Skvelé recepty na ovocné želé, catni, toping a džem

Milujete chuť ovocia? A deň bez neho si neviete ako predstaviť? Práve teraz je ho všade okolo nás veľa. Jeho chuť presiaknutá slnkou, keď si ho odtrhnete a vložíte do úst, je nezameniteľná.

 

Aj keď si ho môžeme kúpiť počas celého roka, chuť čerstvo nazberaného sa skrátka nedá nahradiť. No a preto už celé generácie práve v tomto období zavárame a uchovávame si tak chuť slniečka aj na chladné zimné dni. Preto vás chceme inšpirovať a máme tu skvené recepty na ovocné želé, catni, toping a džem, ktoré vám pri každej lyžicke pripomenú sladký slnečný deň. :)

 

Jablkové želé s kúskami hrušiek

 

Obtiažnosť: ľahká príprava

Doba prípravy: asi 30 minút

Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml

 

Prísady:

  • 1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker
  • 800 ml jablkovej šťavy
  • 200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
  • 500 g cukru

 

Príprava:

 

1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.
2. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou.
3. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.

4. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

5. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
 

TIP:  Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.

 

Odporúčame tiež:  Prichádza leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu

Jablkové želé s kúskami hrušiek

Zdroj: Shutterstock®

Černicové želé

(na 3 poháre po 375 ml)


Prísady:

  • 0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc)
  • 1 KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
  • 1 Želírovací ovocný cukor Dr.Oetker

 

Príprava:

 

1. Ostružiny umyjeme, necháme oschnúť a pomocou odšťavovača získame šťavu (postupujte podľa návodu na použitie prístroja). Odmeriame 0,7 l šťavy. Pripravenú šťavu dobre rozmiešame v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom.

2. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty necháme za stáleho miešania variť. Potom odtiahneme z platne.

3. Uvarenú zmes, prípadne zbavenú peny, plníme okamžite až po okraj do pripravených pohárov. Závitové poháre uzavrieme, obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku.


TIP: Počas varenia pridáme ½ zarovnanej čajovej lyžičky zomletého korenia (škorica, klinček, kardamón, koriander).

 

Odporúčame tiež:  Zdravé brownies z cukety

Černicové želé

Zdroj: Shutterstock®

Černicový toping

(4-5 ks pohárov a 250 ml)
Doba prípravy: asi 20 minút

 

Prísady:

1000 g černíc

400 ml vody

1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker

1000 g krupicového alebo kryštálového cukru

 

Príprava:

1. Umyté černice pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Dáme spolu s vodou do väčšieho hrnca. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s dvomi lyžicami cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu.

2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.


TIP: Toping použijeme na ozdobenie zmrzlín, pohárov, palaciniek a pod.

 

Odporúčame tiež:  Zdravý recept: Jablkové pyré s karambolou

Černicový toping

Zdroj: Shutterstock®

Orientálne čatní s hruškami

 

Obtiažnosť: ľahká príprava

Doba prípravy: asi 40 minút

Vystačí na: asi 6 pohárov à 350 ml

 

Prísady:

  • 1,2 kg hrušiek (očistených a nakrájaných na malé kúsky)
  • 100 g sušených datlí (nakrájaných na malé kúsky)
  • 100 g sušených fíg (nakrájaných na malé kúsky)
  • 2 väčšie červené cibule
  • 200 ml bieleho octu Balsamico
  • 250 ml 100 % jablkovej šťavy
  • 4 ks badiánu
  • 4 ks klinčekov
  • 2 ks celej škorice
  • 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
  • 350 g cukru
  • ½ KL čierneho korenia
  • 1 zarovnaná KL soli
     

Príprava:

1. Vo väčšom hrnci premiešame hrušky s datľami a figami. Pridáme cibuľu nakrájanú na malé kocky, ocot, šťavu, badián, klinček a škoricu. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme a potom odstavíme.

2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Prípadnú penu odoberieme, dochutíme korením a soľou a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

TIP:  Výborne sa hodí k výrazným syrom alebo na dochutenie náplne do tortilly.

 

Odporúčame tiež:  Zdravý recept: Hruškovo-pomarančový džem

Orientálne čatní s hruškami

Zdroj: Shutterstock®

Čučoriedkový džem extra ovocný

 

(6 ks pohárov po 250 ml)

Doba prípravy: asi 20 minút

 

Prísady:

  • 1000 g čučoriedok
  • 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker


Príprava:

1. Umyté a očistené čučoriedky pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a dáme do väčšieho hrnca. Extra želírovací cukor pridáme k ovociu a veľmi dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu.

2. Varíme minimálne 5 minút a stále miešame. Na tanierik kvapneme 1-2 kávové lyžičky horúceho džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané kávové lyžičky Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na veku.

 

Odporúčame tiež:  Zdravý recept: Slivkovo-hrušková omáčka

Čučoriedkový džem

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

22.07.2016 17:47

Mňam, to môže byť fajnotka...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

24.07.2016 00:34

ešte som takéto neskúšala, vyzerá to veľmi dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.