Rozličné druhy semienok dokážu razom zvýšiť výživovú hodnotu chutného pokrmu. Vybrať si môžeme medzi ľanovými, sezamovými či modernými chia semienkami. Tie nielen ozvláštnia chuť jedla, ale telu dodajú množstvo cenných látok. Počuli ste už však o bazalkových semiačkach? Možno sú v našich končinách trochu netradičné, no rozhodne stoja za vyskúšanie! V dnešnom článku vám prezradíme, aké majú bazalkové semienka účinky a ako ich správne konzumovať.
O aké semená ide?
Bazalkové semienka sú semená kultivaru bazalky pravej, ktorú môžeme zaradiť medzi najznámejšie bylinky využívané v kuchyniach naprieč celým svetom. Ich konzumácia však nie je najmä na západe až tak rozšírená, no napríklad v Číne či Indii sa používajú už od nepamäti. Aj v súčasnej dobe sú najviac rozšírené najmä v ázijskej kuchyni. Bazalkové semená sú navyše v rôznych zemiach známe pod rozličnými názvami. Niektorí ich poznajú ako sabja alebo tukmaria semienka.
Sú drobné, majú čiernu farbu a podobajú sa na populárne chia semienka, s ktorými majú dokonca aj ďalšiu podobnú vlastnosť. Oba druhy totiž dokážu absorbovať obrovské množstvo vody a zväčšiť tak svoj objem. Ak bazalkové semienka namočíte do vody, napučia sa a vytvoria mäkkú želatínovú substanciu. Vďaka tomuto procesu sa z nich však ľahšie uvoľnia cenné látky.
Odporúčame: Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?
Do jedálnička sa ich oplatí zaradiť!
Bazalkové semienka majú úžasné nutričné hodnoty. Sú zdrojom cennej vlákniny, antioxidantov, minerálnych látok aj vitamínov. Doplnia vám železo, vápnik aj draslík. Taktiež sú zdrojom vitamínov C aj A, bielkovín, dôležitých mastných kyselín či fytochemikálií. Tieto semienka majú antioxidačné aj antibakteriálne účinky. Blahodarne pôsobia na celý tráviaci trakt človeka. Vďaka vysokému obsahu vlákniny predovšetkým podporujú činnosť čriev a predstavujú prevenciu pre zápchou. Do jedálnička je ich vhodné zaradiť i v prípade ďalších tráviacich ťažkostí, ako sú napríklad kŕče či nadúvanie.
Taktiež posilňujú imunitný systém jedinca. Semená bazalky človeka zasýtia a dodajú mu potrebnú energiu. Zároveň sa však podieľajú na udržiavaní správnej hladiny cukru v krvi. Dokonca môžu pomôcť udržiavať v norme úroveň cholesterolu. Rovnako ich je vhodné pravidelne konzumovať, ak vás často trápi nervozita alebo ste vystavovaný stresu. Bazalkové semienka však nakoniec prispievajú aj k dobrému stavu pokožky či vlasov. Vďaka mnohým cenným látkam pomáhajú spomaľovať starnutie kože a udržiavajú jej zdravý vzhľad.
Ako bazalkové semienka konzumovať?
Kým v ázijskej kuchyni sú bazalkové semienka využívané úplne bežne, u nás sú menej tradičné. Postupne sa však dostávajú do povedomia ľudí. Poobzerať sa po nich môžete vo väčších supermarketoch, na internete i v obchodoch so zdravou výživou. Ich výhodou je, že majú v podstate veľmi neutrálnu chuť. Použiť ich preto môžete na zvýšenie výživovej hodnoty slaných aj sladkých pokrmov, či dokonca nápojov. Tieto semienka nasypte na čerstvý zeleninový šalát, pridajte do nátierky či omáčky alebo primiešajte do cesta pri pečení. Často sa však odporúča bazalkové semienka najskôr namočiť vo vode.
Vznikne z nich akási želatínová zmes, ktorú je možné konzumovať samostatne alebo pridať do kaše či dezertov. Bazalkové semienka sa využívajú aj na zahusťovanie rozličných nápojov, napríklad ovocných či zeleninových smoothies. Môžete si z nich pripraviť osviežujúci nápoj, ktorý vás nielen zasýti, ale vďaka ktorému svojmu doplníte aj množstvo cenných látok. Bazalkové semienka najskôr nechajte aspoň 15 minút napučať vo vode. Do jednej šálky vody nasypte približne jednu polievkovú lyžicu semienok. Následne do hmoty pridajte šťavu z menšieho citróna a doslaďte medom, javorovým sirupom či iným obľúbeným zdravším sladidlom.
Pozri aj: Jedináčik pre pohodlných rodičov? Vám stačí jedno dieťa?!