Nemáte čas na zdĺhavé vypekanie, no chuť na sladké vás neobchádza? Na to, aby sme ulahodili našim chuťovým bunkám nie je potrebné stráviť v kuchyni hodiny. Čo tak siahnuť po šiškách – overenej klasike, tentoraz však v menšej a rýchlejšej verzii.
Šišky patria k tým dezertom, ktoré pekávali ešte naše staré mamy, zatiaľ čo my sme u nich trávili bezstarostné leto. Dnu nás museli často priam zaháňať, no v niektorých prípadoch ani nebolo treba. Vôňa lahodných, práve upečených šišiek vedela prilákať nielen vnukov a vnučky, ale aj deti od susedov. Ešte teraz ich chuť cítia mnohí na jazyku.
My vám prinášame rovnako chutnú, avšak rýchlejšiu verziu. Tieto mini šišky pripravíte do piatich minút, takže už onedlho si ich môžete vychutnať pri čerstvej káve a dobrej knihe.
Recepty na šišky - prečo sú také obľúbené?
Recepty na fašiangové šišky sú obľúbené z rôznych dôvodov. Tu je niekoľko z nich:
- Chutné a šťavnaté: Klasické šišky sú známe svojou sladkou a vynikajúcou chuťou. Keď sú čerstvo upečené, môžu byť mäkké a vo vnútri nadýchané. Ich príjemná chuť a textúra ich robia obľúbeným dezertom u veľa ľudí.
- Variabilita chuti: Recepty na domáce šišky majú mnoho variantov. Môžu byť prichystané s rôznymi ingredienciami, ako je napríklad puding, džem, krém alebo čokoláda. Vďaka tejto variabilite si každý môže prispôsobiť sladké šišky podľa svojich vlastných preferencií. Veľmi obľúbené sú napríklad aj tvarohové šišky, ako aj tradičné tvarohové fánky.
- Jednoduchá príprava: Príprava šišiek nie je časovo náročná. Šišky vysmážame rýchlo a toto jedlo je hotové za pomerne krátky čas.
Tieto sú len niektoré dôvody, prečo sú recepty na šišky obľúbené. Ľudia ocenia ich vynikajúcu chuť, jednoduchú prípravu a možnosť ich prispôsobiť podľa vlastných preferencií.
Prečo sú šišky tradičnou súčasťou fašiangového obdobia?
Fašiangové šišky sú tradičným jedlom v mnohých slovenských rodinách. Vychádza to z tradície a z našej minulosti. Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst (zavedený až koncom 4. storočia kresťanskou cirkvou) až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou.
Neprehliadnite: Recept na pečené fašiangové fánky
Ingrediencie na 5-minútové šišky
Čo si treba pripraviť na 5 minútové šišky?
- 1 jemný tvaroh
- 1 vajce
- 1 hrnček hladkej múky
- ½ hrnčeka práškového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Prečítajte si aj: Recepty - 8 sladučkých valentínskych maškŕt pre milovaných
Rýchle šišky recept - ako na to?
- Všetky ingrediencie spolu poriadne premiešame.
- Cesto veľkosti škrupiny vlašského orecha naberáme na polievkovú lyžicu a ihneď vyprážame vo vriacom oleji.
- Šišky svoj objem zdvojnásobia.
- Necháme ich upiecť dozlatista.
- Na záver ich posypeme jemným práškovým cukrom, podľa chuti pridáme obľúbený džem a ešte čerstvé podávame.
Odporúčame: Vláčne muffiny z tekvice Hokkaido: Voňavé a navyše zdravé!
Zdroj úvodnej foto: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Simona Paľovčíková
Aktualizované na 11.02.2024