Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

recept na segedínsky guláš

Poctivá klasika na obed nesklame nikdy. Jednou z takých je aj kyslý segedínsky guláš. Vôňa kvasenej kapusty, mäsa a kyslastá smotanová omáčka s domácou knedľou –  ideálna kombinácia nielen na nedeľný obed.

Segedín ulahodí našim chuťovým bunkám azda aj o polnoci. U nás je segedín obľúbený, obzvlášť u mňa a jedla by som ho donekonečna. Príprava tradičného segedínskeho gulášu nie je vôbec nič náročné. Tajomstvo úspechu sa ukrýva najmä v kvalitnej a chutnej kyslej kvasenej kapuste

Nie každý z nás má však podmienky na kvasenie kapusty v domácom prostredí. Ak vám balená kapusta z obchodu príliš nevonia, voľte kapustu od lokálnych domácich predajcov. Okrem toho je potrebné dobre segedínsky guláš dochutiť. Ako na jeho prípravu?

Pár slov o pôvode segedínu

Hoci sa segedínsky guláš často spája so slovenskou alebo českou kuchyňou, jeho korene siahajú do Maďarska. V origináli známy ako „székelygulyás“ nesie meno po maďarskom spisovateľovi a milovníkovi dobrého jedla Józsefovi Székelyovi, ktorý si vraj v 19. storočí v jednej budapeštianskej krčme vyžiadal zvyšky bravčového mäsa a kapusty, ktoré mu kuchár zalial šťavou a dochutil. Výsledkom bol dnes už legendárny segedín.

Zaujímavé však je, že s maďarským mestom Szeged (Segedín) nemá toto jedlo nič spoločné – podobnosť názvu je len náhodná. V priebehu času si segedínsky guláš obľúbili kuchyne strednej Európy, kde si ho každá krajina trochu prispôsobila. U nás sa podáva najčastejšie s domácou parenou knedľou a smotanou, ktoré mu dodávajú jemnosť a kyslastú vyváženú chuť.

segedínsky guláš
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Recept na tradičný segedínsky guláš

Pripraviť poctivý segedínsky guláš nie je vôbec zložité, stačí si vybrať kvalitné suroviny a dopriať jedlu čas, aby sa chute dokonale spojili. Dôležitým základom je šťavnaté bravčové mäso, správne okorenená paprika a kyslá kapusta s výraznou chuťou. Smotanou sa všetko krásne zjemní a vznikne jedlo, ktoré poteší každého milovníka tradičnej kuchyne.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky / bravčového pliecka
  • kyslá kapusta (asi 1 kg)
  • 2 veľké cibule
  • 1 smotanu na varenie
  • 1 smotanu na šľahanie
  • Sladká mletá červená paprika
  • Mletá rasca
  • Hladká múka
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Rastlinný olej (alebo bravčová masť) na smaženie
  • Knedľa ako príloha

TIP: Skúste domácu hrnčekovú knedľu z mikrovlnky

segedín
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup receptu na segedínsky guláš:

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troche oleja dosklovita.
  2. Bravčové mäso si medzitým umyjeme a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli a orestujeme, kým sa nezatiahne.
  3. Mäso potom poprášime sladkou mletou paprikou, mletou rascou a krátko popražíme. Následne podlejeme vodou a pridáme po kúskoch kapustu.
  4. Šťavu z kapusty nevylievajte a pridajte ju ku kapuste. Kapustu s mäsom varíme, až kým mäso nezmäkne.
  5. Hrniec odstavíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme smotanovú zátrepku zo šľahačkovej smotany, smotany na varenie a trochy hladkej múky.
  6. Za stáleho miešania vlejeme zátrepku cez sitko do mäsovo-kapustového základu. Segedín necháme prevrieť a následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Klasický segedínsky guláš podávame s domácou knedľou.

Tipy na obmenu segedínskeho gulášu

Aj tradičný segedínsky guláš sa dá pripraviť na viacero spôsobov – vyskúšajte niektoré z týchto obmien, ak chcete recept trochu ozvláštniť alebo prispôsobiť rôznym stravovacím preferenciám.

Hovädzí segedín

Ak máte radi výraznejšiu chuť, nahraďte bravčové mäso hovädzím – ideálne predným alebo krkom. Počítať však treba s dlhším varením, kým mäso zmäkne.

S údeným mäsom

Skvelou voľbou je aj kombinácia čerstvého a údeného mäsa – napríklad kúsok údenej krkovičky alebo údeného kolena pridá segedínu autentickú dymovú chuť.

Odľahčená verzia

Chcete ľahší variant? Použite kuracie stehenné mäso bez kože, znížte množstvo smotany a podávajte s celozrnným pečivom alebo varenými zemiakmi namiesto knedle.

Vegetariánsky segedín

Pre vegetariánov môžete nahradiť mäso tofu, tempehom alebo napríklad kúskami zemiakov. Dôležitá je dobre dochutená kapusta a hustá smotanová omáčka.

Pikantný segedín

Ak obľubujete pálivé jedlá, pridajte štipku chilli, údenú papriku alebo trocha ostrého feferónového pretlaku priamo do základu.

Cesnaková zátrepka

Do smotanovej zátrepky môžete pridať prelisovaný cesnak pre výraznejšiu chuť a extra hrejivý charakter gulášu – ideálne najmä v zimnom období.

Máte radi kyslú kapustu? Tu nájdete skvelé recepty z kyslej kapusty:

7 pochúťok z kyslej kapusty, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať

Anketa: Máš rád/rada segedínsky guláš?

Odpovedalo 14 ľudí

43%
21%
21%
14%

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Aktualizovaný článok: 15.05.2025

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína

Kristína

18.05.2025 23:18

Jedno z mojich najobľúbenejších jedál :-)

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

16.05.2025 07:35

Ja si najprv mäsko podusím do polomäkka až potom pridám kapustu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.11.2023 23:14

Segedínsky guláš milujem a vlastne všetko, čo sa týka kapusty...mňam

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

08.12.2021 23:26

Segedínsky guláš mame radi, ja osobne dávam do neho len kyslú pochúťkovú smotanu. Ochutnajte, určite bude chutiť.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

17.11.2021 16:49

Ešte cesnak a kapusty približne 3 kg

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.11.2021 13:50

Hneď by som si dala.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.11.2021 07:32

Výborná klasika, ktorá chutí vždy!

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

16.11.2021 22:38

Veľmi rada ho varím, ale najviac mi aj tak chutí od maminy :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.11.2021 17:37

niet nad klasiku, ktorá nikdy nesklame

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

16.11.2021 16:56

stará dobrá klasika ktorá nikdy nesklame

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.11.2021 14:17

U nás doma je segedín obľúbený, už viem čo v sobotu navarím :)

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

16.11.2021 11:58

Segedinsky guľáš majú radi asi v každej rodine. Aj my si na ňom radi pochutnáme

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.