Mať zeleninu a ovocie z vlastnej záhrady je pýcha každého záhradkára. Na jeseň si preto mnohí odkladajú väčšie množstvo úrody do chladných miestností a pivníc, aby si na ňom mohli pochutnávať celú zimu.
Správne uskladnenie predĺži životnosť ovocia a zeleniny aj o niekoľko mesiacov, preto by ste ho nemali podceňovať.
Skladujte len zdravé kusy zeleniny a ovocia
Predtým než začnete zeleninu a ovocie na zimu uskladňovať, každý kus by ste mali dobre skontrolovať. Poškodené kusy by mohli začať rýchlo hniť a je pravdepodobné, žeby hnilobu rozšírili aj na zdravú zeleninu či ovocie. Taktiež je ideálne, aby bola zelenina suchá a očistená od nánosov zeminy.
Odporúčame prečítať: Aké bylinky zasadiť do záhradky či na balkón?
Mrkva a petržlen vydržia najdlhšie
Cviklu by ste mali zo zeme vybrať skôr ako začnú prvé mrazy. Ideálne je listy neodrezávať, ale odtrhnúť, aby z nich časť zostala. Medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, ktoré vám vydržia aj niekoľko mesiacov patria mrkva a petržlen. V tmavej, chladnej pivnici uložené v piesku vydržia aj viac ako šesť mesiacov.
Ako uskladniť zeleninu?
Pre uskladnenie koreňovej zeleniny je ideálna teplota pod štyri stupne Celzia. Samozrejme mínusové teploty sú pre uskladnenie taktiež nevhodné, a preto sa odporúča udržiavať teplotu od 0 – 4 stupne Celzia. Mrkva, petržlen alebo zeler najdlhšie vydržia vo vlhkom piesku.
Odporúčame prečítať: Záhradné domčeky na strome
Ako uskladniť ovocie?
Rovnako ako pri zelenine platí, že uskladňujeme tie kusy ovocia, ktoré sú nepoškodené. Zaujímavosťou je, že sa neodporúča uskladňovať rôzne odrody spoločne, ale samostatne do jednotlivých debničiek. Ovocie taktiež neukladáme na seba, aby nezačalo hniť a vyberáme vždy suché a chladné miesta.
Triky pri uskladňovaní
Jablká a hrušky skladujte stopkami smerom hore, aby mohli ďalej dozrievať. Trikom na dlhšie uskladnenie je aj balenie jednotlivých kusov ovocia do papieru, čo pri väčšom množstve však vyžaduje veľa trpezlivosti a papiera. Dôležité však je, aby ste neskladovali ovocie a zeleninu na jednom mieste, pretože ovocie ľahko vsiakne nové vône.
Odporúčame prečítať: Výhody pestovania rastlín v skleníku
www.thinkstockphotos.com