Aké detské choroby zo škôlky číhajú na deti každý rok?

detské choroby a ich prevencia

Školský rok sa len rozbieha, no mnohé deti sa už zo škôlok a škôl vracajú domov so soplíkom, kašľom či boľavým bruchom. Ich imunita teraz má čo robiť s choroboplodnými zárodkami a jesenné počasie tomu tiež nepomáha. V kolektívoch a uzavretých priestoroch sa to len tak hmýri bacilmi. Aké ochorenia si deti najčastejšie odnesú od spolužiakov? 

Tip pre vás: Výber partnera podľa krvnej skupiny: Nezmysel či realita?

Chrípka a prechladnutie

Chrípkové ochorenia patria medzi najčastejšie infekcie, ktoré si deti prinesú zo škôlky. Spôsobujú ich vírusy šíriace sa kvapôčkovou infekciou. Príznakmi sú zvýšená teplota až horúčka, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, suchý dráždivý kašeľ, nádcha a upchatý nos i celková slabosť a únava.

Liečba spočíva hlavne v kľude na lôžku, dostatočnom príjme tekutín a podávaní voľnopredajných liekov na zmiernenie teploty a príznakov (paracetamol, ibuprofen).

Prevenciou je otužovanie, zdravá strava bohatá na vitamíny, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a dôkladné umývanie rúk.

Pri otužovaní detí treba postupovať veľmi opatrne a primerane ich veku. Na rozdiel od dospelých, u malých detí sú neprípustné ľadové kúpele či dlhý pobyt v studenej vode. Otužovanie by malo prebiehať postupne, napríklad formou prechádzok vonku za každého počasia či striedaním teplej a studenšej vody pri sprchovaní.

Od predškolského veku môžete skúsiť aj saunovanie, samozrejme s ohľadom na vek a zdravotný stav dieťaťa. Pobyt v saune by mal byť krátky (cca 10 minút), po ňom by malo nasledovať postupné ochladenie.

Saunovanie posilňuje imunitu, zlepšuje dýchanie a celkovo priaznivo pôsobí na zdravie. Vždy je však nutné prispôsobiť režim a teplotu individuálnym potrebám dieťaťa.

Pozri si aj: 12 viet, ktoré často zrania bez toho, aby sme si to uvedomovali

Chrípka a prechladnutie
Depositphotos

Zápaly dýchacích ciest

Deti si z kolektívu väčšinou odnesú:

  • Zápal priedušiek (bronchitída) – zápal dolných dýchacích ciest spôsobený     vírusmi alebo baktériami. Sprevádzajú ho kašeľ a vysoká     teplota. Lieči sa kľudom, zmiernením teploty, uvoľnením hlienu     a prípadne antibiotikami.    

  • Zápal hrtana (laryngitída) – typickým prejavom je chrapot, kašeľ a zachrípnutý hlas. Lieči sa symptomaticky – kľudom hlasiviek, zvlhčovaním vzduchu     a tíšením kašľa.

  • Zápal pľúc (pneumónia) – zápal pľúcnych mechúrikov má najčastejšie bakteriálny pôvod, niekedy aj vírusový alebo plesňový. Prejavuje sa vysokou     horúčkou, ťažkosťami s dýchaním a vykašliavaním hustého     spúta. Vyžaduje liečbu antibiotikami a hospitalizáciu.

Prevenciou je otužovanie, vyhýbanie sa chorým ľuďom, časté vetranie, zvlhčovanie vzduchu, nosenie rúšok v kolektívoch a dostatok vitamínu C.

Aktuálne prebieha prepoisťovacie obdobie, kedy môžu rodičia zmeniť zdravotnú poisťovňu svojho dieťaťa. Ak chcete prejsť k inej poisťovni, máte čas len do konca septembra 2024. Nové poistenie začne platiť od 1. januára 2025 a vaša ratolesť tak bude môcť čerpať všetky výhody ponúkané novou poisťovňou. Union zdravotná poisťovňa má však balík zliav a benefitov, na ktoré budete mať nárok ihneď. 

Inšpiruj sa: Psychologička radí: Ako pomôcť dieťaťu pri nástupe do materskej školy

Zápaly dýchacích ciest
Shutterstock

Črevné vírusové infekcie

Hnačky a zvracanie sú prejavom črevnej vírusovej infekcie, najčastejšie rotavírusmi alebo norovírusmi. Ochorenie sa prejavuje náhlymi bolesťami brucha, vracaním a vodnatými hnačkami. Nebezpečná je hlavne dehydratácia.

Liečba spočíva v doplnení tekutín a minerálov, diétnej strave a kľude v posteli Prevenciou je dôsledné umývanie rúk a vyhýbanie sa nedostatočne tepelne spracovaným jedlám. Pomôcť môžu aj probiotické výživové doplnky.

Choroba ruky-nohy-ústa

Ide o vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje horúčkou a vyrážkami na rukách, nohách a aftami v ústach. Spôsobuje ho najčastejšie Coxsackie vírus. Lieči sa symptomaticky – znižovaním teploty, výplachmi úst, gélmi na afty a dostatkom tekutín.

Vyrážka a afty do pár dní zmiznú. Prevenciou je časté umývanie rúk, vyhýbanie sa chorým deťom a posilňovanie obranyschopnosti.

Ak na vašu ratolesť niečo lezie, je dôležité nechať ju doma, aby sa choroba nerozniesla ďalej a kontaktovať detského lekára. Mnoho detských chorôb sa dá zvládnuť v domácich podmienkach, avšak pri komplikáciách môže byť nevyhnutná hospitalizácia.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE