10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti Japoniek

Japonky majú úplne iný vzťah k jedlu ako zvyšok sveta. Ak už dlho skúšate schudnúť a stále ste nedosiahli očakávaného výsledku, je čas spoznať jedno z najlepšie strážených tajomstiev. Tajomstvo štíhlosti a dlhovekosti japoniek.

 

Veď Japonky sú svetové šampiónky v dlhovekosti. Naviac je úplne jedno koľko majú rokov. Každá z nich vyzerá ako čerstvá dvadsiatníčka. Ich pleť je bez vrások, telá majú pružné a štíhle, no a zdravím doslova prekypujú. Dožívajú sa priemerne veku 85 rokov. Ako to teda robia? 

 

1. Základné potraviny japonskej kuchyne

Japonky používajú vo svojej kuchyni každodenne hlavne tieto potraviny:

  • ryby
  • morské plody
  • zelenina
  • sója
  • ryža
  • ovocie
  • zelený čaj
ryža

Zdroj: Shutterstock®

2. Japonky si varia domáce jedlo prakticky každý deň. To tradičné sa skladá z grilovaných rýb, misky ryže, varenej zeleniny, miso polievky, krájaného ovocia ako dezertu a zeleného čaju. V Japonsku sa skonzumuje asi 10 percent svetového objemu rýb. Napriek tomu, že japonci tvoria len 2 percentá svetovej populácie. Dlhovekosť  im zaručuje práve denná dávka omega - 3 mastných kyselín. A faktom ďalším faktorom je, že konzumujú 5-krát väčšie množstvo zeleniny ako mi ostatní. Je to hlavne kapusta, brokolica, kel, karfiol či ružičkový kel.

10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti japoniek

Zdroj: Shutterstock®

3. Čerstvé a sezónne potraviny. Dôraz japonky kladú na používanie čerstvých seónnych potravín. Podľa Naomi Moriya sú japonské supermarkety rajom pre vyznávačov sviežosti potravín. Sviežosť neznamená, že potraviny boli zabalené včera večer, či dnes ráno, ale doslova teraz.

10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti japoniek

Zdroj: Shutterstock®

4. Viac krát denne malé porcie. Japonky jedia množstvo jedál počas dňa no v malých porciách. Od detstva sa taktiež učia jesť pomaly a vychutnávať každé chutné sústo. Jedlo u nich vždy dostanete v menších porciách.
V kuchyni každej japonky vládnu tieto zásady:

  • každá potravina sa servíruje vo vlastnej miske
  • z každej potraviny si dám len troška
  • menej je vždy viac
  • každá potravina je pene naaranžovaná, aby vynikla jej prirodzená krása
  • najlepšia potravina je tá, ktorá je čerstvá

 

5. Varíme ľahko a jemne. Japonky v kuchyni varia zámerne ľahko a jemne. Väčšinu jedla uvaria na pare, grilujú na panvici, opažia, povaria a rýchlo premiešajú vo woku. Používajú oleje a ochutené vývary, ktoré prospievajú srdcu. Tieto ľahké jedlá jedávajú sa do sýtosti, nie do plnosti.

10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti japoniek

Zdroj: Shutterstock®

6. Ryža je súčasťou väčšiny jedál. Japonky jedia ryžu miesto chleba s každým jedlom. To je dôležitý rozdiel medzi našim a ich západným spôsobom stravovania.

7. Raňajky ako hlavné jedlo dňa. Pre japonky sú raňajky najvýznamnejšie a najväčšie jedlo dňa. Nečakajte, že ráno na tanieroch japonských žien nájdete vajcia, slaninu, sladnké cereálie či chleba. Ich typickými raňajkami je šálka zeleného čaju, dusená ryža, polievka Miso z tofu, riasy a kusok grilovaného lososa. Vďaka takýmto raňajkám majú dostatok energie na celý deň.

10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti japoniek

Zdroj: Shutterstock®

8. Dezerty len výnimočne. Sladké dezerty si doprajú menej často a rozhodne v menších porciách, ako sme zvyknuté. Samozrejme to neznamená, že im nechutí čokoláda, sušienky či zmrzlina. Doprajú si ich, len majú rešpekt pred následkami prebytočnej konzumácie takého množstva kalórií.

10 dôvodov štíhlosti a dlhovekosti japoniek

Zdroj: Shutterstock®

9.  Japonky uvažujú nad jedlom inak. Na rozdiel od nás, ktoré sa často trápime diétami, užívajú si všetky druhy potravín bez výčitiek. Každopádne, s nástupom západného štýlu stravovania začína u mladých Japoniek stúpať obezita tiež. Štúdia 200 starších japonských žien zistila, že jedávajú 100 rôznych jedál za týždeň, v porovnaním s ľuďmi na západe, u ktorých je to len okolo 30 jedál týždenne.

cvičnie

Zdroj: Shutterstock®

10. Cvičenie - je súčasťou každodenného rituálu japonskej ženy. Vytvorili si podmienky pre jazdu na bicykli po meste, chôdzu či turistiku. Rovnako ich nájdete cvičiť v parkoch či doma. Skrátka pohub je pre ne neoddeliteľnou súčasťou života.

 

Viac sa dočítate v knižke Japonky nestárnou ani netloustnou od Naomi Moriyama. Autorka se vracia ku svojim koreňom a v rodinnom príbehu popisuje spôsob japonského domáceho varenia. Odhaluje 7 tajemstiev, ktorými sa riadi tradičná japonská domácnosť. Dozviete sa viac o 7 pilieroch japonskej kuchyne, ktorými sú -  ryby, morské plody, zelenina, ryža, sója, ovocie a zelený čaj.

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Mária

Mária

24.08.2014 16:08

Asi si musím osvojiť japonské myslenie. Niečo na tom je.

Vaše meno:

Lenka

Lenka

24.08.2014 20:34

Veru, Japonke vek neuhádne nikto :-)

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

25.08.2014 08:02

sú šikovné, máme sa od nich čo učiť

Vaše meno:

Viera Krincvajová

Viera Krincvajová

28.08.2014 14:11

Obdivujem vitalitu a životaschopnosť Japoniek. Veď najviac ľudí vo veku nad 100 rokov žije
práve tam. Rada by som sa naučila niečo od nich.

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

29.08.2014 13:53

každý jeden z tipov má svoj zmysel, malé porcie, viac krát denne, denne varené jedlo...

Vaše meno:

Stanislava

Stanislava

01.09.2014 11:52

áno, životný štýl japoniek je iný ako ten náš

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

17.09.2014 19:25

Iný kraj, iný mrav. žijú podstatne zdravšie ako my, ale oni to majú zakorenené v sebe. U nás sa veľa ľudí zdravšie stravovať nechce. Jednoducho to odmieta. Potom sa čudujú, že sú širší ako dlhší.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.