Vyhrabali ste odniekiaľ zaprášený, ale ešte funkčný kotlík? V tom prípade je najvyšší čas rozposlať sms-ky svojim blízkym s pozvánkou na záhradnú párty. Na ktorej sa, ako inak, bude podávať guláš varený v kotlíku, nad skutočným horiacim drevom. Jeho vôňa, ale aj chuť, je neporovnateľná s tým zo sporáku.
K tomu čerstvý vzduch, voňavá záhrada a príjemná spoločnosť a hormóny šťastia môžu zaplaviť celé vaše telo. Pokiaľ ste aj žiaden kotlík nenašli, nič to. Doprajte si potešenie aspoň zo stolovania pod holým nebom. Priznajme si, že nám takto chutí oveľa viac!
Odkiaľ pochádza guláš?
Guláš, dnes obľúbené jedlo v mnohých krajinách strednej Európy, má svoje korene v maďarskej kuchyni. Pôvodne išlo o jednoduchý pokrm pastierov dobytka, známych ako gulyás, ktorí si pripravovali jedlo v kotlíkoch nad ohňom priamo na pastvinách. Základ tvorilo hovädzie mäso dusené s cibuľou, paprikou a trochou vody – jednoduché suroviny, ktoré mali po ruke a vydržali aj dlhší pobyt v prírode.
V 18. a 19. storočí sa guláš postupne presunul z pastierskych lúk do mestských domácností a stal sa typickým jedlom maďarskej kuchyne. Pridaním ďalších surovín ako zemiaky, paradajky, klobásy či koreniny sa receptúra obohacovala a začala sa variť v rôznych podobách. Vplyv maďarskej kuchyne sa rozšíril aj vďaka rakúsko-uhorskej monarchii, a tak sa guláš rýchlo udomácnil aj na Slovensku, v Česku, Rakúsku a ďalších krajinách regiónu.
Dnes existuje množstvo regionálnych variantov guláša – od hustých gulášových polievok, cez kotlíkové guláše podávané na spoločenských akciách, až po moderné vegetariánske či exotické verzie. Hoci má guláš jednoduchý pôvod, stal sa symbolom pohostinnosti, tradície a spojenia rodiny či priateľov pri jednom stole.
Shutterstock®Rýchly cuketový guláš
Ingrediencie:
- vývar
- cuketa
- zemiaky
- klobásky
- cibuľa
- cesnak
- mletá sladká paprika
- gulášové korenie
- soľ
Postup: Aspoň 1,5 kg cukety dôkladne umyte a nakrájajte nadrobno. Dve nakrájané cibule opražte na oleji, pridajte na kocky nakrájané zemiak, cuketu a prelisovaný cesnak (cca 5 strúčikov). Chvíľku opečte, ochuťte paprikou, soľou a korením, zalejte vývarom (zeleninový, prípadne kurací) a uduste do mäkka. Pred koncom vhoďte do polievky nakrájané klobásky, alebo párky, dovarte domäkka a podávajte.
Guláš s údeným tofu a fazuľou
Ingrediencie:
2 balenia údeného tofu
2 plechovky sterilovanej červenej fazule
3 zemiaky
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
mletá sladká paprika
drvená rasca
gulášové korenie
soľ, čierne korenie
olej
zeleninový vývar
voliteľne: údená paprika, majorán, čili
Postup: Na oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte pretlačený cesnak a chvíľu restujte. Následne pridajte na kocky nakrájané údené tofu a krátko opečte, aby chytilo farbu. Prisypte koreniny (mletú papriku, rascu, gulášové korenie) a všetko premiešajte. Pridajte očistené a nakrájané zemiaky, fazuľu (bez nálevu), zalejte vývarom a varte do mäkka. Podľa chuti dochuťte a podávajte s chlebom alebo kváskovou žemľou. Tento guláš je výbornou alternatívou pre vegetariánov aj vegánov.
