Ryžová kaša alebo aj mliečna ryža patrí medzi obľúbené sladké jedlá. Väčšinou je však až priveľmi sladká a vôbec nie je vhodná, ak chcete nejaké to kilo dať dole. My vám preto prinášame verziu, ktorá vám neublíži a je rovnako dobrá.
V recepte nie je žiaden cukor. Namiesto neho je použitý med a javorový sirup, ktoré sú 100% prírodnými sladidlami. Ja som v tejto kaši použila polovicu množstva mlieka kravského a polovicu kokosového. Ak by ste chceli bezlaktózový variant, môžete použiť len kokosové mlieko, ale pokiaľ ste ho ešte neochutnali, musíte si na tú zvláštnu exotickú chuť trošku zvyknúť. Poďme sa do toho pustiť.
Budeme potrebovať:
- 1 hrnček ryže (250 ml)
- 1 hrnček vody
- 300 ml mlieka
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL javorového sirupu
- 1 PL medu
- strúhaný kokos podľa chuti
Postup:
1. Ryžu prepláchneme a dáme do hrnca spolu s hrnčekom vody. Necháme pod pokrievkou, kým ryža vodu nevsiakne. Občas odokryjeme a premiešame, aby nám neprihorela.
2. Keď už ryža všetku vodu vpila, prilejeme hrnček mlieka – ja som použila kravské. Tu už musíme miešať stále, lebo vzniknutá kaša „fľuská“. Keď ryža vpije aj mlieko, prilejeme hrnček kokosového mlieka.
Odporúčame prečítať: 2 rýchle recepty na sladké kaše pre zdravé trávenie
3. Kokosové mlieko je v plechovke tuhé, nezľaknite sa, má to tak byť. Existujú viaceré druhy kokosového mlieka, keď je tuhé, má vyšší podiel tuku. Mlieko odoberte do hrnčeka a zohrejte v mikrovlnnej rúre – tak sa hneď rozpustí.
4. Proces zmäknutia ryže môže trvať 30-40 minút, musíte byť trpezliví a mať aj dosť síl, lebo čím je kaša lepivejšia, tým sa ťažšie mieša. Kašu ochutnajte a keď sa vám zdá, že niektoré zrnká sú ešte trošku tvrdé, vypnite plameň, hrniec prikryte pokrývkou a nechajte postáť aspoň 5 minút.
Odporúčame prečítať: Jednoduchý špaldový perník s brusnicami
5. Potom kašu premiešajte, už by mali byť všetky zrnká mäkké. Prichádza na rad dochucovanie. Pridajte škoricu, vanilkový extrakt, javorový sirup a med. Všetko dobre premiešajte. Na záver jemne vmiešajte strúhaný kokos.
Odporúčame prečítať: Domáce špaldové sušienky so škoricou
Ryžová kaša bez cukru ozvláštnená kokosovým mliekom je hotová. Môžete ju ešte dozdobiť ovocím, štipkou mletej škorice a hoblinkami kokosu.
Prajem vám dobrú chuť!
Barbora Vizváryová