Zdravý vianočný recept – špaldové medovníky bez cukru

špaldové medovníky bez cukru

Vianočný čas je plný vôní a chutí, ktorým sa len ťažko odoláva. Práve v tomto období neradi dodržiavame naše stravovacie zásady a doprajeme si viac ako inokedy. Výsledkom potom bývajú novoročné predsavzatia, že už od prvého januára určite začneme cvičiť, aby sme zhodili „vianočné“ kilá.

Reklama

Stop rafinovanému cukru!

Medzi najpopulárnejšie vianočné pečivo patria jednoznačne medovníčky, ktoré sú, okrem iného, plné cukru. Sú však aj možnosti, ako si vychutnať typickú vôňu i chuť škorice a klinčekov bez veľkých výčitiek. Základom pre každé zdravšie pečenie je čo najmenej bieleho rafinovaného cukru. 

V prípade obľúbených vianočných medovníkov sa dá ľahko nahradiť prírodnou a zdravou alternatívou - medom. Musíme si však uvedomiť, že výsledné pečivo nebude chutiť tak, ako to klasické a je potrebné si na chuť zvyknúť. Naše telo je totiž naučené na veľké dávky cukru a chvíľu trvá, kým si odvykne od štandardu.

Chuťové rozdiely oproti klasickým medovníkom

Špaldové medovníky bez cukru chutia jemnejšie a menej sladko než klasické verzie s rafinovaným cukrom. Do popredia sa viac dostáva chuť medu a korenín, najmä škorice a klinčekov, vďaka čomu pôsobia prirodzenejšie a „dospelšie“. Nie sú presladené, ale príjemne hrejivé, a práve v tom spočíva ich čaro – nejde o rýchlu sladkú odmenu, ale o poctivú sviatočnú chuť.

zdobenie perníkov
Barbora Vizváryová

Zapojte svoju polovičku

Špaldová múka sa tiež správa úplne inak ako pšeničná, preto je nutné recept niekedy upraviť. Konkrétne naše medovníkové cesto sa oveľa ťažšie rozvaľkáva a veľmi sťahuje. Je to teda zároveň „posilka“ na ruky. Preto nezaškodí, ak do pečenia zapojíte svoju silnejšiu polovičku a možno zistíte, že ho to i celkom baví. 

Zdobiť, ale nejesť

K vianočnej tradícii neodmysliteľne patrí aj zdobenie medovníkov. Môžeme si, samozrejme, ozdobiť aj naše zdravé, no mali by už slúžiť naozaj len na dekoráciu, lebo inak by zdravá alternatíva nemala vôbec zmysel. Vieme predsa, z čoho sa skladá poleva na medovníky- biely cukor a bielko s citrónom, prípadne potravinárske farbivo. V skratke, nič pre nás. Preto si ozdobme len niekoľko z nich na dekoráciu a zvyšok odložme na jedenie.

zdobené medovníky
Barbora Vizváryová

Recept na špaldové medovníky bez cukru

Suroviny na špaldové medovníky:

  • 400g hladkej špaldovej múky
  • 125g masla
  • 150g medu
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 4-5 klinčekov
Reklama

Postup prípravy špaldových medovníkov: 

1. Do misy vysypeme múku a zmiešame so sódou bikarbónou, škoricou a rozdrvenými klinčekmi.

2. Pridáme rozbité vajíčka, med a zmäknuté pokrájané maslo.

3. Cesto poriadne vymiesime a necháme odpočívať aspoň 24 hodín.

4. Po odležaní ho rozdelíme na 2 časti, ešte raz hnetieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme. Cesto musí byť tenšie ako pri klasických medovníkoch, lebo sa oveľa viac nafukuje.

špaldové medovníky
Barbora Vizváryová

5. Vykrajujeme z cesta rôzne tvary, ktoré pokladáme na plech. Pred pečením ich potrieme bielkom, aby sa leskli.

recept na medovníky
Barbora Vizváryová

 6. Po vychladnutí môžeme ozdobiť a povesiť napríklad aj na vianočný stromček.

vianočné medovníčky
Barbora Vizváryová

Skladovanie medovníkov

Aby si špaldové medovníky bez cukru zachovali mäkkosť a príjemnú arómu, je ideálne skladovať ich v uzatvárateľnej dóze alebo plechovej krabici pri izbovej teplote. Spolu s nimi môžete vložiť kúsok jablka alebo pomarančovej kôry, ktorý pomôže udržať prirodzenú vláčnosť. Ovocie však pravidelne kontrolujte a vymieňajte, aby nezačalo plesnivieť.

Ak plánujete medovníky skladovať dlhšie, uložte ich na suché a tmavšie miesto mimo dosahu tepla. Takto vydržia niekoľko týždňov a ich chuť sa bude postupne ešte viac rozvíjať. Zdravšie medovníky bez rafinovaného cukru sú navyše stabilnejšie, no aj tak platí, že čím skôr sa zjedia, tým lepší chuťový zážitok ponúknu.

Obmeny receptu podľa chuti

Základný recept sa dá veľmi ľahko prispôsobiť podľa toho, aké chute máte radi. Do cesta môžete pridať nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru, ktorá medovníkom dodá svieži sviatočný tón. Ak obľubujete výraznejšiu chuť, pokojne zvýšte množstvo korenín alebo pridajte perníkové korenie, ktoré chuť ešte viac prehĺbi.

Zaujímavou obmenou je aj rozdelenie cesta na dve časti, pričom do jednej pridáte trochu kvalitného kakaa. Vzniknú tak svetlé a tmavé medovníky z jedného cesta. Do niektorých kúskov môžete zapracovať aj nasekané orechy alebo mandľové lupienky, ktoré dodajú jemnú chrumkavosť a pocit tradičného domáceho pečenia.

Reklama

Vianoce s vôňou, ktorá má zmysel

Vianočné pečenie nemusí byť o dokonalosti ani o preplnených tanieroch sladkostí. Špaldové medovníky bez cukru ponúkajú možnosť spomaliť, piecť vedome a vychutnať si sviatky s menšími výčitkami. Vôňa medu, korenín a čerstvo upečeného cesta dokáže vytvoriť presne tú atmosféru, na ktorú sa každý rok tešíme – teplú, pokojnejšiu a skutočne domácku.

Aktualizovaný článok: 22.12.2025

4/5 - 3 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

16 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

04.11.2021 18:58

Super recept, určite tento rok na Vianoce vyskúšam túto zdravšiu verziu a verím tomu, že to ani nikto nespozná :-D

Vaše meno:

Lucia Semaníková

Lucia Semaníková

01.03.2016 16:16

medovníčky robíme spolu s dcérkou :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

02.01.2016 14:27

špaldové môžu byť super

Vaše meno:

Dorotka Fuchsová

Dorotka Fuchsová

01.01.2016 14:30

krása, ďakujem za super recepty, krásne Vianoce

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

30.12.2015 22:15

Pernicky moje deti miluju a alternativa so spaldovou mukou ma naozaj zaujala! Recept si urcite vyskusam.

Vaše meno:

Jarmila Kunkelová

Jarmila Kunkelová

30.12.2015 18:13

skúšala som, výborné!!!

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

28.12.2015 16:33

Tieto fantastické perníčky sú super mäkké.

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

25.12.2015 23:49

Každý rok pečiem tie svoje klasické medovníčky ,ktoré potom zdobím.Na druhý rok musím vyskúšať tie špaldové bez cukru.

Vaše meno:

marcela harnosova

marcela harnosova

23.12.2015 18:15

a su hned makke? alebo sa musia ulezat?

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

23.12.2015 11:23

som zástanca zdravých variant koláčikov,deti sa tomu nebránia,takže sa púšťame do pečenia.dúfam,že sa vydaria...

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

22.12.2015 20:31

medovníčky robievala som, ale už sa ich asi každý najedol

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

22.12.2015 17:39

na vianoce staviam na klasiku ale niekedy ich vyskúšam

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.12.2015 12:17

tento rok už nestíham ale receptík si určite odložím na ďalšie vianoce

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.12.2015 09:04

Niečo pre dcérku, super!

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

22.12.2015 08:35

tá zdravšia forma sa mi páči :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.12.2015 02:44

podobne som minuly tyzden robila,je pravda,ze nie su az take sladke,ale naozaj sa da zvyknut sladit len medom a nie cukrom,ja som do receptu pridala este asi 50g orechov,su stale makkucke,len mam strach,ze asi budem musiet piect zasa,lebo nejako podozrivo miznu...

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE