Ani vy si neviete vybrať ten správny olej v potravinách? Ponuka v regáloch sa zdá byť nekonečná, preto vám prinášame veľký prehľad olejov, ktorý vám zjednoduší každodennú prácu v kuchyni.
Hoci dobre poznáme slnečnicový či olivový olej, miesto vo vašej špajze si pokojne môže nájsť aj olej z orieškov, arašidov, ľanu alebo avokáda.
Vyznajte sa v olejoch ako odborník. Niektoré sú skvelé na vyprážanie, iné sú zase ako stvorené do ľahkých šalátov alebo dipov.
Kokosový olej
Vhodný: Kokosový olej je výborný na pečenie a vyprážanie pri vysokej teplote. Taktiež obsahuje malé množstvo cholesterolu, čo napomáha činnosti srdca.
Nevhodný: Nepožívajte ho do šalátov a dresingov.
Prečítajte si tiež: Belšie zuby zachová aj správne zvolený druh čaju
Slnečnicový olej
Vhodný: Hodí sa na pečenie pri nízkej teplote. Výskumy z roku 2015 dokonca poukázali na to, že slnečnicový olej patrí medzi najviac nezdravé oleje. Jeho používaniu by ste v kuchyni mali vyhnúť.
Nevhodný: Pečenie pri vysokej teplote.
Olivový olej
Vhodný: Olivový olej je perfektný na pečenie, ale pri nízkej teplote. Výborne sa však hodí do dresingov a šalátov.
Nevhodný: Pečenie pri vysokej teplote.
Bude vás zaujímať: Zdravé vylučovanie môže byť i viackrát za deň, tvrdia lekári
Extra panenský olivový olej
Vhodný: Ovocnú chuť extra panenského olivového oleja si najviac vychutnáte v dipoch, dresingoch a šalátoch. Ide o najkvalitnejší olej, kde sa dbá na výber suroviny a celý proces lisovania je obzvlášť šetrný.
Nevhodný: Nepoužívajte ho pri pečení alebo vyprážaní.
Ľanový olej
Vhodný: Používa sa iba na dochucovanie hotových jedál.
Nevhodný: Nepoužíva sa pri akomkoľvek pečení. Jeho zdravé tuky by sa mohli premeniť na škodlivé tuky.
Orechový olej
Vhodný: Podobne ako olivový olej alebo extra panenský i orechový olej sa hodí najmä na dochutenie jedál, do šalátov alebo dresingov.
Nevhodný: Nepoužívajte ho pri pečení alebo vyprážaní.
Prečítajte si tiež: Fajčenie prospieva nášmu zdraviu? Neuveriteľné zistenie!
Arašidový olej
Vhodný: Arašidový olej je výborný na pečenie pri vysokej teplote, pretože jeho chuť je neutrálna a necháva tak vyniknúť samotný pokrm.
Nevhodný: Nepoužíva sa pri dochucovaní. Pozor by si mali dať najmä alergici.
Avokádový olej
Vhodný: Avokádový olej má sviežu, korenistú chuť, ktorá sa skvelo hodí pri servírovaní ľahkých pokrmov akými sú ryby, morské plody či šaláty. Môžete ho použiť aj na pečenie pri vysokej teplote.
Nevhodný: Nepoužíva sa na pečenie pri nízkej teplote. Má výraznú chuť i arómu, ktorá nemusí každému sadnúť.
Bude vás zaujímať: 6 zaujímavostí o mandľovom mlieku, ktoré ste určite nevedeli!