Z maku si už od nepamäti v slovenských kuchyniach pripravujeme rôzne sladučké maškrty.
Či už to boli jednoduché no chutné makové šúlance a rezance, jablkovo-maková štrúdla od babičky, pri ktorej vôni sa nám hneď začali zbiehať slinky, alebo tradičné makové záviny. A práve preto si dnes spoločne napečieme niečo chutné makové...
Suroviny na prípravu Mini makových závinov:
Kvások
- 1 PL trstinového cukru
- ½ kocky droždia
- 200 ml rastlinného mlieka
- štipka múky
Cesto
- 200 g múka pšeničná celozrnná hladká
- 100 g múka pšeničná hladká
- + múka pšeničná hladká podľa potreby
- 2 PL trstinového cukru
- 40 ml rastlinného oleja
- ½ ČL soli
Plnka
- podľa potreby mak mletý
- podľa chuti trstinový cukor
- podľa potreby mlieko rastlinné
- + na potretie rastlinné mlieko
Čas prípravy: 20 minút príprava
Čas pečenia: 25 minút na 180 °C
Odporúčame vyskúšať: Sladučký recept na Cake pops
Postup prípravy mini makových závinov:
1. Pripravíme si kvások, v teplom mlieku rozdrobíme droždie pridáme cukor, premiešame a zaprášime trochou múky. Kvások necháme vzísť na teplom mieste (cca 10 min.).
2. Pripravíme si suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame, prilejeme olej a hotový kvások a vymiesime cesto. V prípade potreby prisypeme múku, ak by bolo cesto príliš lepivé.
Odporúčame vyskúšať: Napečené s láskou 2 (recenzia)
3. Cesto prikryjeme utierkou, môžeme taktiež utierku podložiť zospodu misky a odložíme na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
4. Pripravíme si plnku z uvedených surovín. V hrnci zmiešame mletý mak, cukor a mlieko a krátko povaríme, kým sa mlieko trochu vpije. Plnku necháme vychladnúť. Presné pomery surovín na plnku neudávam, vždy ich odhadnem akosi odoka. Cukor pridávajte podľa chuti, ja dávam okolo 2 PL.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový mousse
5. Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Na cesto rovnomerne rozotrieme vychladnutú makovú plnku a cesto zavinieme. Nakoniec cesto už len rozkrájame na rovnomerne veľké kusy a preložíme na plech na pečenie, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
6. Záviny necháme ešte trochu podkysnúť na plechu, potom už len povrch potrieme rastlinným mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 25 minút.
7. Záviny po upečení preložíme z plechu na mriežku aby vychladli.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Brownies z červenej repy
Odporúčame vyskúšať: Tatarák na viacero spôsobov
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk