Poctivá klasika na obed nesklame nikdy. Jednou z takých je aj kyslý segedínsky guláš. Vôňa kvasenej kapusty, mäsa a kyslastá smotanová omáčka s domácou knedľou – ideálna kombinácia nielen na nedeľný obed.
Segedín ulahodí našim chuťovým bunkám azda aj o polnoci. U nás je segedín obľúbený, obzvlášť u mňa a jedla by som ho donekonečna. Príprava tradičného segedínskeho gulášu nie je vôbec nič náročné. Tajomstvo úspechu sa ukrýva najmä v kvalitnej a chutnej kyslej kvasenej kapuste.
Nie každý z nás má však podmienky na kvasenie kapusty v domácom prostredí. Ak vám balená kapusta z obchodu príliš nevonia, voľte kapustu od lokálnych domácich predajcov. Okrem toho je potrebné dobre segedínsky guláš dochutiť. Ako na jeho prípravu?
Pár slov o pôvode segedínu
Hoci sa segedínsky guláš často spája so slovenskou alebo českou kuchyňou, jeho korene siahajú do Maďarska. V origináli známy ako „székelygulyás“ nesie meno po maďarskom spisovateľovi a milovníkovi dobrého jedla Józsefovi Székelyovi, ktorý si vraj v 19. storočí v jednej budapeštianskej krčme vyžiadal zvyšky bravčového mäsa a kapusty, ktoré mu kuchár zalial šťavou a dochutil. Výsledkom bol dnes už legendárny segedín.
Zaujímavé však je, že s maďarským mestom Szeged (Segedín) nemá toto jedlo nič spoločné – podobnosť názvu je len náhodná. V priebehu času si segedínsky guláš obľúbili kuchyne strednej Európy, kde si ho každá krajina trochu prispôsobila. U nás sa podáva najčastejšie s domácou parenou knedľou a smotanou, ktoré mu dodávajú jemnosť a kyslastú vyváženú chuť.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona PaľovčíkováRecept na tradičný segedínsky guláš
Pripraviť poctivý segedínsky guláš nie je vôbec zložité, stačí si vybrať kvalitné suroviny a dopriať jedlu čas, aby sa chute dokonale spojili. Dôležitým základom je šťavnaté bravčové mäso, správne okorenená paprika a kyslá kapusta s výraznou chuťou. Smotanou sa všetko krásne zjemní a vznikne jedlo, ktoré poteší každého milovníka tradičnej kuchyne.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky / bravčového pliecka
- kyslá kapusta (asi 1 kg)
- 2 veľké cibule
- 1 smotanu na varenie
- 1 smotanu na šľahanie
- Sladká mletá červená paprika
- Mletá rasca
- Hladká múka
- Soľ a mleté čierne korenie
- Rastlinný olej (alebo bravčová masť) na smaženie
- Knedľa ako príloha
TIP: Skúste domácu hrnčekovú knedľu z mikrovlnky
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona PaľovčíkováPostup receptu na segedínsky guláš:
- Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troche oleja dosklovita.
- Bravčové mäso si medzitým umyjeme a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli a orestujeme, kým sa nezatiahne.
- Mäso potom poprášime sladkou mletou paprikou, mletou rascou a krátko popražíme. Následne podlejeme vodou a pridáme po kúskoch kapustu.
- Šťavu z kapusty nevylievajte a pridajte ju ku kapuste. Kapustu s mäsom varíme, až kým mäso nezmäkne.
- Hrniec odstavíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme smotanovú zátrepku zo šľahačkovej smotany, smotany na varenie a trochy hladkej múky.
- Za stáleho miešania vlejeme zátrepku cez sitko do mäsovo-kapustového základu. Segedín necháme prevrieť a následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Klasický segedínsky guláš podávame s domácou knedľou.
Tipy na obmenu segedínskeho gulášu
Aj tradičný segedínsky guláš sa dá pripraviť na viacero spôsobov – vyskúšajte niektoré z týchto obmien, ak chcete recept trochu ozvláštniť alebo prispôsobiť rôznym stravovacím preferenciám.
Hovädzí segedín
Ak máte radi výraznejšiu chuť, nahraďte bravčové mäso hovädzím – ideálne predným alebo krkom. Počítať však treba s dlhším varením, kým mäso zmäkne.
S údeným mäsom
Skvelou voľbou je aj kombinácia čerstvého a údeného mäsa – napríklad kúsok údenej krkovičky alebo údeného kolena pridá segedínu autentickú dymovú chuť.
Odľahčená verzia
Chcete ľahší variant? Použite kuracie stehenné mäso bez kože, znížte množstvo smotany a podávajte s celozrnným pečivom alebo varenými zemiakmi namiesto knedle.
Vegetariánsky segedín
Pre vegetariánov môžete nahradiť mäso tofu, tempehom alebo napríklad kúskami zemiakov. Dôležitá je dobre dochutená kapusta a hustá smotanová omáčka.
Pikantný segedín
Ak obľubujete pálivé jedlá, pridajte štipku chilli, údenú papriku alebo trocha ostrého feferónového pretlaku priamo do základu.
Cesnaková zátrepka
Do smotanovej zátrepky môžete pridať prelisovaný cesnak pre výraznejšiu chuť a extra hrejivý charakter gulášu – ideálne najmä v zimnom období.
Máte radi kyslú kapustu? Tu nájdete skvelé recepty z kyslej kapusty:
7 pochúťok z kyslej kapusty, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať
Anketa: Máš rád/rada segedínsky guláš?
Odpovedalo 14 ľudí
43%
21%
21%
14%
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková
Aktualizovaný článok: 15.05.2025