Môžu na nás horúce nápoje vplývať negatívne? Budeš prekvapená!

Existujú iba dva typy ľudí. Jedni dokážu vypiť kávu alebo čaj takmer okamžite po zaliatí. Tí druhí čakajú, kým im obľúbený nápoj úplne nevychladne.

 

Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, určite sa aj vám aspoň raz stalo, že ste sa ponáhľali a horúcu kávu či čaj ste museli do seba v podstate naliať.

 

Občasná konzumácia veľmi teplých nápojov nemusí mať na náš organizmus žiadny negatívny vplyv. Hovorí sa však, že všetkého veľa škodí. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako môžu horúce nápoje ovplyvniť naše zdravie!

 

Môžu horúce nápoje poškodiť zdravie?

Druh nápoja je rovnako dôležitý ako to, čo konzumujeme. Veľkú časť pitného režimu by bezpochyby mala tvoriť voda, no pre telo sú prínosom aj rôzne minerálne vody či bylinné čaje. Dokonca i kvalitná káva má určité pozitíva. Niektoré nápoje však môžu byť pre naše telo vyslovene škodlivé a teraz nehovoríme o obľúbených sýtených nápojoch, ktoré sú plné cukru. Svetová zdravotnícka organizácia totiž na zoznam možných karcinogénov pridala horúce nápoje.

 

Pritom vôbec nezáleží na tom, o aký druh nápoja ide. Z výsledkov výskumov uskutočnených vo viacerých krajinách vyplýva, že pravidelná konzumácia príliš horúcich nápojov môže zvyšovať riziko vzniku nádorov ústnej dutiny a rakoviny pažeráka, respektíve môže byť príčinou vzniku ochorení tohto typu.

 

Pozri aj: Tetovanie a piercing: Spoznaj riziká takéhoto zdobenia tela!

rakovina pažeráka

Zdroj: Shutterstock®

Koľko stupňov je už príliš?

Ako sme už spomínali vyššie, nezáleží na tom, o aký druh nápoja ide, ale o teplotu. Koľko stupňov je teda už príliš? Pri výskumoch bolo zistené, že rizikové môžu byť nápoje s teplotou vyššou ako 65°C. Súvislosť medzi vysokou teplotou nápojov a vznikom spomínaného ochorenia potvrdili najmä štúdie v Číne, Turecku, Iráne, Brazílii či Argentíne. Práve v týchto oblastiach sa čaj či maté pravidelne pije pri teplote okolo 70°C.

Vedci tiež došli k záveru, že ľudia, ktorí pravidelne pijú čaj do dvoch minút po zaliatí, môžu byť na vznik rakoviny až päťkrát náchylnejší. Je to v porovnaní s tými, ktorí na vypitie nápoja čakajú aspoň štyri a viac minút. A prečo vlastne predstavujú horúce nápoje problém? Predpokladá sa, že vznik a rozvoj ochorenia môžu podnecovať najmä opakované popáleniny, ktoré pri ich pití vznikajú na sliznici pažeráka.

konzumácia teplých nápojov

Zdroj: Shutterstock®

Teplým nápojom sa vyhýbať nemusíte

Ak má káva či čaj nižšiu teplotu, pre tkanivá v podstate nepredstavuje riziko. Práve naopak. Konzumácia teplých nápojov má na náš organizmus blahodarný vplyv. Človeku môžu pomôcť napríklad s trávením a vhodné sú aj pri detoxikácii organizmu. Podobne je to s konzumovaním polievky, ktorú taktiež mnohí obľubujú jesť horúcu. Polievka, ktorá má ideálnu teplotu, dokáže rozhýbať tráviaci trakt a pripraví telo na spracovanie pevnej stravy.

 

Keď si teda nabudúce budete chcieť vychutnať kvalitnú kávu, čaj alebo nedeľnú polievku, buďte opatrní. Pred konzumáciou sa určite oplatí čakať, a to až kým bude mať nápoj alebo pokrm optimálnu teplotu. Raz za čas sa však asi nikto nevyhne situácii, kedy bude musieť niečo horúce narýchlo vypiť. Dôležité je však dávať pozor na to, aby sa podobné situácie neopakovali príliš často. Minimálne si totiž môžete poriadne popáliť jazyk.   

 

 Odporúčame: Očarujúci bonsaj ako strom v miske. Oživ ním svoju domácnosť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Zdena Paňková

Zdena Paňková

01.03.2018 08:26

Mám rada teplučkú kávičku aj čaj, ale horúce neviem vypiť. A keď je takto chladno teším sa, že ma teplý nápoj zahreje :)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

01.03.2018 08:47

mama nás o otcom stále hovorieva že máme máme hrdlo "asi z plechu" lebo dokáže zjesť všetko veľmi horúce.. fúha ale ako som sa dočítala nie je to bohviečo na pažerák....ale keď ja tak milujem horúceeeeee

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

01.03.2018 10:52

horuca polievka alebo caj, teraz je to vyborne a potom este znutra to prijemne hreje.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

01.03.2018 17:09

Ja milujem horúce polievky, najmä Kurací vývar .. Kávičku a čaj si vychutnám mierne chladnejší , nie horúci .. Niekedy si aj popálim jazyk ,ked som veľmi hladná , a nevydržím čakať ,kým jedlo trocha vychladne..!!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

01.03.2018 18:12

polievky jedine horúce, kávu a čaj pijem pomaly, teda horúce až studené, posledné dúšky sú najlepšie

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

01.03.2018 21:38

Kavicku jedine horucu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.03.2018 21:54

nezvyknem piť nič horúce,všetko musí byť tak akurát...či je to pitie,či jedenie.

Vaše meno:

Tincura Štípalová

Tincura Štípalová

02.03.2018 12:24

kávu milujem horúcu...samozrejme pravá káva nemôže byť veľmi horúca, ale taká aby sa dala hneď konzumovať

Vaše meno:

Lenka Beranová

Lenka Beranová

05.02.2019 16:13

Zaujímavý článok.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.