Receptov na muffinky nie je nikdy dosť. Rada ich pečiem, pretože môžem pri nich spotrebovať rôzne zásoby ovocia, múky, orechy a dokonca aj zeleninu.
Vyskúšajte tieto muffiny z cukety - v bezlepkovej verzii! Ovocie si môžete zvoliť podľa obsahu vašej mrazničky, čerstvé, vhodné je aj z kompótu. A čokoládové kúsky doladia výslednú chuť.
Budete potrebovať:
- 260 g cukety strúhanej na jemno (vodu vytlačte)
- 140 g ryžovej múky
- 280 g pohánkovej múky
- 140 g trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (bezlepkový)
- 2 čajové lyžičky sódy bicarbony
- štipku soli
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- kôru z jedného bio citróna
- 2 vajcia (resp. 3 zrelé banány)
- 250 ml rastlinného mlieka
- 60 ml oleja
- drobné ovocie (višne, černice, maliny, ríbezle, egreše..)
- čokoládové kúsky
Odporúčame: Recept na nepečené čokoládové bonbóniky truffles
Príprava:
Zmiešajte suché suroviny okrem cukru. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Cukor, vanilkový cukor a žĺtky vyšľahajte do peny, pridajte vanilkový extrakt a bio citrónovú kôru. Do žĺtkovej zmesi pridajte olej a rastlinné mlieko, dobre premiešajte, pridajte strúhanú cuketu a suchú zmes. Na záver vmiešajte sneh z bielkov.
Ak pečiete s banánmi, najskôr ich dobre rozmixujte, pridajte olej a rastlinné mlieko a potom vmiešajte suchú zmes. Muffinkové košíčky naplňte cestom do polovice, pridajte rozmrazené višne bez kôstky a zakryte druhou časťou cesta. Navrch pridajte čokoládové kúsky, alebo ich vmiešajte do cesta. Pečte pri teplote 180°C asi 25-30 minút.
Odporúčame prečítať: Ako sa robí kávové umenie latte art