Recept na lahodný špaldový chlieb – iný už piecť nebudeš!

recept na špaldový chlieb

Myslím, že sa zhodneme, že nie je nič lákavejšie ako čerstvo upečený chlieb s chrumkavou kôrkou. Bohužiaľ, na pultoch supermarketov na nás väčšinou čaká síce chutné, no chemickými prísadami "vylepšené" pečivo. Preto je krásne raz za čas zobrať do ruky varešku a upiecť si vlastný chlieb s čímkoľvek, čo máte radi. Domáce pečenie chleba nie je až tak náročné. 

Ak ale naozaj chcete niečo výnimočné a zdravé, rozhodne vyskúšajte tento špaldový chlieb. Špalda má vysoké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, je ľahko stráviteľná a vďaka jej lahodnej orieškovej chuti vám zabezpečí ten najlepší gurmánsky zážitok. 

Takže zakaždým, keď si ho odkrojíte na raňajky alebo večeru, budete mať skvelý pocit, že viete, čo sa v ňom nachádza. Môžete doň skúsiť zakomponovať aj akékoľvek orechy alebo semiačka podľa vašej chuti. Tento recept zvládnu aj začiatočníci, takže stačí už len počkať si na daždivé popoludnie, uvariť kávu a pustiť sa do miesenia. Tento recept na špaldový chlieb vás nadchne!

 Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Bezlepkový a bezlaktózový banánový chlebík 

Špaldový chlieb 2
Ema Stanovská

Najlepší špaldový chlieb

Čas: 15 minút + kysnutie + pečenie
Množstvo: 1 stredne veľký bochník

Ingrediencie pre špaldový chlieb:

  • 500 g špaldovej chlebovej múky

  • 1,5 ČL soľ

  • 330 ml teplej vody

  • pol kocky droždia

  • 1 ČL cukor

  • semiačka/orechy (podľa výberu)

Odporúčame prečítať: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami 

Špaldový chlieb 3
Ema Stanovská

Ako pripraviť rýchly špaldový chlieb z kvásku:

  1. V teplej vode zmiešame droždie s cukrom a necháme dobre rozpustiť.

  2. V mise zmiešame preosiatu špaldovú múku so soľou. Môžeme pridať slnečnicové alebo tekvicové semienka, prípadne orechy. Keďže špaldová múka má jemne orieškovú chuť, orechy sa k nej krásne hodia (odporúčam vlašské alebo pekanové). 

  3. Postupne pridávame droždie a vodu (mali by mať rovnakú teplotu). Miesime pružné, jemne lepivé cesto. Dáme ho asi na 40 minút vykysnúť. Ja som použila misku, ktorá ohlási sama, že cesto je vykysnuté, no ak ju nemáte, postačí, keď z cesta vyformujete bochník a preložíte ho rovno na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. Bochník pečieme na 200°C asi 45-50 minút. V trúbe možno trošku popraská, ale práve to mu dodá taký tradičný vidiecky vzhľad.

  5. Upečený špaldový kváskový chlieb pokvapkáme studenou vodou, aby kôrka moc nestvrdla. Dobrú chuť!

Odporúčame tiež:  Joga cviky pre krajšiu pleť bez akné

Špaldový chlieb 4
Ema Stanovská

Najlepšie recepty na domáci chlieb a pečivo:

Článok aktualizovaný 9.6.2024

Aktualizovaný článok: 09.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

20 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

05.12.2016 09:15

chlebík so ešte nepiekla, možno tento skúsim

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

05.12.2016 11:29

domáci chlebík zbožňujem :) pečieme ho doma často, vyskúšame aj tento recept

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

05.12.2016 15:56

Chlebik som uz piekla,tento vyskusam,spaldu mozeme...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

05.12.2016 19:01

recept uložený, určite vyskúšam

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

07.12.2016 21:45

špalda je zdravá a chutná

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

08.12.2016 09:11

domaci je domaci :) aj ked mam jednoduchsi recept na irsky spald. chlieb urcite aj tento je velmi chutny

Vaše meno:

Anna Haverlíková

Anna Haverlíková

08.12.2016 10:21

Z domácej pekárničky je veru tento špaldový chlebík najlepší.

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

09.12.2016 22:17

keď bude viac času, tak ho vyskúšam

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

11.12.2016 20:04

Milujem domáci špaldový chlebík, tento recept tiež vyskúšam.

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 11:42

Super inšpirácia.. už dlho sme žiadny chlebík nerobili :)

Vaše meno:

Lucia Maninová

Lucia Maninová

22.12.2016 10:28

vyzerá chutne, už dlhšie sa chystám upiecť domáci chlebík...

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:44

Chlieb milujeme

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:45

Väčšinou kupujeme chlieb

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:45

špaldový je veľmi zdravý

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

23.12.2016 22:44

Kamarátka je taká dobrá pekárka a ona ho pečie a veľmi mi chutí,ale čo je hlavné nebolo mi po ňom ťažko od žalúdka.Budem musieť vysadiť biele pečivo,lebo začínam mať po ňom problémy so žalúdkom.Preorientujem sa na špaldu.

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

25.12.2016 10:31

možno sa podarí upiecť

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

02.01.2017 13:09

clovek je niekedy pohodlny a radsej si kupi, ale domaci chuti o to lepsie

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

03.01.2017 23:06

domaci chlebik je domaci...cerstvy bez akychkolvek umelin a chemie

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

13.02.2017 20:30

Vyzerá lákavo

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 21:50

Špaldový chcem už dlhšie vyskúšať, takže ďakujem :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.