Recept na čerešňovú bublaninu s tvarohom – lepšia ako od babičky?!

čerešňová bublanina

Príprava tých najlepších bublanín bola kedysi výsostnou záležitosťou našich babičiek. Tie ich vedeli pripraviť s toľkou láskou, že ich chuť bola famózna. Samozrejme, nie je všetko len o láske, aj keď láska ide cez žalúdok. Ale aj o ingredienciách a správnom postupe, ktorý zvolíte. Preto dnes bublaninu dokáže upiecť aj začínajúca gazdinka.

My sme tentokrát klasický recept na čerešňovú bublaninu trošku ozvláštnili a pridali sme do nej tvaroh. Áno, čítate správne – tvaroh, ktorý dodal bublanine inú znamenitú chuť, ktorú ocení hádam každý. Tak pripravujte ingrediencie, zapnite rúru a poďte piecť spolu s nami!

Recept na čerešňovú bublaninu s tvarohom

Spojenie nadýchaného cesta, sladkých čerešní a tvarohu vytvára v tejto bublanine dokonalý chuťový zážitok. Tvaroh dodáva vláčnosť a jemnosť, vďaka čomu koláčik vydrží čerstvý aj na druhý deň – ak ho teda nezjete skôr. Navyše ide o skvelý spôsob, ako do dezertu dostať viac bielkovín, a to bez kompromisov v chuti.

Tento recept je ako stvorený na víkendové pečenie alebo ako sladká bodka za letným obedom. Ak nemáte čerešne, pokojne použite ríbezle, marhule, slivky či lesné ovocie – výsledok vás nesklame. A ak túžite po ešte krémovejšom dojme, môžete do cesta primiešať polovicu tvarohu a zvyšok nasypať navrch ako jemnú posýpku.

Čerešňová bublanina
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Ingrediencie na čerešňovú bublaninu:

  • 1 tvaroh (hrudkovitý)
  • 2 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 dcl oleja
  • 1,5 dcl mlieka
  • 250 g polohrubej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • štipku sódy bikarbóny
  • čerešne

Postup prípravy:

Príprava bublaniny vám nezaberie viac ako 20 minút. Stačí si len vziať misku, mixér a pripraviť potrebné ingrediencie. V prvom rade si teda vymiešame vajíčka (neoddeľujeme ich) s cukrom, olejom a mliekom. Následne pridáme múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Všetko poriadne vymiešame.

Medzitým si pripravíme plech, ktorý vymastíme a vysypeme múkou. Na plech vylejeme pripravené cesto, ktoré posypeme tvarohom. Na vrch poukladáme umyté, očistené a odkôstkované čerešne, poprípade ovocie podľa vlastnej chuti. Čerešne jemne vtlačíme do cesta a dáme piecť.

Pečieme pri teplote 180 °C po dobu 30 minút. Bublaninu necháme vychladnúť a podávame so šľahačkou, zmrzlinou alebo len posypanú práškovým cukrom.

Máte aj vy svoj obľúbený recept, ktorý si pripravujete celé leto? Poprípade poznáte iný recept na bublaninu, ktorý je niečím výnimočný a ktorý by sme mali vyskúšať? Dajte nám vedieť dole v komentári!

recept na čerešňovú bublaninu
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Tipy a triky pri pečení bublaniny

  • Tvaroh odporúčame hrudkovitý, no ak máte radi jemnejšiu konzistenciu, použite mixovaný alebo jemný tvaroh. Plnotučný dodá väčšiu vláčnosť.

  • Aby ovocie nekleslo ku dnu, obaľte čerešne v troške múky alebo škrobu pred ich uložením na cesto.

  • Používajte suroviny izbovej teploty – najmä vajcia a mlieko, aby sa cesto pri pečení rovnomerne zdvihlo.

  • Nešľahajte cesto príliš dlho – po pridaní múky miešajte len do spojenia surovín, inak bude bublanina tuhšia.

  • Nebojte sa experimentovať – namiesto čerešní môžete použiť ríbezle, marhule, slivky alebo čučoriedky.

Ako skladovať bublaninu

Bublaninu odporúčame skladovať prikrytú v chladničke, ideálne v uzatvárateľnej nádobe alebo pod potravinovou fóliou, aby nevysychala. Najchutnejšia je čerstvá, no aj na druhý deň si uchová vláčnosť. Ak ju chcete skladovať dlhšie, pokojne ju zamrazte – nakrájanú na kúsky a zabalenú vo voskovom obrúsku alebo v mrazuvzdornej nádobe.

Sladká bodka na záver

Bublanina s čerešňami a tvarohom je skutočným stelesnením leta – voňavá, jemná a plná ovocnej šťavy. Vďaka jednoduchému receptu si ju pripravíte aj v bežný deň, nielen na nedeľu. Navyše, tvaroh jej dodáva výživovú hodnotu aj nový rozmer chuti. Tak čo poviete, dáte si ďalší kúsok ešte teplý – alebo rovno dva?

Čerešňová bublanina s tvarohom

8

1/8
Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizovaný článok: 19.07.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Alexandra Semanová

Alexandra Semanová

29.07.2019 13:28

Rýchly a jednoduchý recept. Určite ho vyskúšam.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

24.07.2019 20:07

vyzera dobre ovocný

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

19.07.2019 20:49

len škoda,že čerešne už prakticky, len konpot, ale to navadí

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

19.07.2019 11:48

stará, dobrá klasika

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.07.2019 06:19

Rýchla, jednoduchá a chutná i vo variantách s iným ovocím.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.