Poctivá klasika na obed nesklame nikdy. Jednou z takých je aj kyslý segedínsky guláš. Vôňa kvasenej kapusty, mäsa a kyslastá smotanová omáčka s domácou knedľou – ideálna kombinácia nielen na nedeľný obed.
Segedín ulahodí našim chuťovým bunkám azda aj o polnoci. U nás je segedín obľúbený, obzvlášť u mňa a jedla by som ho donekonečna. Príprava tradičného segedínskeho gulášu nie je vôbec nič náročné. Tajomstvo úspechu sa ukrýva najmä v kvalitnej a chutnej kyslej kvasenej kapuste.
Nie každý z nás má však podmienky na kvasenie kapusty v domácom prostredí. Ak vám balená kapusta z obchodu príliš nevonia, voľte kapustu od lokálnych domácich predajcov. Okrem toho je potrebné dobre segedínsky guláš dochutiť. Ako na jeho prípravu?
Odporúčame: Guláš na niekoľko spôsobov – skúsiť cuketový či z diviny?
Ingrediencie na tradičný segedínsky guláš:
- 1 kg bravčovej krkovičky / bravčového pliecka
- kyslá kapusta (asi 1 kg)
- 2 veľké cibule
- 1 smotanu na varenie
- 1 smotanu na šľahanie
- Sladká mletá červená paprika
- Mletá rasca
- Hladká múka
- Soľ a mleté čierne korenie
- Rastlinný olej (alebo bravčová masť) na smaženie
- Knedľa ako príloha
TIP: Skúste domácu hrnčekovú knedľu z mikrovlnky
Postup receptu na segedínsky guláš:
- Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a opražíme na troche oleja dosklovita.
- Bravčové mäso si medzitým umyjeme a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli a orestujeme, kým sa nezatiahne.
- Mäso potom poprášime sladkou mletou paprikou, mletou rascou a krátko popražíme. Následne podlejeme vodou a pridáme po kúskoch kapustu.
- Šťavu z kapusty nevylievajte a pridajte ju ku kapuste. Kapustu s mäsom varíme, až kým mäso nezmäkne.
- Hrniec odstavíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme smotanovú zátrepku zo šľahačkovej smotany, smotany na varenie a trochy hladkej múky.
- Za stáleho miešania vlejeme zátrepku cez sitko do mäsovo-kapustového základu. Segedín necháme prevrieť a následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Klasický segedínsky guláš podávame s domácou knedľou.
TIP: Ak nepatríte k fanúšikom bravčového mäsa, nič sa nedeje. Vyskúšajte odľahčenú verziu s kuracím alebo morčacím mäsom. Verte, že aj na tejto verzii segedínu si pochutná celá rodina.
Máte radi kyslú kapustu? Tu nájdete skvelé recepty z kyslej kapusty:
7 pochúťok z kyslej kapusty, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať
Aktualizované na 06. 11. 2023