Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

Poctivá klasika na obed nesklame nikdy. Jednou z takých je aj kyslý segedínsky guláš. Vôňa kvasenej kapusty, mäsa a kyslastá smotanová omáčka s domácou knedľou –  ideálna kombinácia nielen na nedeľný obed.

Segedín ulahodí našim chuťovým bunkám azda aj o polnoci. U nás je segedín obľúbený, obzvlášť u mňa a jedla by som ho donekonečna. Príprava tradičného segedínskeho gulášu nie je vôbec nič náročné. Tajomstvo úspechu sa ukrýva najmä v kvalitnej a chutnej kyslej kvasenej kapuste

Nie každý z nás má však podmienky na kvasenie kapusty v domácom prostredí. Ak vám balená kapusta z obchodu príliš nevonia, voľte kapustu od lokálnych domácich predajcov. Okrem toho je potrebné dobre segedínsky guláš dochutiť. Ako na jeho prípravu?

Odporúčame: Guláš na niekoľko spôsobov – skúsiť cuketový či z diviny?

segedínsky guláš

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Ingrediencie na tradičný segedínsky guláš:

  • 1 kg bravčovej krkovičky / bravčového pliecka
  • kyslá kapusta (asi 1 kg)
  • 2 veľké cibule
  • 1 smotanu na varenie
  • 1 smotanu na šľahanie
  • Sladká mletá červená paprika
  • Mletá rasca
  • Hladká múka
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Rastlinný olej (alebo bravčová masť) na smaženie
  • Knedľa ako príloha

TIP: Skúste domácu hrnčekovú knedľu z mikrovlnky

segedín

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup receptu na segedínsky guláš:

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troche oleja dosklovita.
  2. Bravčové mäso si medzitým umyjeme a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli a orestujeme, kým sa nezatiahne.
  3. Mäso potom poprášime sladkou mletou paprikou, mletou rascou a krátko popražíme. Následne podlejeme vodou a pridáme po kúskoch kapustu.
  4. Šťavu z kapusty nevylievajte a pridajte ju ku kapuste. Kapustu s mäsom varíme, až kým mäso nezmäkne.
  5. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme smotanovú zátrepku zo šľahačkovej smotany, smotany na varenie a trochy hladkej múky.
  6. Za stáleho miešania vlejeme zátrepku cez sitko do mäsovo-kapustového základu. Segedín necháme prevrieť a následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Klasický segedínsky guláš podávame s domácou knedľou.

TIP: Ak nepatríte k fanúšikom bravčového mäsa, nič sa nedeje. Vyskúšajte odľahčenú verziu s kuracím alebo morčacím mäsom. Verte, že aj na tejto verzii segedínu si pochutná celá rodina. 

Máte radi kyslú kapustu? Tu nájdete skvelé recepty z kyslej kapusty:

7 pochúťok z kyslej kapusty, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať

 

Aktualizované na 06. 11. 2023

10 komentárov
Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

16.11.2021 11:58

Segedinsky guľáš majú radi asi v každej rodine. Aj my si na ňom radi pochutnáme

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.11.2021 14:17

U nás doma je segedín obľúbený, už viem čo v sobotu navarím :)

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

16.11.2021 16:56

stará dobrá klasika ktorá nikdy nesklame

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.11.2021 17:37

niet nad klasiku, ktorá nikdy nesklame

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

16.11.2021 22:38

Veľmi rada ho varím, ale najviac mi aj tak chutí od maminy :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.11.2021 07:32

Výborná klasika, ktorá chutí vždy!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.11.2021 13:50

Hneď by som si dala.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

17.11.2021 16:49

Ešte cesnak a kapusty približne 3 kg

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

08.12.2021 23:26

Segedínsky guláš mame radi, ja osobne dávam do neho len kyslú pochúťkovú smotanu. Ochutnajte, určite bude chutiť.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.11.2023 23:14

Segedínsky guláš milujem a vlastne všetko, čo sa týka kapusty...mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE