Myslím, že sa zhodneme, že nie je nič lákavejšie ako čerstvo upečený chlieb s chrumkavou kôrkou. Bohužiaľ, na pultoch supermarketov na nás väčšinou čaká síce chutné, no chemickými prísadami "vylepšené" pečivo. Preto je krásne raz za čas zobrať do ruky varešku a upiecť si vlastný chlieb s čímkoľvek, čo máte radi. Domáce pečenie chleba nie je až tak náročné.
Ak ale naozaj chcete niečo výnimočné a zdravé, rozhodne vyskúšajte tento špaldový chlieb. Špalda má vysoké množstvo bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, je ľahko stráviteľná a vďaka jej lahodnej orieškovej chuti vám zabezpečí ten najlepší gurmánsky zážitok.
Takže zakaždým, keď si ho odkrojíte na raňajky alebo večeru, budete mať skvelý pocit, že viete, čo sa v ňom nachádza. Môžete doň skúsiť zakomponovať aj akékoľvek orechy alebo semiačka podľa vašej chuti. Tento recept zvládnu aj začiatočníci, takže stačí už len počkať si na daždivé popoludnie, uvariť kávu a pustiť sa do miesenia. Tento recept na špaldový chlieb vás nadchne!
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Bezlepkový a bezlaktózový banánový chlebík
Najlepší špaldový chlieb
Čas: 15 minút + kysnutie + pečenie
Množstvo: 1 stredne veľký bochník
Ingrediencie pre špaldový chlieb:
500 g špaldovej chlebovej múky
1,5 ČL soľ
330 ml teplej vody
pol kocky droždia
1 ČL cukor
semiačka/orechy (podľa výberu)
Odporúčame prečítať: Domáci kváskový chlieb so slnečnicovými semiačkami
Ako pripraviť rýchly špaldový chlieb z kvásku:
V teplej vode zmiešame droždie s cukrom a necháme dobre rozpustiť.
V mise zmiešame preosiatu špaldovú múku so soľou. Môžeme pridať slnečnicové alebo tekvicové semienka, prípadne orechy. Keďže špaldová múka má jemne orieškovú chuť, orechy sa k nej krásne hodia (odporúčam vlašské alebo pekanové).
Postupne pridávame droždie a vodu (mali by mať rovnakú teplotu). Miesime pružné, jemne lepivé cesto. Dáme ho asi na 40 minút vykysnúť. Ja som použila misku, ktorá ohlási sama, že cesto je vykysnuté, no ak ju nemáte, postačí, keď z cesta vyformujete bochník a preložíte ho rovno na plech vystlaný papierom na pečenie.
Bochník pečieme na 200°C asi 45-50 minút. V trúbe možno trošku popraská, ale práve to mu dodá taký tradičný vidiecky vzhľad.
Upečený špaldový kváskový chlieb pokvapkáme studenou vodou, aby kôrka moc nestvrdla. Dobrú chuť!
Odporúčame tiež: Joga cviky pre krajšiu pleť bez akné
Najlepšie recepty na domáci chlieb a pečivo:
Článok aktualizovaný 9.6.2024
Aktualizovaný článok: 09.06.2024