Shutterstock®Hovädzí guláš
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzieho mäsa
- cibuľa (cca 5 ks)
- 200 g čerstvých húb
- 4 paradajky
- 3 papriky
- 2 pikantné klobásy
- cca 500 g zemiakov
- konzerva kukurice
- 2 chilli papričky
- korenie (borievky, sladká paprika, rasca, čerstvé čierne mleté korenie)
- 0,5 l svetlého piva
- masť / olej
Postup: Na rozpálenej masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a chvíľku opekáme. Tak dodáme nakrájané huby, paradajky, papriky a cesnak. Premiešame a chvíľu spoločne smažíme. Zmes osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Približne v polovici varenia pridáme zemiaky aj klobásy nakrájané na kocky, kukuricu a zalejeme pivom. Do polievky vhodíme chilli papričky vcelku a varíme, až kým mäso nie je úplne mäkké.
Shutterstock®Bravčový guláš
Ingrediencie:
- bravčové plece (cca 2kg)
- lečo
- slanina
- chilli papričky
- zemiaky
- šampiňóny
- cibuľa
- cesnak
- masť
- gulášové korenie
- papriková pasta
- soľ
Postup: Na masti opečieme cibuľu, pridáme slaninu a mäso nakrájané na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme nadrobno nasekané chilli, lečo, pastu, všetko spolu opečieme a podlejeme vodou. V polovici varenia pridáme do polievky zemiaky a varíme do mäkka.
Rybací guláš
Ingrediencie:
600 g filety z kapra, sumca alebo inej sladkovodnej ryby
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
2 papriky (červené)
2 paradajky alebo 1 PL paradajkového pretlaku
2 zemiaky
mletá sladká paprika
mletá rasca
soľ, čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať
olej alebo masť
Postup: Na oleji alebo masti opečte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte pretlačený cesnak, papriku a paradajky (alebo pretlak), dobre premiešajte a krátko orestujte. Prisypte mletú papriku, rascu a premiešajte – dávajte pozor, aby paprika neprihorela.
Zalejte vodou a pridajte na kocky nakrájané zemiaky. Varte, kým sú zemiaky skoro mäkké. Až potom vložte na väčšie kúsky nakrájanú rybu. Varte len niekoľko minút – ryba sa uvarí rýchlo a zostane jemná. Na záver dochuťte soľou, korením a posypte čerstvou vňaťou. Podávajte s čerstvým chlebom alebo len tak, ako lahodnú polievku plnú chutí.
Shutterstock®Guláš z diviny
Ingrediencie:
- divina (napríklad jelenie mäso)
- cibuľa
- cesnak
- zemiaky
- džem (napríklad šípkový, alebo brusnicový)
- soľ
- chilli papričky
- gulášové korenie
- borievky
- tymian
- olej
Postup: Na oleji opečieme cibuľu, pridáme mäso, cesnak a chilli. Necháme smažiť a popritom okoreníme. Podlejeme vodou, alebo vývarom a necháme dusiť. Keď je mäso z polovice mäkké pridáme zemiaky a dovaríme. Na záver primiešame cca 4 lyžice džemu, chvíľku povaríme a podávame.
S čím si vychutnať guláš?
Guláš je jedlo, ktoré si priam pýta niečo dobré k zahryznutiu – a v tomto smere vedú jednoznačne čerstvé pečivá alebo domáci chlieb. Najčastejšie sa podáva s krajcom chrumkavého kváskového chleba, ktorým možno dojesť aj posledné kvapky hustej omáčky. Výbornou voľbou sú aj chlebové placky, langoše či čerstvé rožky. Pokiaľ pripravujete guláš ako hlavný chod na oslave či v kotlíku na záhrade, nič nepokazíte ani jednoduchým pečivom – veď pri dobrom guláši hrá chuť prím.
Pre tých, ktorí si radi doprajú niečo extra, môže byť guláš skvelý aj s cibuľovým šalátom, kyslou uhorkou alebo feferónkami – dodajú jedlu sviežosť a pikantnosť. V lete sa k nemu hodí aj pohár studeného piva, v zime zase teplý čaj. Guláš je jednoducho jedlo, ktoré spája – či už pri rodinnej večeri, oslave alebo varení vonku s priateľmi.
Aktualizovaný článok: 30.04.2025