Vianočný čas je plný vôní a chutí, ktorým sa len ťažko odoláva. Práve v tomto období neradi dodržiavame naše stravovacie zásady a doprajeme si viac ako inokedy. Výsledkom potom bývajú novoročné predsavzatia, že už od prvého januára určite začneme cvičiť, aby sme zhodili „vianočné“ kilá.
Stop rafinovanému cukru!
Medzi najpopulárnejšie vianočné pečivo patria jednoznačne medovníčky, ktoré sú, okrem iného, plné cukru. Sú však aj možnosti, ako si vychutnať typickú vôňu i chuť škorice a klinčekov bez veľkých výčitiek. Základom pre každé zdravšie pečenie je čo najmenej bieleho rafinovaného cukru.
V prípade obľúbených vianočných medovníkov sa dá ľahko nahradiť prírodnou a zdravou alternatívou - medom. Musíme si však uvedomiť, že výsledné pečivo nebude chutiť tak, ako to klasické a je potrebné si na chuť zvyknúť. Naše telo je totiž naučené na veľké dávky cukru a chvíľu trvá, kým si odvykne od štandardu.
Chuťové rozdiely oproti klasickým medovníkom
Špaldové medovníky bez cukru chutia jemnejšie a menej sladko než klasické verzie s rafinovaným cukrom. Do popredia sa viac dostáva chuť medu a korenín, najmä škorice a klinčekov, vďaka čomu pôsobia prirodzenejšie a „dospelšie“. Nie sú presladené, ale príjemne hrejivé, a práve v tom spočíva ich čaro – nejde o rýchlu sladkú odmenu, ale o poctivú sviatočnú chuť.
Barbora VizváryováZapojte svoju polovičku
Špaldová múka sa tiež správa úplne inak ako pšeničná, preto je nutné recept niekedy upraviť. Konkrétne naše medovníkové cesto sa oveľa ťažšie rozvaľkáva a veľmi sťahuje. Je to teda zároveň „posilka“ na ruky. Preto nezaškodí, ak do pečenia zapojíte svoju silnejšiu polovičku a možno zistíte, že ho to i celkom baví.
Zdobiť, ale nejesť
K vianočnej tradícii neodmysliteľne patrí aj zdobenie medovníkov. Môžeme si, samozrejme, ozdobiť aj naše zdravé, no mali by už slúžiť naozaj len na dekoráciu, lebo inak by zdravá alternatíva nemala vôbec zmysel. Vieme predsa, z čoho sa skladá poleva na medovníky- biely cukor a bielko s citrónom, prípadne potravinárske farbivo. V skratke, nič pre nás. Preto si ozdobme len niekoľko z nich na dekoráciu a zvyšok odložme na jedenie.
Barbora VizváryováRecept na špaldové medovníky bez cukru
Suroviny na špaldové medovníky:
- 400g hladkej špaldovej múky
- 125g masla
- 150g medu
- 2 vajíčka
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky škorice
- 4-5 klinčekov
Postup prípravy špaldových medovníkov:
1. Do misy vysypeme múku a zmiešame so sódou bikarbónou, škoricou a rozdrvenými klinčekmi.
2. Pridáme rozbité vajíčka, med a zmäknuté pokrájané maslo.
3. Cesto poriadne vymiesime a necháme odpočívať aspoň 24 hodín.
4. Po odležaní ho rozdelíme na 2 časti, ešte raz hnetieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme. Cesto musí byť tenšie ako pri klasických medovníkoch, lebo sa oveľa viac nafukuje.
Barbora Vizváryová5. Vykrajujeme z cesta rôzne tvary, ktoré pokladáme na plech. Pred pečením ich potrieme bielkom, aby sa leskli.
Barbora Vizváryová6. Po vychladnutí môžeme ozdobiť a povesiť napríklad aj na vianočný stromček.
Barbora VizváryováSkladovanie medovníkov
Aby si špaldové medovníky bez cukru zachovali mäkkosť a príjemnú arómu, je ideálne skladovať ich v uzatvárateľnej dóze alebo plechovej krabici pri izbovej teplote. Spolu s nimi môžete vložiť kúsok jablka alebo pomarančovej kôry, ktorý pomôže udržať prirodzenú vláčnosť. Ovocie však pravidelne kontrolujte a vymieňajte, aby nezačalo plesnivieť.
