Milujete chuť ovocia? A deň bez neho si neviete ako predstaviť? Práve teraz je ho všade okolo nás veľa. Jeho chuť presiaknutá slnkom, keď si ho odtrhnete a vložíte do úst, je nezameniteľná.
Aj keď si ho môžeme kúpiť počas celého roka, chuť čerstvo nazberaného sa skrátka nedá nahradiť. No a preto už celé generácie práve v tomto období zavárame a uchovávame si tak chuť slniečka aj na chladné zimné dni. Preto vás chceme inšpirovať a máme tu skvené recepty na ovocné želé, čatní, toping a džem, ktoré vám pri každej lyžičke pripomenú sladký slnečný deň.
Jablkové želé s kúskami hrušiek
Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Prísady:
- 1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
- 800 ml jablkovej šťavy
- 200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
- 500 g cukru
Príprava:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi.
2. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.
Jablkové želé s kúskami hrušiek – tipy na použitie
Na raňajky: Natrite si ho na čerstvý chlieb s maslom alebo pridajte do bieleho jogurtu namiesto cukru.
Do pečenia: Použite ako náplň do lineckého pečiva alebo koláčov – skvele sa hodí do maslového cesta.
Ako darček: Zabaľte pohárik do ozdobného obalu a venujte ako domáci dar – želé je vizuálne veľmi atraktívne vďaka kúskom ovocia.
Černicové želé
(na 3 poháre po 375 ml)
Prísady:
- 0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc)
- 1 KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
- 1 Želírovací ovocný cukor Dr.Oetker
Príprava:
1. Ostružiny umyjeme, necháme oschnúť a pomocou odšťavovača získame šťavu (postupujte podľa návodu na použitie prístroja). Odmeriame 0,7 l šťavy. Pripravenú šťavu dobre rozmiešame v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom.
2. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty necháme za stáleho miešania variť. Potom odtiahneme z platne. Uvarenú zmes, prípadne zbavenú peny, plníme okamžite až po okraj do pripravených pohárov. Závitové poháre uzavrieme, obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Počas varenia pridáme ½ zarovnanej čajovej lyžičky zomletého korenia (škorica, klinček, kardamón, koriander).
Černicové želé – tipy na použitie
K lievancu či palacinkám: Namiesto sirupu použite černicové želé – jeho jemná chuť sa krásne rozplýva na teplých dezertoch.
Do tvarohového pohára: Vrstvite želé s tvarohom, piškótami a ovocím – jednoduchý, no efektný dezert.
Na dochutenie čaju: Malá lyžička želé sa dá použiť do horúceho ovocného čaju ako prírodné ochutenie.
Černicový toping
(4-5 ks pohárov a 250 ml)
Doba prípravy: asi 20 minút
Prísady:
- 1000 g černíc
- 400 ml vody
- 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
- 1000 g krupicového alebo kryštálového cukru
Príprava:
1. Umyté černice pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Dáme spolu s vodou do väčšieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s dvomi lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.
Černicový toping – tipy na použitie
Na zmrzlinu: Prelejte ním kopčeky vanilkovej, čokoládovej alebo jogurtovej zmrzliny – výsledok je ako z kaviarne.
Do cheesecakeu: Nalejte na vychladnutý cheesecake ako vrchnú vrstvu, nechá sa zatuhnúť a ozdobí sa ovocím.
Na lievance či wafle: Doprajte si bohatý preliv na víkendové raňajky alebo brunch.
Do smoothie misiek: Dajte lyžičku do smoothie bowl s granolou a čerstvým ovocím pre extra chuť.
Orientálne čatní s hruškami
Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov à 350 ml
Prísady:
- 1,2 kg hrušiek (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
- 100 g sušených datlí (nakrájaných na malé kúsky)
- 100 g sušených fíg (nakrájaných na malé kúsky)
- 2 väčšie červené cibule
- 200 ml bieleho octu Balsamico
- 250 ml 100 % jablkovej šťavy
- 4 ks badiánu
- 4 ks klinčekov
- 2 ks celej škorice
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
- ½ KL čierneho korenia
- 1 zarovnaná KL soli
Príprava:
1. Vo väčšom hrnci premiešame hrušky s datľami a figami. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky, ocot, šťavu, badián, klinček a škoricu. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme a potom odstavíme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Prípadnú penu odoberieme, dochutíme korením a soľou a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Orientálne čatní s hruškami – tipy na použitie
K syrom: Skvele sa hodí k tvrdým a plesňovým syrom – napríklad parmezánu, brie alebo gorgonzole.
Ako omáčka ku grilovanému mäsu: Výborne doplní kuracie, bravčové aj jahňacie – najmä ak máte radi kombináciu sladkého a slaného.
Do wrapov a sendvičov: Pridajte lyžičku do tortilly s pečeným mäsom alebo syrom – zvýrazní chuť a dodá jedinečný šmrnc.
Ako pohostenie: Podávajte s krekrami alebo bagetkami ako súčasť studenej misy na oslave.
Čučoriedkový džem extra ovocný
(6 ks pohárov po 250 ml)
Doba prípravy: asi 20 minút
Prísady:
- 1000 g čučoriedok
- 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Umyté a očistené čučoriedky pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a dáme do väčšieho hrnca. Extra želírovací cukor pridáme k ovociu a veľmi dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu.
2. Varíme minimálne 5 minút a stále miešame. Na tanierik kvapneme 1-2 kávové lyžičky horúceho džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.
Čučoriedkový džem extra ovocný – tipy na použitie
Na raňajky: Ideálny k čerstvému pečivu, vianočke, croissantu alebo hrianke s maslom.
Do pečenia: Pridajte ho medzi vrstvy korpusov v tortách, do muffínov alebo na koláče z lineckého cesta.
Na ozdobenie dezertov: Lyžička džemu na panna cotte, tvarohovom pohári alebo mascarpone kréme dodá farbu aj chuť.
Do jogurtov a kaší: Výborne sa hodí do ovsenej kaše, chia pudingu či bieleho gréckeho jogurtu.
Zaváraním uchováte chuť leta na celé mesiace
Zaváranie ovocia nie je len praktický spôsob, ako využiť sezónnu úrodu, ale aj malý rituál plný vôní, spomienok a radosti. Či už siahnete po klasickom čučoriedkovom džeme, osviežujúcom želé alebo netradičnom orientálnom čatní, každý pohárik skrýva kúsok slnečného dňa, ktorý vás v zime zahreje nielen chuťou, ale aj atmosférou.
Nebojte sa experimentovať a zapojiť do prípravy aj rodinu – deti môžu pomáhať pri plnení pohárov, partner pri miešaní či ochutnávaní. Domáce zaváraniny sú ideálne na obohatenie jedálnička, výnimočné raňajky aj ako originálne jedlé darčeky. Už len vybrať obľúbené ovocie a pustiť sa do zavárania – vaša špajza sa vám poďakuje.
Zdroj úvodnej fotky: Dr.Oetker
Aktualizovaný článok: 06.08.2025