V dnešnej dobe, keď sa stále viac ľudí snaží žiť zdravo a udržiavať si ideálnu váhu, hľadanie zdravých alternatív k sladkostiam naberá na popularite. Pre mnohých je predstava, že by sa mali vzdať sladkých maškŕt, nepredstaviteľná. Našťastie, existuje mnoho chutných a zdravých možností, ktoré môžu uspokojiť vašu túžbu po sladkom bez toho, aby ste sa museli obávať o svoje kalórie.
Ktoré zdravé sladkosti si zamiluješ? Na výber je množstvo variantov, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné. Od ovocných šalátov po domáce pečivo s nízkym obsahom cukru – možnosti sú takmer nekonečné. Tieto zdravé sladkosti vám umožnia si pochutnať na niečom sladkom bez výčitiek a zároveň dodajú vášmu telu potrebné vitamíny a minerály.
Plánujete sviatočné maškrtenie alebo len hľadáte niečo, čo si môžete dať po večeri? Naše tipy na zdravé maškrty vám určite prídu vhod. Vyberte si z našich desiatich odporúčaní a objavte nové obľúbené pochúťky, ktoré vám pomôžu udržať si zdravý životný štýl bez toho, aby ste sa museli vzdať svojich obľúbených chutí.
TOP recepty na zdravé sladkosti a zdravé dezerty:
1. Jednoduchý recept na škoricové mandle
- 1 šálka celých mandlí
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička olivového oleja
Postup: Chcete sladké maškrty, no nech je to niečo zdravé? V miske dobre premiešame mandle, škoricu, soľ a olivový olej. Potom mandle poukladáme na plech tak, aby sa neprekrývali a pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút. Počas pečenia niekoľkokrát premiešavame.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
2. Kokosové tyčinky – dokonalé zdravé maškrtenie
- 2 šálky strúhaného kokosu
- 1 šálka kokosového oleja
- 2 polievkové lyžice sirupu z agáve
- 100 g kvalitnej čokolády
- štipka soli
Postup: V miske zmiešame strúhaný kokos, kokosový olej, sirup z agáve a štipku soli. Celú zmes poriadne premiešame a vtlačíme do vopred pripravenej nízkej misky, ktorú následne vložíme do mrazničky. Keď je zmes stuhnutá, nalejeme na ňu roztopenú čokoládu a vložíme naspäť do mrazničky. Pred podávaním necháme chvíľu rozmraziť a nakrájame na tyčinky. Tento skvelý snack musíte skúsiť!
3. Černicová „koža“
- čerstvé černice (podľa chuti však aj iné ovocie)
- med
- limetková šťava
Postup: Černice v mixéri rozmixujeme na kašu. Ak je príliš riedka, vytlačíme z nej prebytočnú šťavu. Potom pridáme podľa chuti šťavu z limetky a med. Nakoniec hmotu natrieme na papier na pečenie, ktorým sme vyložili plech. Vložíme do rúry a sušíme pri teplote 100 stupňov aspoň 5 hodín. Táto ovocná koža vám rozhodne zaženie chuť na niečo sladké.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
4. Mandarínky v čokoláde – skvelé maškrty pre deti
- mandarínky
- horká čokoláda
- strúhaný kokos
Postup: Mandarínky ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky. Čokoládu medzitým rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčame do nej polovicu mesiačikov z mandarínok. Ihneď posypeme strúhaným kokosom a necháme vychladnúť.
5. Pečený banán
- 1 zrelý banán
- štipka škorice
- med
- grécky jogurt
- nasekané orechy alebo kokosové lupienky
Postup: Rúru si predhrejte na 200 °C. Banán položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Banán nakrojte a jemne posypte škoricou. Ak máte radi sladšie chute, môžete pridať aj trošku medu. Banán pečte v predhriatej rúre približne 10-15 minút, alebo kým nezačne byť mäkký a mierne karamelizovaný. Pečený banán môžete podávať samotný alebo ho ozdobiť gréckym jogurtom a posypať nasekanými orechmi či kokosovými lupienkami.
