Ako správne schudnúť? Kde sa to môžeme dozvedieť, keď už niekoľko desaťročí sa nás kopa farmaceutických spoločností a expertov (väčšinou platených práve týmito spoločnosťami) snaží presvedčiť, že tuky sú zlé. Veď prečo by nám mali klamať? Určite im nejde o zisk ale o naše zdravie. A kto spolupracuje s farmaceutickými spoločnosťami? Presne tak, naši lekári!
Práve kvôli spomenutým informáciám, lekárov častokrát nezaujíma príčina a pôvodca našej choroby, iba jej príznaky. Veď čo je lepšie? Trochu sa posnažiť a zistiť, čo nám je, aby sme sa mohli čo najskôr vyliečiť a v budúcnosti tomu vyhnúť, alebo len predpísať mastičku, napríklad na ekzém, ktorý veľmi pravdepodobne svedčí o nejakom zápale v tele, neliečiť ho a potlačiť len vyrážku? Po pár dňoch mastenia, škaredá záležitosť na koži zmizne a my sme radi, pretože si už nemusíme zakrývať dané miesto oblečením. A kto je tiež rád? No predsa lekár, pretože vie, že problém odstránený nebol a zákazník/pacient sa určite vráti a nastane možnosť predpísať ďalší liek. Na tomto úžasnom princípe funguje, žiaľ, takmer celý svet. Aj dietológovia a rôzni samozvaní experti na stravovanie.
Prečítaj si aj: Prokrastinácia – choroba či lenivosť? Plus 8 typov, ako byť výkonnejší
Prečo je potrebné konzumovať tuky?
Tuky (mastné kyseliny) sú vynikajúcim zdrojom energie. V súboji s bielkovinami a sacharidmi jednoznačne víťazia s 9 kalóriami na gram oproti 4 kalóriám na gram bielkovín alebo sacharidov.
Okrem toho, že sú skvelým zdrojom energie, sú taktiež nevyhnutné na vstrebávanie veľmi dôležitých vitamínov. Napríklad u vitamínov A, D a E bude ich využiteľnosť minimálna alebo nulová, pokiaľ si ich dáte bez mastných kyselín. Nehovoriac o tom, že mozog je zo 60 percent tvorený z tukov.
Vyskúšaj: Recept na zdravý domáci coleslaw: Príloha, ktorá ťa dostane
Ako funguje ukladanie tukov?
Mnoho ľudí si myslí, že z tukov sa priberá. Koniec koncov, veta - keď zjete tuky, rovno sa takto uložia v tele - dáva primárny zmysel. No toto tvrdenie nie je vôbec pravdivé. Za ukladanie tukov môže inzulín, ktorého hladina stúpa po zjedení sacharidov alebo bielkovín. Zvýšený inzulín vytvára tuky zo sacharidov. Takmer výlučne sa každý sacharid v tele premení na glukózu. Neplatí to pre všetky sacharidy, ale pre väčšinu áno.
Po ťažkom tréningu alebo po dlhšom období bez jedla sa glukóza uloží v podobe glykogénu v pečeni a vo svaloch. Ak však máme svaly a pečeň dostatočne zásobené touto látkou, začína sa ukladanie glukózy v podobe tukov na miesta, kde sa nám to zvyčajne nepáči.
Pozri tiež: Ako efektívne chudnúť bez pozerania sa na váhu?
Tajomstvo chudnutia
Po tom, čo ráno vstaneme, je naša hladina inzulínu ustálená. Bodaj by nie, keď sme nejedli odhadom 6 až 8 hodín. Niektorí spachtoši dokonca aj 12. Ak ju chceme udržať naďalej vyrovnanú, tak jediné, čo si môžeme dať, sú tuky, pretože tie ju, narozdiel od sacharidov a bielkovín, nijako neovplyvňujú. A keďže je telo pri nízkej ustálenej hladine inzulínu schopné uberať z tukov uložených na tele a čerpať z nich energiu, je vhodné tento stav počas dňa udržiavať čo najdlhšie a vo všeobecnosti sa neprejedať sacharidmi.
Ak sa vám teda v spojení s raňajkami poskladanými len z tukov podarí udržať množstvo zjedených sacharidov za deň do 100 až 150 gramov, bude vaše telo postupne schopné stále viac a viac ukrajovať z tukov nachádzajúcich sa priamo na ňom. Recept na takéto raňajky sa dozviete v mojom piatkovom článku. Máte sa načo tešiť.
Odporúčame: Tieto potraviny zakysľujú organizmus. Dajte si na ne pozor!