Recepty: Muffiny z cukety – bez lepku a dokonale lahodné

cuketové muffiny

Receptov na muffinky nie je nikdy dosť. Rada ich pečiem, pretože môžem pri nich spotrebovať rôzne zásoby ovocia, múky, orechy a dokonca aj zeleninu.

Vyskúšajte tieto muffiny z cukety - v bezlepkovej verzii!  Ovocie si môžete zvoliť podľa obsahu vašej mrazničky, čerstvé, vhodné je aj z kompótu. A čokoládové kúsky doladia výslednú chuť.

Recept na sladké cuketové muffiny

Tieto muffiny sú dôkazom, že aj zelenina môže mať miesto v sladkých dezertoch. Cuketa im dodáva vláčnosť, no chuťovo ju vôbec necítiť – len príjemne zjemňuje cesto. V kombinácii s ovocím a čokoládou vytvárajú lahodný dezert, ktorý je zároveň bezlepkový, ľahko stráviteľný a ideálny na desiatu či sladké raňajky. Navyše ich zvládne upiecť aj začiatočník.

Suroviny na muffiny z cukety:

  • 260 g cukety strúhanej na jemno (vodu vytlačte)
  • 140 g ryžovej múky
  • 280 g pohánkovej múky
  • 140 g trstinového cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (bezlepkový)
  • 2 čajové lyžičky sódy bicarbony
  • štipku soli
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • kôru z jedného bio citróna
  • 2 vajcia (resp. 3 zrelé banány)
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 60 ml oleja
  • drobné ovocie (višne, černice, maliny, ríbezle, egreše..)
  • čokoládové kúsky

cuketové muffiny
Jarkapecie.sk

Príprava cuketových muffinov

Zmiešajte suché suroviny okrem cukru. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Cukor, vanilkový cukor a žĺtky vyšľahajte do peny, pridajte vanilkový extrakt a bio citrónovú kôru. Do žĺtkovej zmesi pridajte olej a rastlinné mlieko, dobre premiešajte, pridajte strúhanú cuketu a suchú zmes. Na záver vmiešajte sneh z bielkov.

Ak pečiete s banánmi, najskôr ich dobre rozmixujte, pridajte olej a rastlinné mlieko a potom vmiešajte suchú zmes. Muffinkové košíčky naplňte cestom do polovice, pridajte rozmrazené višne bez kôstky a zakryte druhou časťou cesta. Navrch pridajte čokoládové kúsky, alebo ich vmiešajte do cesta. Pečte pri teplote 180°C asi 25-30 minút.

S čím podávať cuketové muffiny?

Tieto muffiny sú výborné aj samotné, no ak ich chcete ešte trochu vylepšiť, podávajte ich s lyžicou gréckeho jogurtu, ovocným rozvarom alebo domácou šľahačkou. V lete chutia skvelo aj s kopčekom rastlinného zmrzlinového dezertu. Vhodné sú na raňajky, desiatu či zdravšiu maškrtu počas dňa.

Uchovávanie a trvanlivosť

Cuketové muffiny vydržia pri izbovej teplote vo vzduchotesnej nádobe asi 2 dni, v chladničke o niečo dlhšie – približne 4 až 5 dní. Ak ich chcete odložiť na neskôr, pokojne ich zamrazte – po rozmrazení si zachovajú chuť aj štruktúru.

Tipy na obmeny receptu

Ak chcete recept prispôsobiť podľa surovín, ktoré máte doma, alebo podľa chutí, pokojne sa nebojte experimentovať. Cesto je vďačné a znesie rôzne zmeny bez toho, aby sa výsledok pokazil.

  • Časť ovocia môžete nahradiť nastrúhaným jablkom alebo hruškou.

  • Cukor v banánovej verzii môžete vynechať alebo použiť javorový sirup.

  • Namiesto čokolády skúste nasekané orechy, kokos alebo sušené brusnice.

  • Ak nemáte ryžovú múku, nahraďte ju mandľovou alebo kukuričnou.

  • Vanilku možno nahradiť škoricou alebo perníkovým korením.

Zdravé maškrtenie so zeleninou? Jednoznačne áno!

Cuketa v sladkých muffinoch možno znie ako nečakaná kombinácia, no v skutočnosti ide o dokonalý trik na vláčne, jemné a výživnejšie pečivo. 

Vďaka bezlepkovým múkam sú vhodné aj pre citlivejšie brušká a vďaka banánom či ovociu sa dajú prispôsobiť aj bez pridaného cukru. Tento recept je skvelou inšpiráciou, ako využiť sezónnu zeleninu inak – a urobiť radosť nielen sebe, ale aj celej rodine.

Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 26.06.2025

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

17.05.2017 12:17

cuketa je moja obľúbená zelenina, ale muffinky mám radšej na sladko...slané som skúšala,ale nepresvedčili ma...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

16.05.2017 21:53

Výborný recept,ďakujem.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.05.2017 21:04

pečiem z cukety na slano, skúsim aj na sladko

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

16.05.2017 20:28

Mňam vyzerajú úžasne :)

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

16.05.2017 19:05

Mnaam tie vyzeraju super ♡ este som take nejedla len mrkvove :)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

16.05.2017 17:28

Fiha zaujimavi receptik.....nerobievam na slano muffinky.....ale cuketu mam velmi rada

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

16.05.2017 16:25

Koláč z cukety som už robila, ale muffiny zatiaľ nie, tak keď mi v záhradke narastú, určite vyskúšam aj tieto skvelo vyzerajúce muffiny.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

16.05.2017 07:14

Cuketu môžem na všetky spôsoby :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.