Ak plánujete medovníky skladovať dlhšie, uložte ich na suché a tmavšie miesto mimo dosahu tepla. Takto vydržia niekoľko týždňov a ich chuť sa bude postupne ešte viac rozvíjať. Zdravšie medovníky bez rafinovaného cukru sú navyše stabilnejšie, no aj tak platí, že čím skôr sa zjedia, tým lepší chuťový zážitok ponúknu.
Obmeny receptu podľa chuti
Základný recept sa dá veľmi ľahko prispôsobiť podľa toho, aké chute máte radi. Do cesta môžete pridať nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru, ktorá medovníkom dodá svieži sviatočný tón. Ak obľubujete výraznejšiu chuť, pokojne zvýšte množstvo korenín alebo pridajte perníkové korenie, ktoré chuť ešte viac prehĺbi.
Zaujímavou obmenou je aj rozdelenie cesta na dve časti, pričom do jednej pridáte trochu kvalitného kakaa. Vzniknú tak svetlé a tmavé medovníky z jedného cesta. Do niektorých kúskov môžete zapracovať aj nasekané orechy alebo mandľové lupienky, ktoré dodajú jemnú chrumkavosť a pocit tradičného domáceho pečenia.
Vianoce s vôňou, ktorá má zmysel
Vianočné pečenie nemusí byť o dokonalosti ani o preplnených tanieroch sladkostí. Špaldové medovníky bez cukru ponúkajú možnosť spomaliť, piecť vedome a vychutnať si sviatky s menšími výčitkami. Vôňa medu, korenín a čerstvo upečeného cesta dokáže vytvoriť presne tú atmosféru, na ktorú sa každý rok tešíme – teplú, pokojnejšiu a skutočne domácku.
Aktualizovaný článok: 22.12.2025
16 komentárov
Kristína Sekeráková
04.11.2021 18:58Super recept, určite tento rok na Vianoce vyskúšam túto zdravšiu verziu a verím tomu, že to ani nikto nespozná :-D
Lucia Semaníková
01.03.2016 16:16medovníčky robíme spolu s dcérkou :)
Anna Kristova
02.01.2016 14:27špaldové môžu byť super
Dorotka Fuchsová
01.01.2016 14:30krása, ďakujem za super recepty, krásne Vianoce
Iveta Sýkorová
30.12.2015 22:15Pernicky moje deti miluju a alternativa so spaldovou mukou ma naozaj zaujala! Recept si urcite vyskusam.
Jarmila Kunkelová
30.12.2015 18:13skúšala som, výborné!!!
Alžbeta Nováková
28.12.2015 16:33Tieto fantastické perníčky sú super mäkké.
Renáta Mularčíková
25.12.2015 23:49Každý rok pečiem tie svoje klasické medovníčky ,ktoré potom zdobím.Na druhý rok musím vyskúšať tie špaldové bez cukru.
marcela harnosova
23.12.2015 18:15a su hned makke? alebo sa musia ulezat?
Lucia Valková
23.12.2015 11:23som zástanca zdravých variant koláčikov,deti sa tomu nebránia,takže sa púšťame do pečenia.dúfam,že sa vydaria...
Iveta Moravčíková
22.12.2015 20:31medovníčky robievala som, ale už sa ich asi každý najedol
Marianna Rajniaková
22.12.2015 17:39na vianoce staviam na klasiku ale niekedy ich vyskúšam
Martina Zahoranová
22.12.2015 12:17tento rok už nestíham ale receptík si určite odložím na ďalšie vianoce
Ľubica Šťastná
22.12.2015 09:04Niečo pre dcérku, super!
Erika Špacírová
22.12.2015 08:35tá zdravšia forma sa mi páči :)
Soňa Krátka
22.12.2015 02:44podobne som minuly tyzden robila,je pravda,ze nie su az take sladke,ale naozaj sa da zvyknut sladit len medom a nie cukrom,ja som do receptu pridala este asi 50g orechov,su stale makkucke,len mam strach,ze asi budem musiet piect zasa,lebo nejako podozrivo miznu...