6. Raw orechové guľky
- 1 šálka datlí (bez kôstok)
- 1 šálka vlašských orechov alebo mandlí
- 2 lyžice kakaového prášku
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- strúhaný kokos na obalenie
Postup: Datle najskôr namočte na 10-15 minút do teplej vody, aby zmäkli. V mixéri alebo kuchynskom robote zmixujte vlašské orechy (alebo mandle) na jemnú múku. Pridajte zmäknuté datle (v prípade potreby sceďte), kakaový prášok, kokosový olej, vanilkový extrakt a štipku soli. Mixujte, kým sa všetky ingrediencie nespoja do lepivej hmoty.
Z hmoty tvarujte malé guľky veľkosti orecha. Ak sa hmota lepí, môžete si ruky navlhčiť vodou. Guľky môžete obaliť v strúhanom kokose alebo kakaovom prášku podľa chuti. Hotové guľky uložte do chladničky aspoň na 30 minút, aby stuhli.
Pre extra chuť môžete do hmoty pridať aj nasekané sušené ovocie, ako sú brusnice alebo hrozienka, alebo trošku mletej škorice. Raw orechové guľky sú skvelým rýchlym občerstvením alebo dezertom, ktorý vám dodá energiu a uspokojí chuť na sladké.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
7. Plnené datle lahodne sušené ovocie
Suroviny:
- sušené datle
- pistácie
- ricotta
- med
Postup: Sušené datle prekrojíme tak, aby sme ich mohli naplniť krémom. Potom v miske zmiešame riccotu s medom a naplníme datle. Posypeme nadrobno nasekanými pistáciami, dáme stuhnúť na hodinu do chladničky a môžeme podávať. Výhodou je obsah vlákniny.
8. Chia puding s pekanovými orechmi
- 30g chia semienok
- 200 ml mandľového mlieka
- vanilkový struk
- med
- pekanové orechy
Postup: Z vanilkového struku vyberieme semienka a premiešame ich s mandľovým mliekom. Pridáme chia semienka a necháme odstáť v chladničke 2 hodiny. Na záver na puding poukladáme pekanové orechy a polejeme ich medom. Chia puding je vhodný na raňajky, no rovnako je to skvelá rýchla desiata.
Odporúčame prečítať: 5 skvelých receptov na varené víno
9. Mrkvové cookies – výborné koláčiky bez pridaného cukru
- 1 a 1/2 šálky strúhanej mrkvy
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/2 šálky mletých mandlí alebo mandľovej múky
- 1/4 šálky kokosového oleja (roztopeného)
- 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- hrsť nasekaných orechov alebo sušeného ovocia
Postup: Predhrejte rúru na 180°C a plech vysteľte papierom na pečenie. Strúhanú mrkvu jemne vytlačte, aby ste odstránili prebytočnú šťavu. V miske zmiešajte ovsené vločky, mleté mandle, prášok do pečiva, mletú škoricu a štipku soli. V druhej miske zmiešajte roztopený kokosový olej, med (alebo javorový sirup), vajce a vanilkový extrakt.
Mokrú zmes nalejte do suchej zmesi a dobre premiešajte. Pridajte strúhanú mrkvu a prípadne nasekané orechy alebo sušené ovocie a všetko premiešajte. Pomocou lyžice tvarujte malé kôpky cesta a ukladajte ich na plech, potom ich jemne sploštite do tvaru cookies. Pečte v predhriatej rúre 12-15 minút, alebo kým okraje cookies nie sú zlatisté. Nechajte cookies vychladnúť na plechu niekoľko minút, potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
10. Ovocný šalát
- 1 jablko
- 1 banán
- 1 hruška
- 1 pomaranč
- 1 hrnček hrozna
- 1/2 citróna (šťava)
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
- čerstvá mäta na ozdobu
Postup: Umyte a ošúpte ovocie podľa potreby. Jablko, hrušku a banán nakrájajte na malé kúsky, pomaranč olúpte a nakrájajte na menšie kúsky, hrozno prekrojte na polovicu. Všetko ovocie dajte do veľkej misy, pokvapkajte šťavou z polovice citróna a ak chcete, pridajte lyžicu medu alebo javorového sirupu. Jemne premiešajte, ozdobte čerstvou mätou a podávajte.
Článok aktualizovaný 18.6.2024
Aktualizovaný článok: 18.06.2024