V letných horúčavách nemáme chuť na ťažké jedlá, s ktorými sa väčšinou žalúdok dlho trápi. Cez leto je dôležitý najmä pitný režim a ak ho dodržiavame a máme dostatočný príjem tekutín, nepociťujeme tak veľký hlad ako inokedy.
Navyše, je sezóna ovocia, ktoré tiež obsahuje veľa vody, a preto sa po ňom cítime plní. Okrem toho obsahuje aj sacharidy, ktoré nám dodajú energiu.
Melón, nektarinky, broskyne či hrozno sú skvelou voľbou na olovrant.
Keďže sa nám nechce v kuchyni tráviť hodiny pripravovaním zložitých jedál, najlepšie jedlá sú rýchle a ľahko stráviteľné. Preto vám prinášame 3 tipy na rýchlu a ľahkú večeru, ktorú môžete využiť najmä v tomto letnom období.
Odporúčame prečítať: Artičoka - kráľovská rastlina, o ktorej musíte počuť!
Krémová artičoková polievka
Budeme potrebovať:
380 g artičokov, 1 šalotku, maslo, zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, hladkú múku, soľ, korenie
Postup:
Artičoky zbavíme vonkajších listov, odstránime aj stonku a prekrojíme ich na polovice. Na masle opražíme nakrájanú šalotku, pridáme artičoky a chvíľu podusíme. Artičoky zalejeme približne 800 ml vývaru a varíme asi 20 minút, kým nezmäknú.
V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a niekoľko minút ju smažíme. Zalejeme ju trochou studeného vývaru, ktorý sme si odložili, dobre rozmiešame a vlejeme do horúcej polievky. Necháme ešte prevrieť a potom všetko dobre rozmixujeme. Nakoniec pridáme smotanu na šľahanie podľa vlastného uváženia. Ochutíme soľou a korením.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Lahodné "Chicken enchilladas"
Wrap s grilovaným kuracím mäsom
Budeme potrebovať:
Tortillu, jogurtový dressing, ľadový šalát, rukolu, cherry rajčiny, kuracie prsia, soľ, korenie
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky, osolíme a okoreníme. Mäso bude ľahšie, ak ho ugrilujeme, ale môžeme ho osmažiť aj na panvičke. Tortillu môžeme ohriať na panvici, rozotrieme na ňu jogurtový dressing, prípadne iný podľa vašej chuti.
Ľadový šalát a rukolu pokrájame na menšie kúsky a pridáme na tortillu. Cherry rajčiny prekrojíme na polovičky a spolu s mäsom pridáme na pokrájaný šalát. Tortillu zabalíme do wrapu a ak ju nejdeme jesť hneď, môžeme ju ešte zabaliť do alobalu. Do tortilly môžete pridať rôznu zeleninu, prípadne syr, ktorý máte radi.
Odporúčame prečítať: Z akých syrov variť taliansku omáčku Quattro Formaggi?
Grilovaný losos so špargľou
Budeme potrebovať:
Lososový filet, špargľu, soľ, citrónovú šťavu, olej, rukolu, cherry rajčiny
Postup:
Filety z lososa osolíme a pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou. Necháme aspoň hodinu marinovať, aby losos vsiakol šťavu. Filety môžeme grilovať alebo osmažiť na panvici, grilovaný však bude jemnejší a ľahší. Smažíme ho najskôr na tej strane, kde je koža, potom ho obrátime.
Špargľu varíme v osolenej vode kým nezmäkne. Grilovaného lososa ešte môžeme pokvapkať citrónovou šťavou a podávame ho s uvarenou špargľou, cherry paradajkami a rukolou. Ak by sme chceli sýtejšie jedlo, môžeme ako prílohu zvoliť varené zemiaky.
Odporúčame prečítať: Potulky po Českej republike - Zámok Buchlovice
Shutterstock.com