Ako využiť púpavové listy? Týchto 7 skvelých spôsobov musíš poznať!

Vieme, že púpava lekárska nie je ani zďaleka len obyčajnou burinou, ktorá rastie na každom rohu. Ide o liečivú bylinku, ktorej liečivé vlastnosti si cenili už naši predkovia. Na liečebné účely sa pritom už od nepamäti využívajú rôzne časti rastliny. 

Tradične sa na prípravu sušenej drogy využíva koreň, z ktorého je možné pripraviť čaj s mnohými účinkami na ľudské zdravie. Z kvetov sa pripravuje jedinečný púpavový med či púpavový sirup.

Vedeli ste však o tom, že využívať môžeme i listy rastliny? Možno vás to prekvapí, no púpavové listy obsahujú mnohé cenné látky a sú skutočne výživné a obsahujú množstvo cenných látok. A sú dokonca chutné!

Aké živiny púpavové listy obsahujú?

Sú bohaté na dôležitý vitamín C aj niektoré vitamíny skupiny B, taktiež mnohé minerály. Mladé listy púpavy majú dokonca viac železa ako špenát. Obsahujú tiež fosfor, vápnik, horčiny a mnohé ďalšie látky. Púpavové listy podporujú prečistenie organizmu. Účinky púpavových listov zahŕňajú aj podporu činnosti tráviacich orgánov. A ako využiť zväzok púpavových listov?

Púpavové listy na tanieri

Možno sa vám tomu nebude chcieť veriť, ale z púpavových listov sa dá pripraviť naozaj veľké množstvo jedál. Základom sú mladé púpavové listy, ktoré majú jemnejšiu chuť. No ani tie staršie nie sú na zahodenie, len sú horkejšie.

Listy si neváhajte pridať do všetkých tých jedál, kam by ste si za iných okolností pridali inú listovú zeleninu alebo medvedí cesnak. Pokojne ich môžete podusiť a zamiešať do cestovín alebo ryže. Nižšie pripájame viaceré zaujímavé recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Vyskúšate smoothie s púpavovými listami, pesto z púpavových listov, šalát z púpavových listov alebo púpavovú omeletu?

Odporúčame: Pozor, útočí štíhla obezita: Zisti, či sa tento fenomén týka aj teba!

púpavový šalát

Zdroj: Shutterstock®

TOP recepty s púpavovými listami:

1. Svieži šalát z púpavových listov

Mladé púpavové listy je vhodné zbierať hneď začiatkom jari. Nezabudnite zbierať vždy v čistom prostredí, najlepšie ďalej od osídlených oblastí. Čerstvé púpavové listy sú pritom skvelou ingredienciou do osviežujúcich zeleninových či zeleninovo-ovocných šalátov. Majú mierne horkastú až korenistú chuť. Pripravte si aj vy jarný púpavový šalát.

Nahradia alebo doplnia špenát, rukolu, listový šalát či inú listovú zeleninu. Púpavové listy neváhajte kombinovať s obľúbenými druhmi zeleniny, syrmi i domácim dresingom. Chutný púpavový šalát môžete použiť ako prílohu k mäsu. Jarný púpavový šalát je skvelou voľbou pre podporu zdravia pečene.

2. Čaj z púpavových listov

Odvar na vnútorné použitie sa nepripravuje len z koreňa, ale aj z listov, čerstvých či sušených. Listy je vhodné sušiť v tenkých vrstvách a dôkladne uskladniť. Na prípravu čaju môžete použiť lyžičku sušenej drogy alebo menšiu hrsť čerstvých listov na pohár vriacej vody.

Takýto púpavový čaj je vhodné užívať počas 4 až 6 týždňov na prečistenie tela od toxínov a povzbudenie trávenia. Čaj z púpavových listov podporuje aj činnosť pečene, žlčníka i sleziny. Ak vás trápi zhoršené trávenie, púpavový čaj isto vyskúšajte.

3. Púpavová omeleta

Ako ešte využiť zväzok púpavových listov? No predsa do omelety! Pripravte si hrsť listov púpavy, cibuľu, 4 vajcia, soľ a korenie. Cibuľku a púpavové listy nasekáme, zmiešame s vajcami, osolíme a okoreníme. Vylejeme na rozpálenú panvicu s trochou oleja a pripravíme, ako klasickú omeletu.

Púpavová omeleta je skvelá na raňajky. Pridajte k nech čerstvú zeleninu a chrumkavé pečivo.

Odporúčame: DIY čistiaci prípravok na ovocie a zeleninu – stačia ti naň 3 suroviny!

púpavové smoothie

Zdroj: Shutterstock®

4. Zdravé zelené smoothie s púpavovými listami

Púpavové listy môžete použiť aj na prípravu ďalšieho nápoja, a to prečisťujúceho smoothie nápoja plného živín, ktorý priaznivo zapôsobí na pečeň i trávenie. Vyskúšajte kombináciu s baby špenátom, banánom a jablkom.

Pridajte trochu vody a všetko dôkladne rozmixujte. Doprajte si púpavové smoothie s jedinečnou chuťou, ktoré vám navyše pomôže očistiť telo. Neváhajte a pripravte si púpavové smoothie aj v kombinácii s vami zvolenými surovinami.

5. Netradičné pesto z púpavových listov

Už ste skúšali púpavové pesto? Možno vás to prekvapí, no tak obľúbené pesto si môžete pripraviť aj z púpavových listov. Budete potrebovať asi 4 hrste mladých listov púpavy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 6 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 50 g nastrúhaného parmezánu a okolo 50 g orechov, napríklad vlašských či píniových.

V mixéri všetko dôkladne rozmixujte. Môžete dochutiť soľou i korením. Zdravé púpavové pesto chutí dokonale na chrumkavom pečive alebo ho pridajte k cestovinám a pripravte si famózne púpavové cestoviny. Toto netradičné pesto si zamilujete.

Odporúčame: Recepty starých mám, ktoré liečia – týchto 7 musíš spoznať!

púpavové listy

Zdroj: Shutterstock®

6. Púpavový ocot

Nakoniec máme pre vás ešte tip, ako použiť púpavové listy zvonka a podporiť tak nimi krásu vlasov. Do fľaše s vínnym octom pridajte okolo 15 až 20 púpavových listov. Vhodné je pridať aj zopár kvetov, aspoň 4 až 5. Fľašu uzatvorte a odložte na slnečné miesto. Takto nechajte púpavu lúhovať asi 10 dní. Pravidelne fľašu pretrepte.

Potom ocot sceďte a prelejte do čistej nádobky. Zriedený s vodou ho môžete používať na oplachovanie umytých vlasov. Pomôže to upokojiť pokožku hlavy. Ideálne je to vyskúšať pri často sa mastiacich vlasoch. Taktiež je ho možné pridávať do kúpeľa ako tonikum. 

7. Púpavová polievka

Ak chcete využiť blahodarné účinky púpavových listov, skúste aj jarnú polievku z listov púpavy. Zeleninový vývar zohrejeme a pridáme púpavové listy. Necháme prehriať 10 minút, potom pridáme muškátový oriešok a rozmixujeme. Pri podávaní pridáme nadrobno nasekanú cibuľku (môže byť opražená), lyžicu smotany a trochu feta syra. 

Článok aktualizovaný 16.4.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.04.2020 11:12

Púpavová sezóna je plnom prúde.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.04.2020 22:16

Super recepty.O púpavovom octe som netušila.Medík mám už uvarený.A už si púpavu aj suším na čaj.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

22.04.2020 19:20

Ďakujem za super recepty, určite vyskúšam :-) Doteraz som využívala iba samotné kvety na prípravu medu alebo sirupu :-)

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

23.04.2020 16:50

Veľmi dobrý článok. U nás je púpavu kompletne využitá od kvetu až po koreň. Veľmi mám rada koreň vysušený a podrvený, ako koreninu do jedál a dokonca ho zvyknem pridať aj do kávy, ktorú varím a vďaka nemu má úžasne medovú chuť.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

28.04.2020 21:59

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

03.05.2020 18:34

Púpavový med už roky varím pre manžela do čaju, ale mne nechutí. Púpavový čaj z listov vyskúšam.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.05.2022 06:45

Stojí za vyskúšanie.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

09.05.2022 09:51

Na púpavový čaj z čerstvej púpavy nedám dopustiť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.