Leto je už raz také. Z rozpáleného autobusu sa po práci presúvate domov po rozpálených uliciach a prichádzate do rovnako rozpáleného bytu. Posledné, na čo máte počas horúčav chuť, je stráviť hodiny pri teplo vydávajúcom sporáku či dokonca rúre. Nebojte sa, my ten pocit veľmi dobre poznáme. V takejto situácii nám nezostáva nič iné, len sa obrátiť na sociálnu sieť plnú inšpirácií a vyhľadať rýchle letné recepty bez varenia.
Na stole raz, dva, tri
Recepty, ktoré pripravíte bez toho aby ste zapli sporák, sú výhodné z mnohých hľadísk. Ušetríte pri nich drahocenný čas, ktorý môžete v lete stráviť úplne inak, no ušetríte aj za elektrinu či plyn, ktorý by ste pri tepelnej úprave bežného pokrmu použili. V konečnom dôsledku ušetríte aj priamo peniaze, pretože jedlá bez varenia bývajú nenáročné na suroviny. To sú skutočne tri výhody v jednom, ktoré hovoria samé za seba. Nech sa páči, pozrite si tri recepty bez varenia, ktoré sme pre vás zhromaždili v našej galérii. Už sa vám zbiehajú slinky?
Inšpiruj sa: Jednoduché recepty z mletej hovädziny: Expresná pochúťka 3x inak!
Galéria: Tipy na recepty bez varenia
Vietnamské vege rolky
Vietnam je krajina s dokonalou gastronómiou, čo sme si mohli vyskúšať na vlastnej koži. Prineste si trocha Vietnamu domov s ChoosingChia.com a jej vietnamskými vege rolkami.
Ingrediencie na nakladané mrkvičky:
- 2 mrkvy nakrájané do tvaru zápaliek
- 125 ml bieleho octu (ryžového alebo vínneho)
- 125 ml vody
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky cukru
Ingrediencie na rolky:
- 8 ryžových papierikov
- 100 g vermicelli slížov uvarených podľa návodu na obale
- 8 listov šalátu (rímskeho alebo iného)
- 60 g nastrúhanej červenej kapusty
- 1/2 uhorky nakrájanej do tvaru zápaliek
- 8 až 16 ks nakladaných mrkvičiek
- hrsť mätových lístkov
- hrsť čerstvého koriandra
Ingrediencie na omáčku:
- 4 lyžice arašidového masla
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžica agáve alebo javorového sirupu
- 1 lyžička sézamového oleja
- 1 lyžička sirache
Postup prípravy:
- Najprv si v miske zmiešame všetky ingrediencie na nakladané mrkvičky. Umiestnime ich do zmesi a necháme ich postáť aspoň pol hodiny, ideálne však dlhšie.
- Pripravíme si misku s teplou vodou, do ktorej budeme namáčať ryžové papieriky, aby zmäkli. Proces trvá 30 sekúnd až 1 minútu.
- Zmäknutý papierik si vyrovnáme na tanieri a pritlačíme ho, aby bol rovný a prilepený o tanier po celej ploche. Do stredu poukladáme trochu z každej ingrediencie – kus šalátu, slíže, mrkvičky, kapustu, uhorku, mätu aj koriander.
- Začneme baliť. Najprv preložíme cez ingrediencie ľavú stranu, potom pravú stranu, papierik sa spojí a zlepí. Tanier otočíme o 90 stupňov a zložíme ostávajúce strany tak, aby vznikla rolka.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku (pomôžte si mikrovlnkou na niekoľko desiatok sekúnd), teplom sa ingrediencie spoja jednoduchšie. Podávame!