obľúbené sladké jedlá. Väčšinou je však až priveľmi sladká a vôbec nie je vhodná, ak chcete nejaké to kilo dať dole. My vám preto prinášame verziu, ktorá vám neublíži a je rovnako dobrá.

 

V recepte nie je žiaden cukor. Namiesto neho je použitý med a javorový sirup, ktoré sú 100% prírodnými sladidlami. Ja som v tejto kaši použila polovicu množstva mlieka kravského a polovicu kokosového. Ak by ste chceli bezlaktózový variant, môžete použiť len kokosové mlieko, ale pokiaľ ste ho ešte neochutnali, musíte si na tú zvláštnu exotickú chuť trošku zvyknúť. Poďme sa do toho pustiť.

 

 Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček ryže (250 ml)
  • 1 hrnček vody
  • 300 ml mlieka
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 PL medu
  • strúhaný kokos podľa chuti

 

Postup:

1. Ryžu prepláchneme a dáme do hrnca spolu s hrnčekom vody. Necháme pod pokrievkou, kým ryža vodu nevsiakne. Občas odokryjeme a premiešame, aby nám neprihorela.

Príprava ryžovej kaše s kokosovým mliekom

Zdroj: Shutterstock®

2. Keď už ryža všetku vodu vpila, prilejeme hrnček mlieka – ja som použila kravské. Tu už musíme miešať stále, lebo vzniknutá kaša „fľuská“. Keď ryža vpije aj mlieko, prilejeme hrnček kokosového mlieka.

 

Odporúčame prečítať: 2 rýchle recepty na sladké kaše pre zdravé trávenie


3. Kokosové mlieko je v plechovke tuhé, nezľaknite sa, má to tak byť. Existujú viaceré druhy kokosového mlieka, keď je tuhé, má vyšší podiel tuku. Mlieko odoberte do hrnčeka a zohrejte v mikrovlnnej rúre – tak sa hneď rozpustí.

Príprava ryžovej kaše bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

4. Proces zmäknutia ryže môže trvať 30-40 minút, musíte byť trpezliví a mať aj dosť síl, lebo čím je kaša lepivejšia, tým sa ťažšie mieša. Kašu ochutnajte a keď sa vám zdá, že niektoré zrnká sú ešte trošku tvrdé, vypnite plameň, hrniec prikryte pokrývkou a nechajte postáť aspoň 5 minút.

 

Odporúčame prečítať: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami

 

Dochutenie ryžovej kaše bez cukru

Zdroj: Shutterstock®

5. Potom kašu premiešajte, už by mali byť všetky zrnká mäkké. Prichádza na rad dochucovanie. Pridajte škoricu, vanilkový extrakt, javorový sirup a med. Všetko dobre premiešajte. Na záver jemne vmiešajte strúhaný kokos.

 

Odporúčame prečítať: Domáce špaldové sušienky so škoricou

 

Recept na ryžovú kašu bez cukru s kokosovým mliekom

Zdroj: Shutterstock®

Ryžová kaša bez cukru ozvláštnená kokosovým mliekom je hotová. Môžete ju ešte dozdobiť ovocím, štipkou mletej škorice a hoblinkami kokosu.

 

Prajem vám dobrú chuť!

 

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

9 komentárov
Monika Filípková

Monika Filípková

03.02.2017 07:08

Ryžovú kašu robievam, ale nie s javorovým sirupom, ale s cukrom. Viem, že javorový sirup je naozaj veľmi chutný, tak niekedy vyskúšame.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

03.02.2017 10:28

Mnam,vyzera chutne.

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

03.02.2017 11:24

Musí byť výborná, kokos milujem, vyskúšam!

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

03.02.2017 15:38

Mňam, vyzerá to fajne :)

Vaše meno:

tofica

tofica

03.02.2017 18:41

Užasné .. Pripomína mi to ryžový nákyp ,ale ten je veľmi sladký.. Toto vyskúšam, milujem všetko v čom je škorica.. Má veľmi príjemnú chuť a aromu ..Stále si spomeniem na krupicovú kašu, ked jem škoricu ..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.02.2017 19:53

mám rada takéto kašičky

Vaše meno:

simona v.

simona v.

04.02.2017 12:40

mam rada ine recepty, zapisujem :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.02.2017 17:18

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Alexandra Petriková

Alexandra Petriková

27.02.2017 07:38

Mňam :) ale kokosové mlieko radšej vynechám :D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE