Najlepšie recepty so slivkami: Kompót, lekvár i domáca „nutella“ poteší každého

Postupne sú regály v obchodoch zaplňované ďalším sezónnym ovocím, akým sú slivky. Niekto by si ich doprial skôr v tekutom a hlavne pálenom stave, no šikovné gazdinky ich radšej zužitkujú v kuchyni. Skvelé sú do rôznych koláčov – napríklad taká bublanina so slivkami a mrveničkou je tou najlepšou maškrtou ku káve.

Keďže ide o sezónne ovocie, je vhodné uskladniť si ho aj na zimné obdobie. Pripravte si teda kompót, ktorý sa hodí k hlavnému mäsovému chodu alebo skúste vsadiť na lekvár, ktorý je ideálny na raňajky. Do prípravy čoho sa vrhnete skôr?

Odporúčame: Melónový šalát s uhorkou a feta syrom: Letné dobrodružstvo na tanieri

Slivkový lekvár

  • 3 kg odkôstkovaných sliviek
  • 1 kg kryštálového cukru (množstvo si môžete upraviť podľa seba)
  • kyselina citrónová

Slivky si umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky, aby sa rýchlejšie rozvarili. Nakrájané slivky teda vložíme do hrnca a necháme prebublávať. Po rozvarení necháme zmes trochu vychladnúť. Základ slivkového lekváru prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom.

Pridáme cukor a varíme približne 45 minút alebo dovtedy, kým lekvár nezhustne. Nakoniec pridáme trochu kyseliny citrónovej, aby sme lekvár „zakonzervovali“.

Ešte horúcim lekvárom plníme pripravené poháre, uzavrieme ich viečkami a otočíme hore dnom na cca 5 minút. Následne necháme lekvár vychladnúť pri izbovej teplote.

Slivkový kompót (zavárané slivky)

  • slivky
  • 350 g cukru
  • 1 liter vody

Slivkový kompót je možné pripraviť z celých nelúpaných sliviek, z polených nelúpaných sliviek ako aj z lúpaných. Najjednoduchší je asi ten z celých nelúpaných sliviek. Ten si pripravíte tak, že slivky umyjete a na chvíľu ich ponoríte do vriacej vody (v sitku), aby sa trochu stiahli a dali sa do fľaše lepšie naskladať.

Medzitým si pripravte nálev z vody a cukru. Vodu nalejte do hrnca, pridajte cukor a priveďte k varu. Keď sa cukor roztopí, nálev odstavte a nechajte vychladnúť. Slivky naložte do pripravených fliaš, zalejte nálevom a zatvorte viečkom.  

Slivkový kompót sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 95 °C.

Domáca slivková nutella

  • 2 kg sliviek
  • 1 kg kryštálového cukru (pokojne aj menej)
  • 100 g kakaa

Stačí pridať kakao a slivkový lekvár sa rázom premení na lahodnú nátierku, ktorú obľubujú mnohí. Takže, poďme na to!

Slivky si umyte, odkôstkujte a dajte variť. Varte dovtedy, kým sa úplne nerozvaria. Pridajte cukor a preosiate kakao. Nechajte ešte chvíľu variť, aby sa cukor úplne rozpustil. Po rozvarení celú zmes rozmixujte do hladka. Hotovú slivkovú nátierku naplníme do pohárov a sterilizujeme približne 20 minút. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a skladujeme na tmavom mieste.

Vyskúšaj tiež: Čučoriedkové muffiny s mrveničkou, aké si ešte nejedla

Slivková pizza

Slivky je možné využiť aj možno netradične, a to na slivkovú pizzu. Samozrejme, nejde o úplne klasickú pizzu, ale skôr o pizzový koláčik, ktorému sa nedá odolať pri poobednej kávičke.

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 2 vajíčka
  • 100 ml mlieka
  • 100 g masla
  • med na osladenie (voliteľné)

Na vrch pizze:

  • 10 zrelých sliviek
  • 500 g hrudkovitého tvarohu
  • 3 žĺtky
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 2 lyžice roztopeného masla

Do misky si preosejeme múku, pridáme soľ a prisypeme aj droždie. V extra miske si vymiešame vajíčka, mlieko, med a roztopené maslo. Následne primiešame tekutú zmes k sypkej a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť približne 2 hodiny pri izbovej teplote.

Po 2 hodinách cesto premiešame varechou, opäť zakryjeme fóliou a dáme na noc do chladničky. Ďalší deň cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, jemne prehnetieme rukami a rozdelíme na 2 časti (vyjdú nám teda 2 pizze). Obe časti si vyvaľkáme do tvaru kruhu a premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rúru si dáme vyhriať na 180 °C. Korpusy potrieme tvarohom zmiešaným so žĺtkami, práškovým cukrom a škoricou. Posypeme nakrájanými slivkami a kryštálovým cukrom. Pizzu so slivkami pečieme približne 25 minút. Po upečení pokvapkáme roztopeným maslom a vychutnávame.

Ďalšie recepty so slivkami:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Leona Bašistová

Leona Bašistová

11.08.2022 10:16

Slivkový lekvár je fantastický, hlavne keď je džem, so šupkami. Výborná kombinácia chutí vznikne aj keď do pri varení slivkového lekváru pridáme za hrsť červených ríbezlí. Je omnoho aromatickejší a výraznejší v chuti. :)

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

11.08.2022 11:58

Mňam samé dobroty. Teraz som robil 1x ríbezlový džem a je tak výborný... tá slivková nutela vyzerá zaujímavo. :o)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.08.2022 18:19

slivkový lekvár v kombinácii s makom je TOP-ka

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

12.08.2022 20:39

mnamkyyyy vsetko mam rad

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

13.08.2022 20:52

aj ryžový nákyp so slivkami je fantasticky

Vaše meno:

Zuzana Hazerova

Zuzana Hazerova

27.08.2022 07:36

Slivky sa tohto roku urodili - slivková pizza ma zaujala. Ale aj tá domáca slivková nutella musí byť mňam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.