Leto je už raz také. Z rozpáleného autobusu sa po práci presúvate domov po rozpálených uliciach a prichádzate do rovnako rozpáleného bytu. Posledné, na čo máte počas horúčav chuť, je stráviť hodiny pri teplo vydávajúcom sporáku či dokonca rúre. Nebojte sa, my ten pocit veľmi dobre poznáme.
V takejto situácii nám nezostáva nič iné, len sa obrátiť na sociálnu sieť plnú inšpirácií a vyhľadať rýchle letné recepty bez varenia.
Na stole raz, dva, tri
Recepty, ktoré pripravíte bez toho aby ste zapli sporák, sú výhodné z mnohých hľadísk. Ušetríte pri nich drahocenný čas, ktorý môžete v lete stráviť úplne inak, no ušetríte aj za elektrinu či plyn, ktorý by ste pri tepelnej úprave bežného pokrmu použili.
V konečnom dôsledku ušetríte aj priamo peniaze, pretože jedlá bez varenia bývajú nenáročné na suroviny. To sú skutočne tri výhody v jednom, ktoré hovoria samé za seba. Nech sa páči, pozrite si recepty bez varenia, ktoré sme pre vás zhromaždili v článku. Už sa vám zbiehajú slinky?
pinterest.com/choosingchiaTipy na recepty bez varenia
1. Vietnamské vege rolky
Vietnam je krajina s dokonalou gastronómiou, čo sme si mohli vyskúšať na vlastnej koži. Prineste si trocha Vietnamu domov s ChoosingChia.com a jej vietnamskými vege rolkami.
Ingrediencie na nakladané mrkvičky:
- 2 mrkvy nakrájané do tvaru zápaliek
- 125 ml bieleho octu (ryžového alebo vínneho)
- 125 ml vody
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky cukru
Ingrediencie na rolky:
- 8 ryžových papierikov
- 100 g vermicelli slížov uvarených podľa návodu na obale
- 8 listov šalátu (rímskeho alebo iného)
- 60 g nastrúhanej červenej kapusty
- 1/2 uhorky nakrájanej do tvaru zápaliek
- 8 až 16 ks nakladaných mrkvičiek
- hrsť mätových lístkov
- hrsť čerstvého koriandra
Ingrediencie na omáčku:
- 4 lyžice arašidového masla
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžica agáve alebo javorového sirupu
- 1 lyžička sézamového oleja
- 1 lyžička sirache
Postup prípravy: Najprv si v miske zmiešame všetky ingrediencie na nakladané mrkvičky. Umiestnime ich do zmesi a necháme ich postáť aspoň pol hodiny, ideálne však dlhšie. Pripravíme si misku s teplou vodou, do ktorej budeme namáčať ryžové papieriky, aby zmäkli. Proces trvá 30 sekúnd až 1 minútu.
Zmäknutý papierik si vyrovnáme na tanieri a pritlačíme ho, aby bol rovný a prilepený o tanier po celej ploche. Do stredu poukladáme trochu z každej ingrediencie – kus šalátu, slíže, mrkvičky, kapustu, uhorku, mätu aj koriander. Začneme baliť. Najprv preložíme cez ingrediencie ľavú stranu, potom pravú stranu, papierik sa spojí a zlepí. Tanier otočíme o 90 stupňov a zložíme ostávajúce strany tak, aby vznikla rolka.
Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku (pomôžte si mikrovlnkou na niekoľko desiatok sekúnd), teplom sa ingrediencie spoja jednoduchšie. Podávame!
pinterest.com/spicesinmydna2. Letné gazpacho
Polievka gazpacho je preslávená tým, že sa nevarí. Letné gazpacho podľa SpicesInMyDNA.com vás chytí za srdce.
Ingrediencie:
- 200 g uhoriek na kocky (zbavených dužiny)
- 1 červenú papriku na kúsky
- 2 veľké zrelé paradajky na štvrte
- 60 g pečených paprík
- 1 malá šalotka nadrobno (pibližne dve lyžice)
- 1 strúčik cesnaku nadrobno
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžice červeného vínneho octa
- 3 lyžice olivového oleja
- 6 lístkov bazalky
- 1/4 lyžičky soli a mletého čierneho korenia
- voliteľné na ozdobu: kúsok paradajky, olivový olej, jarná cibuľka
Postup prípravy: Všetky ingrediencie vrátane soli a korenia vložíme do mixéra a pomixujeme dohladka. Následne polievku ešte dochuťte soľou podľa vlastných preferencií. Polievku prelejte do misiek či tanierov a posypte ľubovoľnými ingredienciami, prípadne len pokvapkajte olivovým olejom.
