Blížia sa Vianoce, počas ktorých si zvykneme dopriať veľké množstvo sladkých koláčov, majonézového šalátu, vyprážaných jedál či alkoholu.
Presne tieto jedlá nám však dokážu pridať nejedno kilo navyše, ktorých sa potom v novom roku snažíme rýchlo zbaviť. Ak si chcete vychutnať vianočnú atmosféru pri slaných maškrtách, vyskúšajte si pripraviť ich zdravšie varianty.
Rolky z cukety
Suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 200 g tvarohového syra
- 1 väčšia paradajka
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na tenké prúžky. Potom ju osolíme a počkáme, kým pustí šťavu. Z oboch strán ju vysušíme papierovou utierkou a opečieme na panvici s olivovým olejom. Tvarohový syr zmiešame s pretlačeným strúčikom cesnaku, mletým čiernym korením a soľou. Potom syr natrieme na plátky cukety, vložíme kúsok paradajky a stočíme do rolky.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Praclíky
Suroviny:
- 400 g ovsenej múky
- 250 g masla
- 200 g nastrúhaného parmezánu
- 2 žĺtky
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 1 čajová lyžička soli
Postup:
Z ovsenej múky, masla, žĺtok, smotany a soli vypracujeme hladké cesto. To necháme 30 minút odpočívať a potom ho vyvaľkáme na 0,5 cm plát. Z neho vykrajujeme praclíky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potom ich posypeme nastrúhaným parmezánom a pečieme pri 180 °C približne 10 minút.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Tvarohové tyčinky
Suroviny:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 250 g mäkkého tvarohu
- 250 g masla
- 1 vajce
- soľ
- sezam
- schwarzwaldská šunka
Postup:
Z hladkej múky, tvarohu, masla, vajíčka a soli vypracujeme hladké cesto. Potom ho rozdelíme na 10 častí a každú postupne rozvaľkáme na tenký šulec. Posypeme sezamom a dáme piecť pri 200 °C na 15 až 20 minút do rúry. Pred podávaním môžeme tyčinky obaliť šunkou.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.