Hoď kameňom, kto nemáš rád chlebík vo vajíčku! Je to pokrm, ktorý len dokazuje, že v jednoduchosti je sila. Krajec nie úplne najčerstvejšieho chleba, vajíčko, trochu soli a výborné (hoci nie úplne diétne) raňajky či večera sú na svete.
Ale čo keby ste si nikdy nestarnúci chlebík vo vajíčku tentoraz pripravili trochu inak? Prinášame vám niekoľko tipov, nápadov a inšpirácií, ako si ozvláštniť aj takú prudkú klasiku, akou chlebík vo vajíčku rozhodne je. Ako obaliť chlieb vo vajci možno trochu netradične a pripraviť originálny chlebík vo vajci? Vyskúšate takéto vajíčko v chlebe?
Obľúbený chlebík vo vajíčku s cesnakom a syrom
Stačí pridať pár ingrediencií naviac a je možné, že tradičný vajíčkový chlieb už pre vás nikdy nebude tým, čím býval.
Budete potrebovať (1 porcia):
-
2 krajce staršieho chleba
- 1 vajce
- ½ ČL horčice
- mlieko
- strúčik cesnaku
- postrúhaný syr
Vajíčko si rozšľahajte, pridajte trochu mlieka, horčicu (pokojne aj viac, je to na vašej chuti), pretlačený cesnak a postrúhaný tvrdý syr. Obaľte chlebík a opečte z oboch strán na troche oleja. Hotový chlieb vo vajci môžete podávať s obľúbenou prílohou.
Pozri aj: Prečo pestovať aloe vera? Takto ho využiješ pre zdravie i krásu!
Chlebík vo vajíčku pre tých, ktorí sa nikam neponáhľajú
Ak máte ráno naponáhlo, odložte si prípravu tohto chleba radšej na večeru. Vyžaduje totiž o čosi viac času než bežný chlebík, pretože ho budete piecť v rúre.
Budete potrebovať (1 porcia):
-
2 krajce staršieho chleba
- 1 vajce
- kyslá smotana
- strúčik cesnaku
- 1 ČL horčice
- plátok syra
- plátok salámy (šunky)
- postrúhaný syr
- soľ a čierne korenie
Vajíčko rozšľahajte s trochou kyslej smotany, s horčicou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Cesto by malo byť mierne husté. Vymastite si plech, na ktorý uložíte obalený chlieb. Naň položte syr a salámu (šunku) a navrch druhý chlebík, takisto obalený. Ak vám zostalo nejaké cesto, prelejte ním chleby a posypte syrom. Pečte v rúre, vyhriatej na 190 °C, a to z oboch strán.
Chlebík vo vajíčku s cibuľkou
- 5 – 6 plátov chleba
- 2 vajcia
- 1 cibuľa
- olej
- soľ a mleté čierne korenie
Jednoduchý recept: Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Nezabudnite vajíčko ochutiť soľou a korením. V zmesi klasicky obaľujeme chlieb a pražíme ho z oboch strán na rozpálenej panvici s olejom. Hotové podávame s kečupom alebo inou prílohou.
Neprehliadni: Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!
Chrumkavý chlieb vo vajíčku zaliaty smotanou
Ide o obmenu, ktorú určite oceníte vtedy, ak sa vám nechce vystávať pri panvici, kým vypražíte „bundáš chlieb" pre celú rodinu.
Budete potrebovať (1 porcia):
-
krajce staršieho chleba
-
4 vajcia
- 200 ml sladkej smotany alebo šľahačky
- 3 strúčiky cesnaku
- postrúhaný syr
- soľ a čierne korenie
Krajce chleba poukladajte na vymastený plech a zalejte zmesou, ktorú si pripravíte vymiešaním smotany, vajíčok, pretlačeného cesnaku, soli a korenia. Navrch dajte postrúhaný syr a pečte na 190 °C, približne 20 minút. Obmenou bude aj to, ak chlieb nenakrájate na krajce, ale na malé kúsky.
Zaujme ťa: Naozaj nám káva s mliekom škodí? Prečo zabudnúť na tento životabudič?
Obaľovaný chlebík vo vajíčku – no bez vajíčka
Zdravšia alternatíva, vhodná aj pre vegánov.
Budete potrebovať (1 porcia):
-
krajce staršieho chleba
- cícer (v konzerve)
- polohrubá múka
- soľ a čierne korenie
Cícer prepláchnite a rozmixujte so šálkou vody, soľou a korením. Čierne korenie môžete nahradiť aj karí korením. Ak vám vznikne príliš hustá hmota, po rozmixovaní ešte dolejte trochu vody. Podľa potreby prisypte trochu polohrubej múky a premiešajte. V zmesi obaľte krajce chleba a vyprážajte na panvici. Takto pripravený opečený chlebík „vo vajíčku“ výborne chutí s jarnou cibuľkou.
Odporúčame: Dúhová torta so srdiečkami
Tipy, ako ešte vyšperkovať chlebík vo vajíčku
- Tradičný chlebík vo vajíčku si môžete ozvláštniť aj tak, že pred obalením vo vajíčku si naň natriete vrstvu akejkoľvek paštéty.
- V prípade, že nechcete vajíčkový chlieb vyprážať na oleji, už do vajíčkovej zmesi pridajte trochu oleja. Následne obalený chlebík opečte len na suchej panvici, ale pozor – treba ho rýchlejšie otočiť.
- Na spôsob chlebíka vo vajíčku môžete namiesto chleba použiť aj rožky alebo knedľu, alebo si pripravte toast vo vajíčku.
- Vajíčkový chlieb, pripravený v rúre, je chrumkavejší než ten z panvice.
- Výbornú chuť klasickému chlebu vo vajíčku dodá primiešanie majoránky k obaľovacej zmesi.
- Vylepšite chuť chlebíka vo vajíčku semienkami. Voliť môžete napríklad ľanové semienka. Tie zamiešajte do rozšľahaného vajíčka.
- Chlieb môžete vylepšiť aj inými prísadami. Do rozšľahaného vajíčka môžete pridať nasekané bylinky, špenát, cibuľku, rôzne koreniny alebo nastrúhaný syr.
- Máte radi netradičné chute a chcete chlieb vo vajíčku vylepšiť? Čo tak jeho sladšia verzia? Do vajíčok môžete pridať škoricu a nasekané orechy.
Aktualizovaný článok: 2.6.2023