Už nejaký ten týždeň nám orgován krásne rozvoniava na uliciach či v záhradách domov. Jeho prenikavá vôňa je neskutočná a veľmi lákavá. Krásne vynikne vo váze na kuchynskom stole a rovnako skvelo prevonia aj vstupnú chodbu v byte alebo dome. Avšak len málokto vie, že orgován nie je len na okrasu. Poľahky by sme orgován mohli nazvať aj liečivým menším stromom, ktorý prospeje aj nášmu zdraviu.
Predovšetkým môžeme hovoriť o liečivých účinkoch orgovánového sirupu, ktorý má netradičnú, ale za to jedinečnú chuť. Z orgovánu sa najčastejšie pripravuje čaj, na ktorý nedali dopustiť ani naše babičky. No pokojne si z neho môžete pripraviť aj orgovánový cukor, džem a sirup. Sirup z orgovánu, ako aj iné výrobky z neho, má skvelé účinky, ktoré sa oplatí poznať a preveriť. Ako si však sirup pripraviť a prečo ho vyskúšať?
Odporúčame: Ako podporiť látkovú premenu? Metabolizmu pomôže táto rastlinka!
Orgovánový sirup ako elixír zdravia?
Kvety orgovánu sa v ľudovom liečiteľstve používajú už stovky rokov. Využívajú sa v liečiteľstve, no využívajú sa aj na účely výroby parfumov. Orgován ako taký obsahuje pomerne veľké množstvo kyseliny askorbovej, éterických olejov a rovnako aj flavanoidov, ktoré pozitívne vplývajú na celý ľudský organizmus. Orgován má tiež protizápalové, analgetické, antibakteriálne a antipyretické účinky. Orgovánový sirup:
- upokojuje podráždený žalúdok
- priaznivo pôsobí na bolesť hrdla a mandlí
- zmierňuje bolesť hlavy a migrénu
- pôsobí detoxikačne
- pozitívne vplýva na stres a psychiku človeka
- podporuje činnosť metabolizmu
- spomaľuje predčasné starnutie
Ako si orgovánový sirup pripraviť?
Približne z 20 vetvičiek orgovánu si poodtrhávame kvety, ktoré prepláchneme studenou vodou. Do hrnca dáme 1 liter vody, pridáme približne 750 g cukru a necháme zovrieť. Privedieme do varu a následne na miernom ohni varíme približne 5 minút. Potom pridáme 30 g kyseliny citrónovej a 1 dobre umytý a na kolieska nakrájaný citrón.
Pripravíme si väčšiu sklenenú nádobu, do ktorej dáme umyté kvety orgovánu a zalejeme pripraveným cukrovo-citrónovým sirupom. Necháme lúhovať 3 dni v chladnej miestnosti, potom precedíme a prelejeme do čistých uzatvárateľných nádob. Orgovánový sirup môžete pridávať do čaju, do limonády, dokonca aj do zákuskov a pod.
Pozri aj: Domáci roztok na umývanie ovocia a zeleniny: Už žiadne pesticídy!