V tomto rýchlo sa meniacom svete, v ktorom prevláda práca nad časom a zdravou stravou, musíte priam bojovať o ochranu vášho srdca.
Potraviny, ktoré si zvolíte, veľmi ovplyvňujú vaše srdce a jeho funkciu, energiu a kontrolu chute do jedla. Aby ste si udržali stav vášho srdca v dobrom stave, musíte konzumovať zdravé a vhodné potraviny nielen vy, ale celá vaša rodina.
Odporúčame prečítať: 6 vynikajúcich smoothie misiek
Tieto potraviny by ste mali pravidelne konzumovať:
Melón
Konzumácia melónu upokojí vašu chuť na sladké. Melón má vysoký obsah vlákniny, antioxidantov, vitamíny S a A, draslík, horčík a k tomu, je to nízko kalorická potravina. Okrem iného obsahuje lykopén, ktorý podľa zahraničných výskumov znižuje riziko srdcových ochorení a rakoviny. Melón taktiež dodáva citrulín, ktorý zlepšuje zdravie našim cievam.
Jogurt
Či už máte chuť na sladký alebo neutrálny jogurt, jedno je isté, nebude vám upchávať tepny. Jogurt chráni vaše ďasná pred zápalmi a ochoreniami (ochorenia ďasien často spôsobujú aj ochorenia srdca). Okrem zníženia rizika vzniku srdcových chorôb jogurty obsahujú antioxidanty, vitamíny, vlákninu a probiotiká. Najlepšie je pridať do jogurtu mrazené jahody alebo čučoriedky.
Paradajky
Paradajky obsahujú väčšiu dávku vitamínu C a lykopénu, ako melón. Vitamín C pôsobí ako antioxidant a chráni vaše bunky pred poškodením. Najlepší spôsob spracovania je výroba domácej paradajkovej omáčky s oreganom a špagetami. Vhodná je aj konzumácia domáceho kečupu, pretlaku či paradajkového šalátu.
Odporúčame prečítať: Benefity granátového jablka a správny spôsob jeho spracovania
Avokádo
Avokádo obsahuje veľa zdravých mononenasýtených tukov, draslíka a minerálov = regulácia krvného tlaku. Taktiež je výborným zdrojom vitamínu C, vlákniny a karotenoidov. Tie sú spojené so zníženým rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.
Jahody, čučoriedky, maliny
Tieto plodiny sú ideálnou voľnou na rýchle a zdravé občerstvenie pre vaše zdravé srdce. Obsahujú antioxidanty, zvyšujú dobrý cholesterol a znižujú zlý cholesterol. Okrem toho, sú nízkokalorické, bez tuku, obsahujú živiny, ktoré podporujú rast kostí a premenu tukov na energiu. Taktiež bojujú s rakovinou, proti oxidácii, zápalom, a práve preto by ste ich mali denne konzumovať.
Zväzok listovej zeleniny
Listová zelenina má nízky obsah kalórií, vysoké nutričné hodnoty, vitamíny K, A a C, kyselinu listovú, mangán, vápnik, vlákninu a mnoho ďalších. Tieto dôležité živiny zaobstarávajú správne zrážanie krvi, pomáhajú predchádzať vápenateniu tepien, a dokonca, chránia vaše kosti pred zlomeninami. Napríklad, o keli bolo zistené, že viaže žlčové kyseliny v tráviacom trakte, čo znižuje hladinu cholesterolu v tele.
Odporúčame prečítať: 7 overených rád, ako si dať do poriadku trávenie
Fazule
Len ½ šálky fazule denne udrží vaše srdce v optimálnom stave. Hlavným dôvodom je rozpustná vláknina. Vlákno sa viaže na cholesterol a udržuje ho pred vstrebaním v čreve. Fazule obsahujú okrem vlákniny aj kyselinu listovú, horčík, vápnik, omega-3 mastné kyseliny a B-komplex vitamínov (všetky základné živiny pre zdravé srdce).
Vlašské orechy
Vlašské orechy sú ideálne nielen pre vás, ale aj pre vaše ratolesti na desiatu, olovrant, či ako posýpka na šalát. Vlašské orechy zvyšujú srdcovú funkciu, obsahujú omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Jedna až dve hŕstky orechov denne sa odporúčajú na zníženie cholesterolu v krvi a zlepšenie funkcie krvných ciev.
Quinoa
Táto peruánska zrnová potravina je priam neuveriteľne zdravá. Quinoa je úžasným zdrojom rastlinných bielkovín, antioxidantov, vlákniny a zdravých nenasýtených tukov (rovnaký druh tukov sa nachádza v olivovom oleji a avokáde). Toto všetko zlepšuje zdravie srdca, obličiek a krvného tlaku.
Odporúčame prečítať: 7 jednoduchých a zdravých večerí
Losos
Losos je ideálnou pochúťkou na dobrý predkrm. Vďaka nemu sa vám rozprúdi krv a srdce vám začne pravidelnejšie biť a plniť svoju funkciu. Ryby by sa mali prijímať každý týždeň, pretože až o 30 % znižujú riziko ischemickej choroby srdca v dlhodobom horizonte. Obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú krvný tlak, napomáhajú k zlepšeniu nepravidelného srdcového rytmu a znižujú zápal po celom tele.
Mandle
Mandle sú ďalšou vhodnou potravinou na udržanie zdravého srdca. Mandle sú plné vitamínu E, vlákniny, bielkovín - všetky potrebné živiny na správnu srdcovú formu. Stačí len hrsť mandlí denne na správnu funkciu a vitalitu. Okrem iného, môžete začať používať mandľovú múku, alebo mandle pridať do domáceho pečiva a koláčov.
Hrach
Vylúpte hrach do misky, pridajte cestovinu alebo šalát a máte chutný a zdravý obed. Hrach má vynikajúcu jedinečnú chuť, vďaka ktorej pociťujete menší ,,výbuch" chuťových pohárikov. Ďalším bonusom je jeho počet kalórií, jedna šálka hrášku má menej ako 100 cal, s množstvom stopových prvkov vlákniny a bielkovín. Odporúčame hrášok pridať do rannej omelety alebo špenátovo-zeleninového rizota.
Odporúčame tiež:10 potravín, ktoré zrýchlia metabolizmus a odbúrajú tuk
www.thinkstockphotos.com