Nevyzerá lákavo, no jesť by sme ho mali všetci a povinne. Kel je totiž odborníkmi na zdravú stravu považovaný za jednu z najzdravších potravín na svete. Táto listová zelenina v súčasnosti naberá na popularite, nie však vo forme kelového prívarku.
Ľudia si totiž kel pridávajú do ranných smoothie a pripravujú si z neho aj teplé šaláty. My sme pre vás hľadali tri rôzne, no rovnako vynikajúce recepty z kelu, ktorým neodoláte.
Najlepší z najlepších
Ak budete na našom webe hľadať zoznam najzdravšej listovej zeleniny, kel sa v ňom určite nachádza, a to na úctyhodných prvých priečkach. Matematika je v tomto prípade naozaj jednoduchá. Obsahuje nesmierne veľa silných antioxidantov, ako je napríklad kvercetín, ktorý sa považuje za najlepší prírodný liek proti zápalom.
Je hodnotným zdrojom vitamínu C, K aj B6 a tiež minerálov ako vápnik, železo, draslík či mangán. Kel má v neposlednom rade veľmi málo kalórií, čo z neho robí jednu z najvýživnejších ingrediencií na svete. Aké chutné jedlá si z neho môžeme pripraviť?
Galéria: TOP recepty z kelu
Vegánska polievka z kelu a fazule
Výživná, rýchla a pritom vynikajúca. Vegánska polievka s kelom a s bielou fazuľou podľa Crowded Kitchen vás dostane.
Ingrediencie:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nasekaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g zemiakov nakrájaných na menšie kocky
- 200 g mrkvy na kolieska
- 3 bobkové listy
- 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate alebo hrsť čerstvej
- 1,5 lyžičky talianskeho korenia
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čili papričiek
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 400 g kelu zbaveného stonky a nasekaného na kúsky
- 1 až 2 konzervy bielych fazuliek
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- V hrnci si rozpálime olivový olej, na ktorom si opražíme cibuľku do sklovita. Po pár minútach pridáme prelisovaný cesnak, mrkvu aj zemiaky. Premiešame a necháme mrkvu mierne zmäknúť.
- Pridáme všetky koreniny, dobre premiešame a necháme prevoňať. Nakoniec pridáme aj vývar a privedieme do varu.
- Znížime plameň a na strednom ohni necháme polievku prebublávať asi 40 minút.
- V tomto bode do polievky pridáme premyté fazuľky, kel a citrónovú šťavu. Počkáme, kým kel „nespľasne". Dochutíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou.