Chlieb by sme našli pravdepodobne v každej domácnosti. Mnohí začínajú svoje ráno práve plátkom chrumkavého chleba s nejakou nátierkou, vajíčkami či maslom s marmeládou. Nie je však chlieb ako chlieb. Odborníci odporúčajú zahrnúť do svojej stravy hlavne celozrnné druhy chleba a pečiva, ktoré sú oveľa výživnejšie ako tie z bielej múky.
Celozrnný chlieb dokáže poskytnúť dobré zasýtenie a nepôsobí negatívne na hladinu cukru v krvi. Naopak, priaznivo vplýva na trávenie. Poznáte však takzvaný Ezechielov chlieb? Vraj je to ten najzdravší chlieb, ktorý si môžeme dopriať. V článku sa pozrieme na to, o aký chlieb vlastne ide, aké ponúka výhody aj ako si ho pripraviť.
Čo je Ezechielov chlieb?
Ezechielov chlieb, taktiež Ezechielský chlieb či chlieb Ezechiel, je v podstate druh naklíčeného chleba, na prípravu ktorého sa používajú rozličné celé zrná aj strukoviny, vrátane pšenice, prosa či šošovice. Ide o veľmi výživný pokrm z naklíčených celozrnných ingrediencií, ktorého pôvod siaha do rokov 600 až 500 pred naším letopočtom. Chlieb dostal pomenovanie podľa proroka Ezechiela. Boh ho poveril prípravou výživného pokrmu z obilnín, ktorý by pomohol ľudu prežiť počas obliehania Jeruzalema Babylončanmi.
V Biblii to môžeme nájsť opísané v pasáži Ezechiel 4:9 nasledovne: „Naber pšenicu, jačmeň, bôb, šošovicu, proso a špaldu. Daj to do jednej nádoby a priprav chlieb. Podľa počtu dní, ktoré preležíš na svojom boku, budeš to jesť: tristodeväťdesiat dní." Pôvodne sa Ezechielov chlieb pripravoval hlavne z v danej dobe dostupných surovín. Dnes sa pripravuje chlieb aj v rozličných iných verziách. Postupne sa menili suroviny aj recepty na jeho prípravu, napríklad bôb neskôr neraz nahradzovali rôzne druhy fazule.
Odporúčame: Stravovanie podľa dietológov: Toto v ich jedálničku určite nenájdeš!
Prečo je Ezechielov chlieb taký zdravý?
Ezechielov chlieb vďaka svojmu zloženiu a ingredienciám, z ktorých sa pripravuje, predstavuje skutočne výživný pokrm, ktorý má priaznivý vplyv na zdravie vo viacerých smeroch. V prvom rade patrí medzi výborné zdroje vlákniny. Vláknina, čo je zmes rôznych nestráviteľných sacharidov, je nevyhnutná pre správnu funkciu trávenia a činnosť čriev.
Jej nedostatok môže viesť k problémom s nepravidelným vyprázdňovaním. Chlieb Ezechiel však zároveň patrí aj medzi potraviny so značným obsahom dôležitých bielkovín. Nájdeme v ňom mnohé nenahraditeľné aminokyseliny. V tomto zdravom chlebe nájdeme aj viaceré vitamíny skupiny B, z ktorých sú mnohé dôležité hlavne z hľadiska správnej funkcie nervového systému.
Okrem toho obsahuje aj vitamín C, ktorý je známy hlavne svojimi účinkami na imunitu. Zabudnúť však nemôžeme ani na minerálne látky a stopové prvky. Železo, draslík, horčík, selén, mangán či zinok – tieto, ale i mnohé ďalšie látky dokáže Ezechielov chlieb doplniť nášmu telu.
Výhodou tohto chleba je nižší podiel sacharidov a nižší glykemický index, vďaka čomu nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi a nespôsobuje rýchle výkyvy hladiny krvného cukru. Keďže má nižší podiel sacharidov (napríklad v porovnaní s celozrnným chlebom) a zároveň je aj zdrojom bielkovín, je v primeranom množstve vítaný i v diétnom jedálničku. Vďaka obsahu vlákniny má tiež priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, pomáha so znížením úrovne zlého LDL cholesterolu.
Pozri aj: Najdôležitejšie látky pre zdravé kosti: Iba vápnik nestačí!
