Príprava tých najlepších bublanín bola kedysi výsostnou záležitosťou našich babičiek. Tie ich vedeli pripraviť s toľkou láskou, že ich chuť bola famózna. Samozrejme, nie je všetko len o láske, aj keď láska ide cez žalúdok. Ale aj o ingredienciách a správnom postupe, ktorý zvolíte. Preto dnes bublaninu dokáže upiecť aj začínajúca gazdinka.
My sme tentokrát klasický recept na čerešňovú bublaninu trošku ozvláštnili a pridali sme do nej tvaroh. Áno, čítate správne – tvaroh, ktorý dodal bublanine inú znamenitú chuť, ktorú ocení hádam každý. Tak pripravujte ingrediencie, zapnite rúru a poďte piecť spolu s nami!
Recept na čerešňovú bublaninu s tvarohom
Spojenie nadýchaného cesta, sladkých čerešní a tvarohu vytvára v tejto bublanine dokonalý chuťový zážitok. Tvaroh dodáva vláčnosť a jemnosť, vďaka čomu koláčik vydrží čerstvý aj na druhý deň – ak ho teda nezjete skôr. Navyše ide o skvelý spôsob, ako do dezertu dostať viac bielkovín, a to bez kompromisov v chuti.
Tento recept je ako stvorený na víkendové pečenie alebo ako sladká bodka za letným obedom. Ak nemáte čerešne, pokojne použite ríbezle, marhule, slivky či lesné ovocie – výsledok vás nesklame. A ak túžite po ešte krémovejšom dojme, môžete do cesta primiešať polovicu tvarohu a zvyšok nasypať navrch ako jemnú posýpku.
Redakcia KAMzaKRASOU.skIngrediencie na čerešňovú bublaninu:
- 1 tvaroh (hrudkovitý)
- 2 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 1 dcl oleja
- 1,5 dcl mlieka
- 250 g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- štipku sódy bikarbóny
- čerešne
Postup prípravy:
Príprava bublaniny vám nezaberie viac ako 20 minút. Stačí si len vziať misku, mixér a pripraviť potrebné ingrediencie. V prvom rade si teda vymiešame vajíčka (neoddeľujeme ich) s cukrom, olejom a mliekom. Následne pridáme múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Všetko poriadne vymiešame.
Medzitým si pripravíme plech, ktorý vymastíme a vysypeme múkou. Na plech vylejeme pripravené cesto, ktoré posypeme tvarohom. Na vrch poukladáme umyté, očistené a odkôstkované čerešne, poprípade ovocie podľa vlastnej chuti. Čerešne jemne vtlačíme do cesta a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 °C po dobu 30 minút. Bublaninu necháme vychladnúť a podávame so šľahačkou, zmrzlinou alebo len posypanú práškovým cukrom.
Máte aj vy svoj obľúbený recept, ktorý si pripravujete celé leto? Poprípade poznáte iný recept na bublaninu, ktorý je niečím výnimočný a ktorý by sme mali vyskúšať? Dajte nám vedieť dole v komentári!
Redakcia KAMzaKRASOU.skTipy a triky pri pečení bublaniny
Tvaroh odporúčame hrudkovitý, no ak máte radi jemnejšiu konzistenciu, použite mixovaný alebo jemný tvaroh. Plnotučný dodá väčšiu vláčnosť.
Aby ovocie nekleslo ku dnu, obaľte čerešne v troške múky alebo škrobu pred ich uložením na cesto.
Používajte suroviny izbovej teploty – najmä vajcia a mlieko, aby sa cesto pri pečení rovnomerne zdvihlo.
Nešľahajte cesto príliš dlho – po pridaní múky miešajte len do spojenia surovín, inak bude bublanina tuhšia.
Nebojte sa experimentovať – namiesto čerešní môžete použiť ríbezle, marhule, slivky alebo čučoriedky.
Ako skladovať bublaninu
Bublaninu odporúčame skladovať prikrytú v chladničke, ideálne v uzatvárateľnej nádobe alebo pod potravinovou fóliou, aby nevysychala. Najchutnejšia je čerstvá, no aj na druhý deň si uchová vláčnosť. Ak ju chcete skladovať dlhšie, pokojne ju zamrazte – nakrájanú na kúsky a zabalenú vo voskovom obrúsku alebo v mrazuvzdornej nádobe.
Sladká bodka na záver
Bublanina s čerešňami a tvarohom je skutočným stelesnením leta – voňavá, jemná a plná ovocnej šťavy. Vďaka jednoduchému receptu si ju pripravíte aj v bežný deň, nielen na nedeľu. Navyše, tvaroh jej dodáva výživovú hodnotu aj nový rozmer chuti. Tak čo poviete, dáte si ďalší kúsok ešte teplý – alebo rovno dva?
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk
Aktualizovaný článok: 19.07.2025