Vegetariáni pozor! Naše vianočné menu vám zachutí

Štedrý deň sa blíži a s ním aj príprava vynikajúcich jedál, ktoré pre väčšinu rodín predstavujú dôležitú tradíciu. Základ tvorí zemiakový alebo majonézový šalát, vyprážaný kapor a kapustnica. Čo však jedia ľudia, ktorí sa mäsu vyhýbajú?

 

Vegetariáni patria k rozrastajúcej sa skupine ľudí, ktorá konzumuje bezmäsitú stravu. I keď by mohli viacerí namietať, že Vianoce majú byť tradičné, s kaprom alebo s rezňom, inšpirujte sa spolu s nami. Ukážeme vám zaujímavé recepty na štedrovečernú hostinu, ktoré môžete vyskúšať, aj keď nie ste vegetariánom.

 

Krémová polievka s pomarančovým olejom

Na pomarančový olej potrebujeme:

  • 1 pomaranč
  • 4 vetvičky citrónového tymiánu (postačí aj obyčajný)
  • 100 ml olivového oleja

 

Na polievku potrebujeme:

  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 - 400 g zemiakov
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • 600 - 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 - 200 g smotany na šľahanie
  • 50 - 60 g mandľových lupienkov
  • 100 - 150 g lúpaných mandlí
  • soľ a korenie

 

Nastrúhame si kôru z umytého a vysušeného pomaranča. V hrnci zohrejeme olej a pridáme pomarančovú kôru a tymián. Na polievku nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak, zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. 

 

V hrnci zohrejeme arašidový olej a opečieme na ňom cibuľu aj cesnak. Pridáme zemiaky, vývar a necháme ich pod pokrievkou variť asi 20 minút. Následne prilejeme smotanu a mandľové lupienky a nezakryté varíme ďalších 10 minút.

 

Polievku rozmixujeme dohladka. Ochutíme soľou, korením a udržujeme v teple.  V panvici zohrejeme 2 lyžice pomarančového oleja, ktorý sme si pripravili ako prvý a opečieme na ňom mandle. Polievku v tanieri pokvapkáme zohriatym olejom a podávame s tyčinkami.

 

Inšpiruje ťa: Vegetariánka v meste - aké máte možnosti na stravovanie?

vegetariánska polievka

Zdroj: Shutterstock®

Burgundské so shitake a tempehom na kaši

Na omáčku potrebujeme:

  • 5 sušených hríbov shitake
  • olivový olej
  • 2 kusy stopkového zeleru
  • 2 menšie mrkvy
  • 1 červenú cibuľu
  • 300 ml červeného vína
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 balenie údeného tempehu (190 g)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 zaváraninovú fľašu baby cibuliek
  • 1 lyžička morskej soli

 

Na kašu potrebujeme:

  • 500 g ošúpaných zemiakov
  • menší ošúpaný zeler
  • soľ
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml ryžovej smotany

 

Huby zalejeme 0,6 litrom vody a necháme ich pod pokrievkou najmenej 40 minút. Po napučaní ich vyberieme a nakrájame na kúsky, vodu nevylievame! Na oleji si následne sprudka opečieme na hrubšie kúsky nakrájaný zeler a mrkvu. Pridáme nakrájanú cibuľu a opäť chvíľu restujeme. Podlejeme vínom, pridáme hríby s vodou (v ktorej boli predtým namočené), pretlačený cesnak, tymián, bobkové listy, sójovú omáčku a osolíme.

 

Privedieme do varu a pozvoľna dusíme asi 20 minút. Ďalej pridáme na rezance nakrájaný tempeh, pretlak a opäť dusíme, pokiaľ omáčka nezhustne. Nakoniec pridáme baby cibuľky a celé to premiešame. V prípade potreby osolíme. Ak neviete: tempeh  je sójový výrobok a nazýva sa tiež sójový hermelín.

 

Na zemiakovo-zelerovú kašu si nakrájame zemiaky aj zeler na rovnako veľké kúsky, zalejeme vodou a varíme až kým zemiaky nezmäknú (asi 20 minút). Scedíme, osolíme, pridáme prelisovaný cesnak, smotanu a roztlačíme na kašu. Dobrú chuť!

 

Toto ťa dostane: Tropické ovocie na Vianoce: Zoznám sa s vitamínmi z trópov!

vegetariánske burgundské

Zdroj: Shutterstock®

Pistáciový Créme Brûlée

Budeme potrebovať:

  • 60 g pistácií
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 150 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 80 g cukru
  • 30 - 40 g hnedého cukru

 

Rúru predhrejeme na 140°C. Pistácie rozdrvíme najemno, najlepšie pomocou elektrického robota, a spolu so smotanou a mliekom dáme do hrnca. Privedieme do varu a ihneď odstavíme. Žĺtka a biely cukor dáme do vodného kúpeľa a prilievame doň tenkým prúdom smotanovú zmes. Nad vodným kúpeľom miešame tak dlho, až vznikne svetlá penová hmota, čo trvá asi 10 minút.