Ako pripraviť Ezechielov chlieb?
Receptov na Ezechielov chlieb je v súčasnosti mnoho, niektoré recepty napríklad zahrňujú i nakličovanie semien pred ich použitím, čo zlepšuje ich stráviteľnosť. Jednoduchú verziu tohto zdravého chleba si môžete vyskúšať pripraviť aj podľa priloženého receptu.
Ingrediencie:
- 2,5 šálky pšeničného zrna
- 1,5 šálky špaldy (prípadne žita)
- 1/2 šálky jačmeňa
- 1/2 šálky prosa
- 1/4 šálky sušenej šošovice
- 2 PL sušenej bielej fazule
- 2 PL sušenej červenej fazule
- 2 PL sušenej fazule pinto
- 14 g čerstvého droždia
- 4 šálky vlažnej vody
- 1 šálka medu
- 1/2 šálky olivového oleja
- 2 PL soli
Postup: Ako prvý si pripravíme kvások. V dostatočne veľkej mise zmiešame vodu, olej, med a kvasnice. Necháme postáť 5 až 7 minút. Počas toho si zmiešame zrná a strukoviny a všetko dôkladne mlynčekom pomelieme na múku. Pomletú zmes pridáme ku kvasniciam, rovnako pridáme soľ a dôkladne miesime aspoň 10 minút.
Spozorovať by sme mali bublinky. V tejto fáze môžeme do cesta podľa chuti pridať aj rozličné semienka či orechy. Vymiesené cesto následne vložíme do vymastenej formy (jednej väčšej alebo dvoch menších) a necháme ho na teplom mieste ešte hodinu kysnúť. Chlieb upečieme do zlatista pri teplote 175 °C. Doba pečenie je asi 45 až 50 minút. Upečený chlieb necháme pred krájaním dostatočne vychladnúť.
Vychutnaj si Ezechielov chlieb s nátierkou z červenej šošovice
Ezechielov chlieb je veľmi výživný a ak si k nemu pripravíte nejakú domácu nátierku, vychutnať si ho môžete napríklad na raňajky, olovrant a pokojne aj jednoduchšiu večeru. Odporučiť môžeme napríklad nátierku z červenej šošovice, ktorá je nabitá bielkovinami aj zloženými sacharidmi, vďaka čomu vás spolu s chlebíkom zasýti na dlhý čas.
Na prípravu nátierky z červenej šošovice budeme potrebovať:
-
1 hrnček uvarenej červenej šošovice
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL tahini pasty (sezamová pasta)
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate
Postup: Na olivovom oleji si zľahka osmažíme na malé kúsky nakrájaný cesnak. Cesnak dáme do mixéra a pridáme uvarenú šošovicu, tahini, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Všetko dôkladne rozmixujeme na jednotnú hmotu. Na záver zľahka primiešame petržlenovú vňať a môžeme podávať.
Aktualizovaný článok: 22.4.2023
9 komentárov
Marián Podmanický
17.03.2021 17:48Isto je zdravý, keď sú tam samé zdravé veci, no zdá sa mi dosť náročný na bežné vypekanie. Pre množstvo ingrediencií by som ho povýšil na úroveň vzácnych sviatočných pokrmov, ktoré sa dostávajú na stôl iba na výročité sviatky.
Daniela Bieliková
16.03.2021 18:20Rada by som tento chlebík ochutnala, ale je dosť zložitý na prípravu...
Jana Komadová
16.03.2021 17:17Ešte som o ňom nepočula
Elena Švachová
15.03.2021 21:46Niektoré ingrediencie sú pre mňa neznáme,ani som o nich nepočula.Inak takéto celozrnné výrobky máme radi.Kupujem len také.
Anna Kristova
15.03.2021 20:35vyzerá chutne,ale či aj je?
Margaret Zimova
15.03.2021 18:13Nepočula som o ňom, určite vyskúšam, keďže doma si chlebík pečieme a celá rodinka zbožňujeme, čerstvý , domáci a voňavý.
Mária Maxianová
14.03.2021 18:51rada by som ochutnala
Mária Chromíková
14.03.2021 12:33Určite je zdravý ,ale nemám naňho chuť.
Katarína Konečná
14.03.2021 09:00vyzerá chutne, o sušenej fazuli pinto počujem prvýkrát