Dnes mám pre vás tento čoko – cuketový koláčik, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.
Pripomína konzistenciou brownie, len je jemnejší. Piekla som ho ako tortový korpus, ale rovnako ho môžete upiecť na menšom plechu.
Nepotrebuje extra krém, ale chutí so šľahaným mascarpone a drobným ovocím, ale aj kopček dobrej vanilkovej zmrzliny vyčaruje z neho krásny dezert.
Na korpus budete potrebovať:
- 5 vajec
- 160 g trstinového cukru
- vanilkovú esenciu
- 200 g mletých mandlí (alebo orechov)
- štipku soli
- 60 g pravého kakaa
- 400 g najemno postrúhanej cukety
Odporúčame prečítať: Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi
Postup:
- Oddeľte žĺtky od bielkov a vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh. Cuketu ošúpte a vyberte lyžicou jadro, postrúhajte ju najemno a nechajte v cedníku odkvapkať. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovou esenciou do hustej peny, pridajte mierne vytlačenú strúhanú cuketu a premiešajte. Kakao zmiešajte s mletými mandľami a pridajte do žĺtkovej zmesi. Jemne všetko premiešajte a na záver vmiešajte po častiach tuhý sneh.
- Tortovú formu vyložte papierom na pečenie (dno) a naplňte cestom.
- Pečte pri teplote 180°C cca 40-45 minút.
- Drevenou špajľou zistite, či je korpus aj v strede prepečený. Nechajte vychladiť pred zdobením a krájaním.
Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúci broskyňový koláč