3. Cuketové carpaccio s fetou a limetkou
Tenké plátky cukety, výrazná feta a svieža limetka – jednoduchá kombinácia, ktorá vám počas horúcich dní prinesie príjemné osvieženie a zároveň nasýti.
Ingrediencie:
1 menšia cuketa
100 g fety
šťava z 1/2 limetky
1 lyžica olivového oleja
čerstvá mäta alebo bazalka
čierne korenie, prípadne soľ (opatrne – feta je slaná)
hrubozrnná soľ alebo sezam na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy: Cuketu si nakrájajte na veľmi tenké plátky – ideálne pomocou škrabky alebo mandolíny. Plátky uložte na tanier, pokvapkajte limetkovou šťavou a olivovým olejom. Rozdrvte fetu prstami alebo ju nastrúhajte na väčšom strúhadle a posypte ňou cuketu. Na záver pridajte lístky mäty či bazalky, okoreňte a nechajte pár minút odležať. Servírujte ako predjedlo alebo ľahký obed.
pinterest.com/eaturselfskinny4. Pikantný tuniakový wrap
Recepty na plnenú tortilu stoja vždy za to. Skúste osvedčenú klasiku s tuniakom, ktorú trocha „opikantnila" Kelly na EatYourselfSkinny.com.
Ingrediencie:
- 150 g tuniaka v konzerve (čistá váha bez tekutiny)
- 1 avokádo
- 2 lyžice Sirachy
- 1 lyžica dijónskej horčice
- 2 až 3 lyžice stopkového celeru nadrobno
- 2 lyžice červenej cibuľky nadrobno
- 2 jarné cibuľky na kolieska
- 1 lyžica posekaného čerstvého koriandra
- soľ a korenie na dochutenie
- 150 g šalátu podľa vlastnej chuti
- 130 g mrkvy nakrájanej do tvaru zápaliek
- 4 veľké tortily
Postup prípravy: V miske si roztlačíme avokádo, ktoré zmiešame s tuniakom, kým nevznikne homogénna zmes. Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie až po soľ a korenie. Tortilu si položte na tanier, dajte na ňu štvrtinu šalátu, štvrtinu mrkvy a štvrtinu tuniakovo-avokádovej zmesi. Tortilu pevne zatočte tak, aby sa neotvárala a prerežte ju šikmo na polovicu. Servírujte!
5. Ovocný šalát s jogurtovým dresingom a orieškami
Pre tých, čo si radi pochutia na sladkom, ale nechcú nič ťažké. Tento ovocný šalát je výživný, osviežujúci a za pár minút hotový.
Ingrediencie:
1 banán
1 hrnček jahôd
1 broskyňa alebo nektarinka
1/2 jablka
2 lyžice bieleho gréckeho jogurtu
1 lyžička medu
štipka mletej škorice
hrsť nasekaných vlašských orechov alebo mandlí
Postup prípravy: Ovocie umyte, ošúpte (ak je to potrebné) a nakrájajte na kúsky. V miske zmiešajte jogurt, med a škoricu. Pridajte ovocie, premiešajte a na vrch posypte orieškami. Šalát môžete doplniť lístkami mäty alebo kúskom citrónovej kôry pre extra sviežosť.
Letné jedenie bez starostí
Letné jedlá bez varenia nie sú len o pohodlí – sú zároveň cestou k ľahšiemu, zdravšiemu a kreatívnejšiemu stravovaniu. Či už si pripravíte vietnamské rolky, osviežujúce gazpacho, wrap s tuniakom, cuketové carpaccio alebo ovocný šalát, vždy staviate na čerstvosti a rýchlosti. Navyše – takéto recepty šetria energiu, čas aj vašu trpezlivosť počas horúcich dní.
Nechajte sa teda inšpirovať a nebojte sa kombinovať suroviny podľa chuti či sezóny. Letná kuchyňa bez sporáka vie byť mimoriadne pestrá – a vy sa môžete sústrediť na to, čo leto ponúka najviac: oddych, zážitky a dobré jedlo bez stresu.
Anketa: Ktorý z troch letných receptov bez varenia vyskúšate vy?
Odpovedalo 569 ľudí
1%
2%
97%
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/choosingchia, pinterest.com/spicesinmydna, pinterest.com/eaturselfskinny
Aktualizovaný článok: 11.07.2025