S pálením záhy, ako sa tomu v bežnej reči hovorí, má osobnú skúsenosť veľké množstvo ľudí. Odhaduje sa, že každý deň potrápi až 7% populácie.
Tento pálčivý a bolestivý pocit v oblasti hrudnej kosti je najčastejšie spôsobený refluxnou chorobou, čiže refluxom. Poradíme vám, ako sa dá tento nepríjemný problém vyriešiť bez zbytočných liekov.
Ako pálenie vzniká?
K páleniu záhy dochádza v momente, keď sa žalúdočná tekutina vracia späť do pažeráka. Vtedy vzniká nepríjemný pocit páľavy, ktorý môže prechádzať až do bolesti. Toto pálenie často zapríčiňuje aj reflux, pri ktorom sval, nachádzajúci sa medzi pažerákom a žalúdkom, nedostatočne plní svoju funkciu. Ten by sa mal pri posúvaní potraviny do žalúdka uzavrieť. Ak je oslabený alebo nefunkčný, nevie zabrániť spätnému toku kyselín.
Lieky, ktoré vám lekári predpíšu, pracujú na princípe obmedzovania tvorby žalúdočných štiav. Lieky však vždy predstavujú určité riziká, môžu spôsobiť vedľajšie účinky a niekedy ani nemusia utlmiť zdravotné problémy. S pálením záhy sa dá pritom poradiť aj bez nich. Stačí malá zmena životného štýlu, napríklad v podobe úpravy jedálnička a s problémom sa môžete rozlúčiť.
Bude vás zaujímať: Jablčný ocot - záruka zdravia a krásy?
Pomôžu menšie porcie aj zníženie váhy
Ak sa vás opisovaný problém týka, základnou radou pre zlepšenie stavu je nezaťažovať žalúdok veľkým množstvom jedla. Prejedanie sa je totiž veľkou záťažou aj pre zdravý organizmus, nieto ak vás sužuje problém s tráviacim traktom. Preto sú vhodné menšie porcie jedla, ktoré nebudú vyvolávať zbytočný tlak na steny žalúdka a pažerákový zvierač.
Nadmerný tlak v tejto oblasti môže taktiež vyvolávať vyššie množstvo tuku v brušnej dutine. Odporúča sa preto schudnúť aspoň pár kíl a zistiť, či nebol problém s pálením záhy ovplyvnený práve týmto faktorom.
Bude vás zaujímať: Vieme, ako na jarné upratovanie bez chemikálií
Dávajte pozor na niektoré nápoje
Mnohé nápoje zvyšujú riziko vzniku spomínaného problému. Napríklad vyššia konzumácia kávy, alkoholu aj sýtených nápojov oslabuje sval, ktorý uzatvára žalúdok. Pre alkohol to platí aj pri menšom množstve a navyše táto tekutina zvyšuje koncentráciu žalúdočných kyselín. Pitie citrusových štiav a džúsov zase dráždi výstelku pažeráka. Preto je vhodné menované nápoje obmedziť.
Všímajte si, kedy pálenie nastáva
Výber jedla ovplyvňuje pálenie záhy rovnako ako rôzne druhy nápojov. Platí, že príliš korenené, mastné, sladké alebo kysnuté jedlá môžu zapríčiniť vznik tohto problému. Z konkrétnych potravín si treba dávať pozor napríklad na surovú cibuľu, cesnak, paradajky, mätu a pepermint, čokoládu či citrusové plody. V tomto prípade je to však veľmi individuálne, pretože spúšťačom pálenia môže byť u každého niečo iné. Najlepšie bude, ak si sami odsledujete, po akých potravinách u vás problém najčastejšie nastáva.
Vplyv má aj poloha pri spánku
Ak vás trápi pálenie záhy hlavne v noci, pomôcť si môžete správnou polohou pri spánku. Dobré je, ak počas odpočinku vyvýšite hlavu o niečo vyššie. Lepšie tak zabránite unikaniu kyseliny, pretože tá vďaka gravitácii zostane v žalúdku. Taktiež vyskúšajte spať na ľavej strane. Z pravej strany totiž vchádza do žalúdka pažerák, a preto spanie na tejto strane uľahčuje uník kyselín.
Bude vás zaujímať: 8 druhov šalátov, ktoré znížia váš príjem kalórií
Vyskúšajte babské rady
V článku ste sa dočítali, čomu všetkému je dobré sa vyhnúť. Všetky odporúčania sa týkali toho, ako páleniu z dlhodobého hľadiska predchádzať. Čo však v prípade, ak sa pálenie už objavilo? Dobrými bojovníkmi proti tomuto problému sú napríklad harmančekový čaj aj koreň zázvoru, ktoré chránia a upokojujú žalúdok. Osvedčená je sóda bikarbóna, šťava z aloe vera alebo surového zemiaku a dokonca pomáha aj žutie žuvačky bez príchute.
Bude vás zaujímať: Relax v saune? Určite áno, avšak pozor na tieto zásady!