Potočnica je rastlinka, ktorá vás na prvý pohľad nijako neohúri. Nenápadná, nevýrazná, avšak keby ste mali stroj času a mohli sa presunúť do minulosti, pri nasadení liečby na viaceré ochorenia by bola potočnica voľbou číslo jedna. Prečo? Pretože čím je nevýraznejšia napohľad, tým je unikátnejšia zvnútra. A práve preto sme si dnes potočnicu zobrali na mušku. Ako si dodať energiu chutne a vyslovene bio spôsobom? Nikam neodchádzajte a prečítajte si, s čím všetkým vám vie potočnica pomôcť aj dnes!
Miluje vlhké prostredie
Ako už názov rastliny napovedá, potočnicu (Nasturtium) nájdete rásť okolo potokov a pri prameňoch tečúcej vody, no vyskytuje sa aj pri stojatej vode. Býva čiastočne ponorená vo vode, ale určite ju nezbierajte, ak je voda čo i len trochu znečistená. Ak si ju hodláte nazbierať, sústreďte sa na nadzemnú časť a vňať, a to ešte pred rozkvitnutím (kvitne drobnými bielymi kvietkami, ktoré sú jedlé). Kvitne od mája do septembra. Potočnicu sušte na tienistom mieste a pripravte sa na pomerne výraznú arómu, ktorá bude sprevádzať proces sušenia tejto rastliny.
Pozri aj: Čo nám berie energiu? Toto je päť najčastejších dôvodov!
Výborná a zdravá súčasť šalátov
V prípade, že sa rozhodnete zúžitkovať čerstvú potočnicu, výborne vám poslúži v zeleninovom šaláte alebo ako príloha k mäsu. Ak trpíte kožnými problémami (ekzémy a vyrážky), čerstvé listy potočnice si môžete rozdrviť a šťavou potierať postihnuté miesta. Keď si však budete robiť zásoby potočnice v prírode, myslite na to, že ide o ohrozený druh rastlinky, napríklad v susedných Čechách sa s ňou takmer vôbec nestretnete. Ideálne teda bude, ak si potočnicu samy doma vypestujete, obzvlášť, ak máte v záhrade nejakú vodnú plochu alebo jazierko.
V rôznych bio obchodoch a tiež na internete dnes bez problémov zoženiete semená potočnice, ktoré je dobré vysiať v máji alebo júni. A toto dosiahnete, ak zaradíte potočnicu do svojho pravidelného jedálnička:
- lepšia funkcia žlčníka
- lepšie trávenie
- zníženie únavy a nadúvania
- zvýšenie chuti do jedla
Pozri si: Vieš, ako sa robí Buddha miska? Máme pre teba podrobný návod
Mimochodom, vedeli ste, že potočnici sa hovorí aj žerucha potočná? Tá však nemá nič spoločné so žeruchou, ktorú si zvykneme pestovať doma vo vate. Potočnica lekárska je, okrem iného, charakteristická svojou korenisto-pikantnou chuťou. Je bohatá na vitamín A, B, C, D, E a K, vzácne oleje, kyselinu listovú, silice, jód a bielkoviny.