Žerucha – ak sa rozhodnete vypestovať si doma túto zdravú bylinku, bude sa mať u vás ako vo vatičke. A to doslova. Toto „nízkonákladové“ zdravie na tanieri si môžete dnes kúpiť vo forme semiačok a už pozajtra si ním posypať pečivo alebo ochutiť šalát. A prečo by vás vlastne mala žerucha zaujímať?
Ak občas sledujete české vedomostné súťaže alebo ste milovníčkou krížoviek, potom je vám určite dobre známe slovo řeřicha. My sa však dnes pokúsime vo všetkých pádoch vyskloňovať našu slovenskú žeruchu (Lepidium sativum). Lebo rozhodne za to stojí. Zaujímavá je predovšetkým svojím obsahom. Napohľad maličká a krehká, no vo vnútri silný bojovník, plný samých dobrých a prospešných látok. Za všetky spomeňme aspoň betakarotén, luteín, chlorofyl, kyselinu listovú, riboflavín, selén, cholín, vitamín A, B, C, E, K, minerály, ako vápnik, železo, horčík a jód.
Odporúčame: Recept na kalerábové pyré
Nenáročná a mimoriadne rýchlo rastúca
Nie nadarmo sa o žeruche hovorí ako o najrýchlejšej zelenine. Rastie totiž (v porovnaní s inými druhmi) rýchlosťou blesku. Pestovať si ju môžete v priebehu celého roka, úplne bez obmedzení. Žerucha dorastá do výšky 2 až 5 centimetrov a je len a len na vás, či si ju zasejete do zeme alebo necháte naklíčiť na mokrej utierke, na vate alebo v špeciálnej miske na klíčenie.
Ideálne bude, ak jej ponecháte čas aspoň tak päť dní, ale ak budete netrpezlivé, pokojne si doprajte vyrastenú mladučkú žeruchu už na tretí deň. Čím viac svetla jej doprajete, tým skôr vám vyrastie.
Žeruchu jedzte výlučne čerstvú, bez tepelnej úpravy. Jej vrchnú časť odrezávajte alebo odstrihávajte, žerucha bude pomerne rýchlo dorastať. Výborná je na pečive, v šaláte, v nátierkach, ako aj na praženici, omelete či na varených zemiakoch. Žerucha má špecifickú, mierne pikantnú chuť, čiastočne pripomínajúcu reďkovku. Má vysokú nutričnú hodnotu a naopak, výnimočne nízku kalorickú hodnotu.
Každá potravina je niečím výnimočná, no my sa predsa len neubránime niekoľkým porovnaniam. Pre predstavu, v porovnaní s obľúbenou rukolou má žerucha takmer päťnásobne navrch, pokiaľ je reč o obsahu vitamínu C či betakaroténu. V porovnaní so špenátom zase obsahuje viac železa a jednoznačne víťazí aj nad mliekom, pokiaľ ide o podiel vápnika.
Pozri aj: Jarné výhonky mladých ihličnanov: Prečo si ich nazbierať?
Pomôže pri chudnutí aj únave
Hoci žerucha pripomína skôr bylinku, v skutočnosti patrí do skupiny kapustovitej listovej zeleniny. Žerucha vám pomôže s chudnutím, trávením, vyprázdňovaním, infekciami, zápalmi obličiek aj močového mechúra, prečistí váš organizmus a zvýši imunitu. To všetko pri pravidelnej, ideálne dennej, konzumácii. Takisto vás dokáže zbaviť únavy, zvýšiť vitalitu, má dokonca schopnosť posilňovať ďasná a eliminovať ich krvácanie, samozrejme pri pravidelnom žutí.
Bolo navyše preukázané, že častá konzumácia žeruchy dokáže zastaviť opätovný výskyt rakoviny prsníka. Žerucha nepotrebuje veľa – stačí jej kúsok vlhkej vaty a parapetná doska s dostatkom slnka (nezabudnite vatu pravidelne zvlhčovať). Štedro sa vám za to odmení. Starajte sa o seba ako vo vatičke!