 

Hmotu rozdelíme do 4 ohňovzdorných misiek a položíme ich do zapekacej misy, ktorú následne naplníme do 2/3 vodou. Na najnižšej priečke pečieme 80 minút a po vybratí ich necháme minimálne 8 hodín v chladničke, najlepšie cez noc. Tesne pred podávaním krém posypeme hnedým cukrom a flambujeme kým nevznikne krusta. Podávame hneď.

 

Určite si pozri: Vzácny vitamín B12: Ako spoznáš, že ti chýba?

Creme Brulee

Zdroj: Shutterstock®

Bonus: Ravioly z kvaky s penou z červenej repy

Na cesto potrebujeme:

  • 200 g špenátových listov
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g semoliny (krupica)
  • 3 vajcia
  • Morskú soľ
  • Čerstvo nastrúhaný chren
  • Bazalkové listy

 

Na náplň potrebujeme:

  • 500-600 g kvaky
  • 1 cibuľu
  • 10 stoniek trebuľky voň
  • 1 lyžicu chreňovej pasty
  • Soľ, korenie

 

Na omáčku potrebujeme:

  • 200 g červenej repy
  • 1 cibuľu
  • 60 ml jablčnej šťavy
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 g smotany na šľahanie

 

Na cesto si dôkladne očistíme špenát a 2 minúty ho varíme vo vriacej vode. Zlejeme a prudko ochladíme v ľadovej vode. Znovu ho scedíme a rukami z neho vytlačíme maximum tekutiny. Rozmixujeme ho najemno, potom k nemu pridáme múku, semolinu, 2 vajíčka, lyžičku soli a vypracujeme hladké ceste.  Zabalíme do fólie a necháme aspoň 2 hodiny odpočívať.

 

Na náplň si olúpeme kvaku, očistíme cibuľu a obe nakrájame na kocky. V horkej vode varíme spoločne 20 minút, zlejeme, dáme do misy a rozmačkáme pučiakom na zemiaky. Z trebuľky otrháme listy, nasekáme na hrubo a zmiešame s chrenovou pastou. Spolu so soľou a korením, to vmiešame ku kvake.

 

Na omáčku ošúpeme repu a nastrúhame na hrubo, cibuľu nakrájame na kocky. Následne ich spolu zalejeme v hrnci jablčnou šťavou a vývarom. Privedieme k varu a na miernom plameni necháme bublať asi 10 minút. Prilejeme smotanu a varíme ďalších 5 minút, dokým nebude omáčka hladká. Následne ju precedíme a odložíme na neskôr.

 

Cesto pomocou stroja na cestoviny vyváľame na dlhé  pásy, dáme na pomútenú plochu a na polovicu nakopíme náplň, v rozostupoch asi 5 cm. Miesta medzi náplňami potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a prikryjeme druhou polovicou cesta. Cesto poriadne spojíme a vykrajovačkou vykrojíme. Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, osolíme a varíme ich 4-5 minút. Medzitým ohrejeme repovú omáčku, našľaháme ju ponorným mixérom a spolu s cestovinami pridáme na tanier. Posypeme čerstvým chrenom a ozdobíme bazalkou.
 

Zaujme ťa: Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!

vegetariánske ravioly

Zdroj: Shutterstock®

Domáci karamelový sirup s vanilkou

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 200 ml smotany na varenie (môžeme použiť ovsenú)
  • dreň z poloviny vanilkového lusku
  • 100 ml vody
  • 20 g margarínu (vegánsky)
  • 3 lyžice citrónovej šťavy

 

Cukor necháme v hrnci skaramelizovať. Prilejeme k nemu opatrne smotanu, vodu a vanilkovú dreň. Necháme pozvoľna variť, až sa cukor úplne rozpustí a následne odstavíme z ohňa. Vmiešame margarín a citrónovú šťavu. Ešte horký sirup prelejeme do väčšej fľaše a uzavrieme. Necháme vychladnúť a udržujeme v chladničke. Vydrží nám 1-2 týždne. Môžeme ho použiť na dochutenie kávy alebo na ozdobenie koláčov.

 

Toto musíš vidieť: Nevieš, ako si upraviť bradu? Ozdob si ju vianočnými guľami!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

08.12.2017 08:23

niektoré ingrediencie nemám šancu u nás zohnať.... o niektorých počujem prvý krát.... ale poviem vám určite by mi Vaše menu chutilo... a to nie som vegetarián...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 09:35

možno by som to rada ochutnala u niekoho

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:48

Fuha, je to zaujimave, urcite by som to ochutnala, keby mi to niekto navaril ale ako vianocne menu si to neviem predstavit.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

12.12.2017 10:22

ešte že nie som vegetariánka :-)

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

12.12.2017 19:32

Mňam, mňam, veru mäso tu vôbec nechýba

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

17.12.2017 22:30

Zaujal ma domáci karamelový sirup s vanilkou, odpisujem si recept a vyskúšam ho.

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 21:09

Perfektné recepty pre syna :)

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

20.12.2017 22:47

Niektoré zdravé jedlá ma zaujali.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.