Milujete chuť ovocia? A deň bez neho si neviete ako predstaviť? Práve teraz je ho všade okolo nás veľa. Jeho chuť presiaknutá slnkou, keď si ho odtrhnete a vložíte do úst, je nezameniteľná.
Aj keď si ho môžeme kúpiť počas celého roka, chuť čerstvo nazberaného sa skrátka nedá nahradiť. No a preto už celé generácie práve v tomto období zavárame a uchovávame si tak chuť slniečka aj na chladné zimné dni. Preto vás chceme inšpirovať a máme tu skvené recepty na ovocné želé, catni, toping a džem, ktoré vám pri každej lyžicke pripomenú sladký slnečný deň. :)
Jablkové želé s kúskami hrušiek
Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Prísady:
- 1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
- 800 ml jablkovej šťavy
- 200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
- 500 g cukru
Príprava:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.
2. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou.
3. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.
4. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
5. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.
Odporúčame tiež: Prichádza leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu
Černicové želé
(na 3 poháre po 375 ml)
Prísady:
- 0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc)
- 1 KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
- 1 Želírovací ovocný cukor Dr.Oetker
Príprava:
1. Ostružiny umyjeme, necháme oschnúť a pomocou odšťavovača získame šťavu (postupujte podľa návodu na použitie prístroja). Odmeriame 0,7 l šťavy. Pripravenú šťavu dobre rozmiešame v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom.
2. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty necháme za stáleho miešania variť. Potom odtiahneme z platne.
3. Uvarenú zmes, prípadne zbavenú peny, plníme okamžite až po okraj do pripravených pohárov. Závitové poháre uzavrieme, obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Počas varenia pridáme ½ zarovnanej čajovej lyžičky zomletého korenia (škorica, klinček, kardamón, koriander).
Odporúčame tiež: Zdravé brownies z cukety
Černicový toping
(4-5 ks pohárov a 250 ml)
Doba prípravy: asi 20 minút
Prísady:
1000 g černíc
400 ml vody
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1000 g krupicového alebo kryštálového cukru
Príprava:
1. Umyté černice pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Dáme spolu s vodou do väčšieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s dvomi lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.
TIP: Toping použijeme na ozdobenie zmrzlín, pohárov, palaciniek a pod.
Odporúčame tiež: Zdravý recept: Jablkové pyré s karambolou
Orientálne čatní s hruškami
Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov à 350 ml
Prísady:
- 1,2 kg hrušiek (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
- 100 g sušených datlí (nakrájaných na malé kúsky)
- 100 g sušených fíg (nakrájaných na malé kúsky)
- 2 väčšie červené cibule
- 200 ml bieleho octu Balsamico
- 250 ml 100 % jablkovej šťavy
- 4 ks badiánu
- 4 ks klinčekov
- 2 ks celej škorice
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
- ½ KL čierneho korenia
- 1 zarovnaná KL soli
Príprava:
1. Vo väčšom hrnci premiešame hrušky s datľami a figami. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky, ocot, šťavu, badián, klinček a škoricu. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme a potom odstavíme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Prípadnú penu odoberieme, dochutíme korením a soľou a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Výborne sa hodí k výrazným syrom alebo na dochutenie náplne do tortilly.
Odporúčame tiež: Zdravý recept: Hruškovo-pomarančový džem
Čučoriedkový džem extra ovocný
(6 ks pohárov po 250 ml)
Doba prípravy: asi 20 minút
Prísady:
- 1000 g čučoriedok
- 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Umyté a očistené čučoriedky pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a dáme do väčšieho hrnca. Extra želírovací cukor pridáme k ovociu a veľmi dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu.
2. Varíme minimálne 5 minút a stále miešame. Na tanierik kvapneme 1-2 kávové lyžičky horúceho džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.
Odporúčame tiež: Zdravý recept: Slivkovo-hrušková omáčka