Určite si teraz poviete, že tamarillo patrí medzi ďalšie super zdravé druhy ovocia z cudziny. A nebudete ďaleko od pravdy, tamarillo je exotické ovocie, ktoré má veľký obsah rôznych, pre telo dôležitých látok, ako sú vitamíny, minerály a voda. A dokáže byť taktiež užitočný pri liečbe niektorých ochorení a ťažkostí. No napriek tomu je táto rastlina aj inak zaujímavá a dokáže vás prekvapiť.
Pôvod tejto sladkej paradajky je trošku nejasný, ale momentálne sa dováža z Južnej Ameriky a Afriky. Natrafiť na ňu môžete aj v našich obchodoch a dôvody, pre ktoré sa ju oplatí kúpiť, vám veľmi radi prezradíme. Čítajte ďalej a zistite, ako vďaka paradajke môžete schudnúť a zároveň podporiť aj svoje zdravie!
Prečo sladká paradajka?
V prvom rade je dôležité uviesť, že tamarillo je naozaj plod rajčiakovca repového, ktorý je podobný paradajkám. Má podobný tvar, ale oveľa tvrdšiu šupku a sladkú chuť. Vnútro plodu má rôsolovitú konzistenciu, avšak pri jeho rozkrojení si hneď uvedomíte, že naozaj sa môže nazývať sladkou paradajkou – má jej typickú vôňu. Malou nepríjemnosťou, ktorú, naopak, pri paradajkách nepociťujeme, je horká chuť šupky tamarilla.
Tamarillo nájdete v podobných odtieňoch ako paradajku, od červenej po oranžovú. V tomto prípade takisto platí, že každá má inú chuť. Červené odtiene sú sladšie a tie oranžové kyslejšie. Pozor si dajte hlavne pri ich krájaní – ľahko vám svojou šťavou zašpinia oblečenie a nielen to, aj rôzne povrchy! Odporúča sa ho preto krájať na čiernej doske, nie na drevenej a taktiež si po krájaní nezabudnite dôkladne umyť ruky skôr, ako si ich utriete do utierky.
Musíš vidieť: Máš rada mango? Táto exotická pochúťka ťa osvieži aj uzdraví!
Tamarillo je vhodné pre všetkých
Pustíme sa teda do dlhého zoznamu blahodarných látok, ktoré vám tento plod môže ponúknuť! V prvom rade to je voda. Jej vysoký obsah má pozitívne účinky na telo. Ďalej v tamarille nájdeme sacharidy, bielkoviny, tuk, vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, zinok, mangán, vitamíny A, C, E a tiež B-komplex. Možno práve zoznam týchto látok je dôvod, pre ktorý tamarillo môže jesť naozaj každý - deti, mladí aj starí, dokonca aj tehotné ženy. Nespôsobuje problém ani u ľudí, ktorí inak majú problémy s paprikou, paradajkami či citrusovými plodmi.
Asi najzaujímavejším faktom, ktorý je o tamarille známy, je to, že tento strom kvitne iba v noci! Od tamarilla môžete teda, okrem sladkej chuti, očakávať poriadne nakopnutie imunity, detoxikáciu organizmu a správnu funkciu tráviaceho systému. Čo ešte dokáže s naším telom?
Zlepší vysoký tlak, cukrovku aj rakovinu
-
Pomáha pri chudnutí. Vďaka vysokému obsahu vody, minerálov a vitamínov dokáže urýchliť proces chudnutia. Navyše podporuje odvodnenie organizmu, vyprázdňovanie aj samotné trávenie. Kvôli nízkemu obsahu tuku aj energie, sa odporúča konzumovať trikrát do týždňa.
-
Vyživuje srdce. Za to vďačí hlavne vysokému obsahu draslíka, ktorý je pre naše srdce dôležitý a rovnako aj vysokému obsahu horčíka, ktorý pôsobí blahodarne na celú cievnu sústavu. Ak máte zvýšený krvný tlak, dávajte si väčšie množstvo tamarilla - dokáže ho znížiť a stabilizovať.
-
Udržuje zdravý zrak. Vitamín A je pre naše oči mimoriadne prospešný, dokáže posilniť zrak, chrániť oko pred baktériami a prípadnými infekciami. Prijímať by sme ho mali hlavne so zvyšujúcim sa vekom, ale aj v prípade, ak väčšinu dňa strávime pri počítači.
-
Chráni pokožku. O jej správnu kondíciu a zdravý vzhľad sa starajú nielen vitamíny, ale aj antokyaníny, fenoly a flavonoidy, ktoré chránia našu pokožku pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Pomáha aj v boji proti starnutiu pleti a preto býva aj súčasťou krémov.
-
Pomáha pri diabetes. Tamarillo obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá pomáha znižovať hladinu cukru v krvi pri cukrovke II. typu. Obsahuje aj prospešné antioxidanty, ktoré dokážu znížiť oxidačný stres v pečeni a obličkách. Ak trpíte týmto typom ochorenia, vyskúšajte piť šťavu z tamarilla na lačný žalúdok.
-
Chráni telo pred rakovinou. Môžu za to hlavne antokyány, v tmavých plodoch, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Dokážu znížiť výskyt voľných radikálov v tele a tým chránia aj bunky pred ich poškodením. Okrem toho má aj silné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, ktoré dokážu nakopnúť našu imunitu.
Chutný sorbet na záver
Budeme potrebovať:
-
300 g dužiny z tamarilla
-
200 ml vody
-
1 klinček
-
1 lyžičku cukru
-
200 g olúpaných broskýň
-
šťavu z 1 citróna
-
šťavu z 1 pomaranča
-
250 ml šľahačkovej smotany
-
pol lyžičky pomarančovej kôry
Postup:
Do vody pridáme cukor, klinček, pomarančovú kôru a povaríme. Dužinu z tamarilla, broskyne a šťavu z pomaranča aj citróna vložíme do mixéra a poriadne premixujeme. Následne drť spojíme s cukrovou vodou, z ktorej vyberieme klinček aj kôru. Všetko poriadne premiešame a vložíme na 30 minút do mrazničky. Medzitým si vyšľaháme šľahačku, spojíme so sorbetom a mrazíme ďalšie dve hodiny. Nezabudnite, že sorbet by sa mal každú pol hodinu premiešať.
Neprehliadni: Cukrovka 2. typu: Koho ohrozuje najviac a aká je prevencia ochorenia?