Espresso je kávový nápoj, ktorý vieme pripraviť pomocou kávovaru na espresso. Kávovar na espresso je prístroj, ktorý pripravuje kávu pod tlakom deviatich barov, vďaka čomu sa do menšej šálky zmestí výraznejšia chuť a aróma v porovnaní s kávami, ktoré sú pripravované iba filtráciou.
Pripraviť si kávu v takomto kávovare môže byť aj celkom zložité. V dobrých kaviarniach zvyknú mať vyškolený personál, ktorý ovláda správnu prípravu, čistenie kávovaru, názvoslovie a aj prípravy ďalších nápojov z espressa.
Ako si teda bez zbytočných starostí môžem pripraviť doma kvalitné a chutné espresso ako z kaviarne?
1. Základom dobrého espressa je čerstvo upražená káva, ktorú si v obchode vyberieme podľa vlastnej chuti.
2. Ďalej si potrebujeme zaobstarať espresso kávovar a mlynček, poprípade automatický kávovar, ktorý má už mlynček zabudovaný.
Odporúčame: Návod, ako vyčistiť kávové škvrny: Zlezú zo sedačky aj oblečenia!
Správne espresso:
- 7,5 – 8 g kávy na porciu
- 9 barov tlak
- teplota vody 90 – 95°C
- 30 ml vody
Nižšia teplota vody v káve zvýrazní jej ovocnosť, vyššia teplota zase horkosť. Hrúbku mletia si nadstavíme podľa farby extrahovanej kávy. Ak je príliš bledá, nadstavíme jemnejšie mletie a ak je príliš tmavá alebo netečie súvislý prúd a káva iba kvapká, nadstavíme hrubšie mletie.
Počas prvých 15 sekúnd extrakcie sa do šálky začnú uvoľňovať najprv oleje a arómy, kofeín sa vo väčšej miere začne uvoľňovať až neskôr. Ak nechceme do šálky extrahovať zbytočne veľa kofeínu, trieslovín a iných nežiaducich látok, kávu neextrahujeme dlhšie ako cca 30 sekúnd. Inak povedané, keď sa prúd kávy sfarbí na bledo, v káve už neostali žiadne chute a oleje a vtedy je potrebné extrakciu zastaviť.
Ak si chceme espresso zriediť a zväčšiť jeho objem, pridáme do šálky horúcu vodu podľa potreby. V šálke ostáva rovnaké množstvo kofeínu aj keď je chuť kávy vďaka vode menej intenzívna. Do tela sa ale môže uvoľňovať o čosi pomalšie.
Recept na pomarančové espresso
Leto ešte neskončilo, a preto som si pre vás pripravila ešte jeden osviežujúci recept.
Možno vás to prekvapí, ale chuť kávy sa často kombinuje s chuťou pomaranča. Mnoho ľudí si nevie predstaviť, že by si do svojej kávy vyšťavili kus pomaranča, ale vylepšiť pomarančový džús kávou, to už znie lepšie. Veľmi dôležitou ingredienciou je ľad, ktorý prepája chute.
Príprava: Do pohára s ľadom nalejeme pomarančový džús a šálku espressa. Kávu si zvolíme menej horkú, aby sa chute veľmi neprebíjali. Odporúčaný pomer je 2:1 džús a káva. Pred pitím zamiešame.
Ďalšie nápoje z espressa
Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).