Lacné, rýchle a zdravé: Skús tieto vynikajúce recepty z kelu

Nevyzerá lákavo, no jesť by sme ho mali všetci a povinne. Kel je totiž odborníkmi na zdravú stravu považovaný za jednu z najzdravších potravín na svete. Táto listová zelenina v súčasnosti naberá na popularite, nie však vo forme kelového prívarku.

Ľudia si totiž kel pridávajú do ranných smoothie a pripravujú si z neho aj teplé šaláty. My sme pre vás hľadali tri rôzne, no rovnako vynikajúce recepty z kelu, ktorým neodoláte.

Najlepší z najlepších

Ak budete na našom webe hľadať zoznam najzdravšej listovej zeleniny, kel sa v ňom určite nachádza, a to na úctyhodných prvých priečkach. Matematika je v tomto prípade naozaj jednoduchá. Obsahuje nesmierne veľa silných antioxidantov, ako je napríklad kvercetín, ktorý sa považuje za najlepší prírodný liek proti zápalom.

Je hodnotným zdrojom vitamínu C, K aj B6 a tiež minerálov ako vápnik, železo, draslík či mangán. Kel má v neposlednom rade veľmi málo kalórií, čo z neho robí jednu z najvýživnejších ingrediencií na svete. Aké chutné jedlá si z neho môžeme pripraviť?

Vyskúšaj: Rýchla cesnaková polievka s opečenými krutónikmi

Galéria: TOP recepty z kelu

Vegánska polievka z kelu a fazule

Výživná, rýchla a pritom vynikajúca. Vegánska polievka s kelom a s bielou fazuľou podľa Crowded Kitchen vás dostane.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nasekaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g zemiakov nakrájaných na menšie kocky
  • 200 g mrkvy na kolieska
  • 3 bobkové listy
  • 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate alebo hrsť čerstvej
  • 1,5 lyžičky talianskeho korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čili papričiek
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
  • 400 g kelu zbaveného stonky a nasekaného na kúsky
  • 1 až 2 konzervy bielych fazuliek
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup prípravy:

  1. V hrnci si rozpálime olivový olej, na ktorom si opražíme cibuľku do sklovita. Po pár minútach pridáme prelisovaný cesnak, mrkvu aj zemiaky. Premiešame a necháme mrkvu mierne zmäknúť.
  2. Pridáme všetky koreniny, dobre premiešame a necháme prevoňať. Nakoniec pridáme aj vývar a privedieme do varu.
  3. Znížime plameň a na strednom ohni necháme polievku prebublávať asi 40 minút. 
  4. V tomto bode do polievky pridáme premyté fazuľky, kel a citrónovú šťavu. Počkáme, kým kel „nespľasne". Dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.11.2020 14:35

U nás doma máme najradšej klasiku - kelový prívarok podľa receptu mojej mamy.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.11.2020 17:46

vyskúšam niečo nové - kombináciu kelu s fazuľou

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

21.11.2020 18:22

Kel je moja obľúbená zelenina.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.11.2020 06:52

Rada vyskúšam, vďaka za recepty!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.11.2020 07:47

Kel máme radi

Vaše meno:

Alžbeta Neuschlová

Alžbeta Neuschlová

22.11.2020 21:33

Vyskúšam, kel mám rada

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

23.11.2020 13:48

Celá rodina zbožňujeme kel na X spôsobov. Určite vyskúšam aj túto polievku.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

23.11.2020 22:53

Kel som doteraz varila len v podobe polievky,alebo prívarku.Tieto recepty sú vskutku zaujímavé.Treba stále skúšať niečo nové.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.04.2021 17:47

Máme radi polievku z kelu, prívarok, sú vynikajúce:))

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:26

Hmmm tak to vyzerá, že kel som dosť podcenila :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.