Vieme, že púpava lekárska nie je ani zďaleka len obyčajnou burinou, ktorá rastie na každom rohu. Ide o liečivú bylinku, ktorej liečivé vlastnosti si cenili už naši predkovia. Na liečebné účely sa pritom už od nepamäti využívajú rôzne časti rastliny.
Tradične sa na prípravu sušenej drogy využíva koreň, z ktorého je možné pripraviť čaj s mnohými účinkami na ľudské zdravie. Z kvetov sa pripravuje jedinečný púpavový med či púpavový sirup.
Vedeli ste však o tom, že využívať môžeme i listy rastliny? Možno vás to prekvapí, no púpavové listy obsahujú mnohé cenné látky a sú skutočne výživné a obsahujú množstvo cenných látok. A sú dokonca chutné!
Aké živiny púpavové listy obsahujú?
Sú bohaté na dôležitý vitamín C aj niektoré vitamíny skupiny B, taktiež mnohé minerály. Mladé listy púpavy majú dokonca viac železa ako špenát. Obsahujú tiež fosfor, vápnik, horčiny a mnohé ďalšie látky. Púpavové listy podporujú prečistenie organizmu. Účinky púpavových listov zahŕňajú aj podporu činnosti tráviacich orgánov. A ako využiť zväzok púpavových listov?
Púpavové listy na tanieri
Možno sa vám tomu nebude chcieť veriť, ale z púpavových listov sa dá pripraviť naozaj veľké množstvo jedál. Základom sú mladé púpavové listy, ktoré majú jemnejšiu chuť. No ani tie staršie nie sú na zahodenie, len sú horkejšie.
Listy si neváhajte pridať do všetkých tých jedál, kam by ste si za iných okolností pridali inú listovú zeleninu alebo medvedí cesnak. Pokojne ich môžete podusiť a zamiešať do cestovín alebo ryže. Nižšie pripájame viaceré zaujímavé recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Vyskúšate smoothie s púpavovými listami, pesto z púpavových listov, šalát z púpavových listov alebo púpavovú omeletu?
Odporúčame: Pozor, útočí štíhla obezita: Zisti, či sa tento fenomén týka aj teba!
TOP recepty s púpavovými listami:
1. Svieži šalát z púpavových listov
Mladé púpavové listy je vhodné zbierať hneď začiatkom jari. Nezabudnite zbierať vždy v čistom prostredí, najlepšie ďalej od osídlených oblastí. Čerstvé púpavové listy sú pritom skvelou ingredienciou do osviežujúcich zeleninových či zeleninovo-ovocných šalátov. Majú mierne horkastú až korenistú chuť. Pripravte si aj vy jarný púpavový šalát.
Nahradia alebo doplnia špenát, rukolu, listový šalát či inú listovú zeleninu. Púpavové listy neváhajte kombinovať s obľúbenými druhmi zeleniny, syrmi i domácim dresingom. Chutný púpavový šalát môžete použiť ako prílohu k mäsu. Jarný púpavový šalát je skvelou voľbou pre podporu zdravia pečene.
2. Čaj z púpavových listov
Odvar na vnútorné použitie sa nepripravuje len z koreňa, ale aj z listov, čerstvých či sušených. Listy je vhodné sušiť v tenkých vrstvách a dôkladne uskladniť. Na prípravu čaju môžete použiť lyžičku sušenej drogy alebo menšiu hrsť čerstvých listov na pohár vriacej vody.
Takýto púpavový čaj je vhodné užívať počas 4 až 6 týždňov na prečistenie tela od toxínov a povzbudenie trávenia. Čaj z púpavových listov podporuje aj činnosť pečene, žlčníka i sleziny. Ak vás trápi zhoršené trávenie, púpavový čaj isto vyskúšajte.
3. Púpavová omeleta
Ako ešte využiť zväzok púpavových listov? No predsa do omelety! Pripravte si hrsť listov púpavy, cibuľu, 4 vajcia, soľ a korenie. Cibuľku a púpavové listy nasekáme, zmiešame s vajcami, osolíme a okoreníme. Vylejeme na rozpálenú panvicu s trochou oleja a pripravíme, ako klasickú omeletu.
Púpavová omeleta je skvelá na raňajky. Pridajte k nech čerstvú zeleninu a chrumkavé pečivo.
Odporúčame: DIY čistiaci prípravok na ovocie a zeleninu – stačia ti naň 3 suroviny!
4. Zdravé zelené smoothie s púpavovými listami
Púpavové listy môžete použiť aj na prípravu ďalšieho nápoja, a to prečisťujúceho smoothie nápoja plného živín, ktorý priaznivo zapôsobí na pečeň i trávenie. Vyskúšajte kombináciu s baby špenátom, banánom a jablkom.
Pridajte trochu vody a všetko dôkladne rozmixujte. Doprajte si púpavové smoothie s jedinečnou chuťou, ktoré vám navyše pomôže očistiť telo. Neváhajte a pripravte si púpavové smoothie aj v kombinácii s vami zvolenými surovinami.
5. Netradičné pesto z púpavových listov
Už ste skúšali púpavové pesto? Možno vás to prekvapí, no tak obľúbené pesto si môžete pripraviť aj z púpavových listov. Budete potrebovať asi 4 hrste mladých listov púpavy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 6 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 50 g nastrúhaného parmezánu a okolo 50 g orechov, napríklad vlašských či píniových.
V mixéri všetko dôkladne rozmixujte. Môžete dochutiť soľou i korením. Zdravé púpavové pesto chutí dokonale na chrumkavom pečive alebo ho pridajte k cestovinám a pripravte si famózne púpavové cestoviny. Toto netradičné pesto si zamilujete.
Odporúčame: Recepty starých mám, ktoré liečia – týchto 7 musíš spoznať!
6. Púpavový ocot
Nakoniec máme pre vás ešte tip, ako použiť púpavové listy zvonka a podporiť tak nimi krásu vlasov. Do fľaše s vínnym octom pridajte okolo 15 až 20 púpavových listov. Vhodné je pridať aj zopár kvetov, aspoň 4 až 5. Fľašu uzatvorte a odložte na slnečné miesto. Takto nechajte púpavu lúhovať asi 10 dní. Pravidelne fľašu pretrepte.
Potom ocot sceďte a prelejte do čistej nádobky. Zriedený s vodou ho môžete používať na oplachovanie umytých vlasov. Pomôže to upokojiť pokožku hlavy. Ideálne je to vyskúšať pri často sa mastiacich vlasoch. Taktiež je ho možné pridávať do kúpeľa ako tonikum.
7. Púpavová polievka
Ak chcete využiť blahodarné účinky púpavových listov, skúste aj jarnú polievku z listov púpavy. Zeleninový vývar zohrejeme a pridáme púpavové listy. Necháme prehriať 10 minút, potom pridáme muškátový oriešok a rozmixujeme. Pri podávaní pridáme nadrobno nasekanú cibuľku (môže byť opražená), lyžicu smotany a trochu feta syra.
Článok aktualizovaný 16.4.2024