Domáca paradajková šťava na sladko i na slano

Domáca paradajková šťava

Možno viacerí z vás práve pokrčili nos, pretože paradajková šťava asi nie je najväčšou lahôdkou na svete, no môžete ju použiť pri príprave omáčok.

Čo s bohatou úrodou paradajok? Ak ste si tento rok vypestovali domáce paradajky a urodilo sa vám ich viac než dosť, tak ich nerozdávajte všetkým susedkám, ale pustite sa do zavárania a prípravy rôznych zaujímavých výrobkov z paradajok. Napríklad ich môžete pridať do leča, skvelý je aj domáci paradajkový pretlak alebo sa môžete rovno pustiť do ich sušenia a spraviť si tak domáce sušené paradajky. Možností je viac než dosť a my vám ponúkame ďalšiu – paradajková šťava.

Domáca paradajková šťava

Možno viacerí z vás práve pokrčili nos, pretože paradajková šťava asi nie je najväčšou lahôdkou na svete, no pokojne ju môžete použiť pri príprave omáčok alebo iných pokrmov.

Mimochodom, vedeli ste, že paradajky obsahujú červené rastlinné farbivo zvané lykopén, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty? Má protirakovinové účinky, zlepšuje funkciu prostaty, je nápomocný pri znižovaní vysokého krvného tlaku i cholesterolu.  

Domáca paradajková šťava, ako napríklad aj domáci kečup, sú obľúbené z viacerých dôvodov:

  1. Čerstvosť a kvalita: Domáca príprava šťavy zabezpečuje, že sa používajú čerstvé a kvalitné paradajky, čo výrazne ovplyvňuje chuť a výživovú hodnotu.

  2. Bez prídavných látok: Keď si pripravíte šťavu doma, môžete si byť istý, že neobsahuje umelé konzervanty, farbivá alebo sladidlá, ktoré sa často nachádzajú v komerčných produktoch.

  3. Prispôsobenie chuti: Pri domácej príprave môžete pridať bylinky, koreniny alebo iné prísady podľa vlastnej chuti, čím si vytvoríte unikátnu verziu, ktorá vám najviac vyhovuje.

  4. Zdravotné výhody: Paradajky sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, pričom domáca paradajková šťava je skvelým spôsobom, ako si tieto živiny dopriať.

  5. Tradičné hodnoty: Pre mnohých ľudí je príprava domácej šťavy tradíciou, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu, a tento proces môže byť spojený s rodinnými hodnotami a spomienkami.

  6. Ekologická voľba: Domáca výroba šťavy minimalizuje odpad z obalov a dopravy, čím prispieva k ochrane životného prostredia.

Kvalita prírodných ingrediencií z vlastnej záhradky z nej robia prírodný produkt - ako napríklad aj domáca passata či rajčinová polievka! Skúste náš tradičný recept a neoľutujete.

Odporúčame aj: Musaka s baklažánom – dokonalá pochúťka zo slnečného Grécka

šťava z paradajok
Depositphotos
Depositphotos

Domáca paradajková šťava na sladko i na slano - ingrediencie a tradičný recept

  • 1 kg paradajok
  • ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky cukru
  • kyselinu citrónovú

Paradajky (najlepšie sú, samozrejme, domáce alebo bio) poriadne poumývame a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ich do hrnca a dusíme dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Po rozvarení ich pretlačíme cez sito alebo gázu. Ak chcete jemnejšiu šťavu, tak pokojne môžete ešte použiť aj mixér na jej rozmixovanie.

  • Paradajková šťava na slano – ak preferujete slanšie šťavy, tak pridajte ¼ lyžičky soli na 1 liter šťavy a trochu kyseliny citrónovej.
  • Paradajková šťava na sladko – v tomto prípade šťavu dochuťte cukrom. Konkrétne pridajte ¼ lyžičku cukru na 1 liter šťavy a rovnako trochu kyseliny citrónovej.

Dochutenú paradajkovú šťavu dáme ešte na chvíľu na sporák. Zohrejme ju na teplotu varu a následne odstavíme. Ešte teplú šťavu nalejeme do pripravených fliaš. Na záver šťavu ešte zasterilizujeme – približne 10 minút pri teplote 80 °C. Hotovú šťavu necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom a chladnom mieste (napr. v pivnici).

Aktualizované na 22.08.2024

Aktualizovaný článok: 22.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

08.08.2022 18:19

určite si ju pripravím, pradajky u nás doma idú

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

09.08.2022 06:27

Paradajková polievka z takejto šťavy bude iste veľká mňamka:)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

09.08.2022 17:34

dopestované vo vlastnej záhrade, doma uvarené, bez chémie... to je TOP

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.08.2022 23:58

Paradajky milujem na všetky spôsoby. Tiež máme v záhradke úrodu paradajok, šťava je super !

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

10.08.2022 12:49

Chystám sa robiť - sú to zaujímavé recepty

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

10.08.2022 16:51

pokiaľ si pamätám / a pamätám si naozaj dosť pri mojom veku/, vždy sme varili rajčinovú šťavu : vo veľkom hrnci sme rozvarili pokrájané rajčiny / trochu sme ich podliali vodou, aby sa neprichytili o dno hrnca/ . nechali sme ich trochu vychladnúť a potom sme ich prepasírovali. opäť sme ich dali do hrnca a varili sme ich na pomalom ohni do hustoty akú sme chceli. voľakedy sme nimi plnili fľaše, uviazali sme na hrdlo celofán a dali sme ich do koša zakryté dekou až do vychladnutia. dnes ich dávam do 7 dl pohárov, zavíčkujem a pre istotu ich sterilizujem. bez prísad. používam ich na varenie, alebo len tak, na vypitie. sú zdravé, ale aj chutné.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.