Vyhrabali ste odniekiaľ zaprášený, ale ešte funkčný kotlík? V tom prípade je najvyšší čas rozposlať sms-ky svojim blízkym s pozvánkou na záhradnú párty. Na ktorej sa, ako inak, bude podávať guláš varený v kotlíku, nad skutočným horiacim drevom. Jeho vôňa, ale aj chuť, je neporovnateľná s tým zo sporáku. K tomu čerstvý vzduch, voňavá záhrada a príjemná spoločnosť a hormóny šťastia môžu zaplaviť celé vaše telo. Pokiaľ ste aj žiaden kotlík nenašli, nič to. Doprajte si potešenie aspoň zo stolovania pod holým nebom. Priznajme si, že nám takto chutí oveľa viac!
Odporúčame: Domáce pumpkin spice latte: Také dokonalé ako z kaviarne
Rýchly cuketový guláš
Ingrediencie: vývar, cuketa, zemiaky, klobásky, cibuľa, cesnak, mletá sladká paprika, gulášové korenie, soľ
Postup: Aspoň 1,5 kg cukety dôkladne umyte a nakrájajte nadrobno. Dve nakrájané cibule opražte na oleji, pridajte na kocky nakrájané zemiak, cuketu a prelisovaný cesnak (cca 5 strúčikov). Chvíľku opečte, ochuťte paprikou, soľou a korením, zalejte vývarom (zeleninový, prípadne kurací) a uduste do mäkka. Pred koncom vhoďte do polievky nakrájané klobásky, alebo párky, dovarte domäkka a podávajte.
Skús aj: Banánová bábovka: Voňavá klasika na raňajky či olovrant
Hovädzí guláš
Ingrediencie: 1 kg hovädzieho mäsa, cibuľa (cca 5 ks), 200 g čerstvých húb, 4 paradajky, 3 papriky, 2 pikantné klobásy, cca 500 g zemiakov, konzerva kukurice, 2 chilli papričky, korenie (borievky, sladká paprika, rasca, čerstvé čierne mleté korenie), 0,5 l svetlého piva, masť / olej
Postup: Na rozpálenej masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a chvíľku opekáme. Tak dodáme nakrájané huby, paradajky, papriky a cesnak. Premiešame a chvíľu spoločne smažíme. Zmes osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Približne v polovici varenia pridáme zemiaky aj klobásy nakrájané na kocky, kukuricu a zalejeme pivom. Do polievky vhodíme chilli papričky vcelku a varíme, až kým mäso nie je úplne mäkké.
Bravčový guláš
Ingrediencie: bravčové plece (cca 2kg), lečo, slanina, chilli papričky, zemiaky, šampiňóny, cibuľa, cesnak, masť, gulášové korenie, papriková pasta, soľ
Postup: Na masti opečieme cibuľu, pridáme slaninu a mäso nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nasekané chilli, lečo, pastu, všetko spolu opečieme a podlejeme vodou. V polovici varenia pridáme do polievky zemiaky a varíme do mäkka.
Skús aj: Recept na corn dog: Túto americkú špecialitu musíš vyskúšať!
Guláš z diviny
Ingrediencie: divina (napríklad jelenie mäso), cibuľa, cesnak, zemiaky, džem (napríklad šípkový, alebo brusnicový), soľ, chilli papričky, gulášové korenie, borievky, tymian, olej
Postup: Na oleji opečieme cibuľu, pridáme mäso, cesnak a chilli. Necháme smažiť a popritom okoreníme. Podlejeme vodou, alebo vývarom a necháme dusiť. Keď je mäso z polovice mäkké pridáme zemiaky a dovaríme. Na záver primiešame cca 4 lyžice džemu, chvíľku povaríme a podávame.