Recept na domáce bazové želé cukríky – dokonalá maškrta pre malých aj veľkých

bazové želé cukríky

Sezóna bazy je jedným z najvoňavejších období roka. Stačí jeden prechod okolo rozkvitnutého kra a vzduch sa zrazu naplní sladkou, kvetinovou arómou, ktorú si jednoducho zamilujete. Baza čierna je nielen tradičnou súčasťou ľudového liečiteľstva, ale aj inšpiráciou pre moderné recepty – od sirupov a limonád až po želé či cukríky.

Jej chuť je jemná, kvetinová, s náznakom citrusov a jarného lúčneho vánku. V kombinácii s citrónom, medom a trochou želatíny alebo agaru vzniká nečakane lahodný dezert, ktorý poteší deti aj dospelých. Tieto domáce želé cukríky si vás získajú nielen chuťou, ale aj tým, že ich môžete vyrobiť úplne bez umelých prísad.

Ak hľadáte niečo nové, čo vás spojí s prírodou a zároveň ponúkne sladké potešenie, bazové želé cukríky sú ideálnou voľbou. Ich príprava je jednoduchá, hravá a dokonale vystihuje to najlepšie, čo nám koniec jari a začiatok leta ponúka – vôňu rozkvitnutej bazy, chuť slnka a štipku kúzla v každom súste.

Recept na bazové želé cukríky

  • 5–6 čerstvých bazových kvetov
  • 200 ml prevarenej, vychladnutej vody
  • 2–3 plátky citróna
  • 1 PL medu (prípadne viac podľa chuti)
  • 1 PL agaru alebo želatína podľa návodu (množstvo podľa objemu šťavy)

Postup prípravy domácich želé cukríkov z bazových kvetov

Najskôr si pripravte lúh z bazových kvetov. Do vychladnutej prevarenej vody vložte kvety tak, aby boli úplne ponorené a pridajte niekoľko plátkov citróna. Túto zmes prikryte a nechajte lúhovať pri izbovej teplote približne 24 hodín, aby sa z kvetov uvoľnila aróma aj účinné látky.

Po 24 hodinách lúh preceďte cez jemné sitko alebo gázu a podľa chuti oslaďte medom. Ak chcete zachovať maximum výživových hodnôt z medu, pridajte ho až po zahriatí zmesi, tesne pred plnením formičiek. 

Následne zvoľte spôsob zahustenia: buď do zmesi pridajte 1 lyžicu agaru a krátko povarte 2 minúty, alebo použite želatínu podľa návodu na obale (pozor, želatína sa nesmie variť, len zahriať).

Hotovú zmes nalejte do silikónových formičiek a nechajte stuhnúť – ideálne v chladničke. Po vychladnutí vzniknú jemné, pružné želé cukríky s jemnou vôňou bazy, ktoré sú skvelé ako zdravšia alternatíva sladkostí pre deti aj dospelých. V uzatvorenej nádobe ich skladujte v chlade a spotrebujte do niekoľkých dní.

bazový cukrík
instagram.com/zabavnamama

Tipy na obmenu receptu:

  • Ovocná verzia: Do lúhu pridajte pár malín, čučoriedok alebo jahôd – cukríky budú mať jemné ovocné podtóny a prirodzené zafarbenie.

  • Bylinková verzia: Bazové kvety môžete lúhovať spolu s mätou, medovkou alebo levanduľou pre upokojujúci účinok.

  • Kyslejšia chuť: Pridajte viac citróna alebo pár kvapiek limetkovej šťavy – skvele vyvážia sladkosť a dodajú osvieženie.

  • Vegánska alternatíva: Použite agar namiesto želatíny – je rastlinného pôvodu a zároveň výborne tuhne.

  • Pre deti aj dospelých: Ak máte formičky rôznych tvarov (srdiečka, zvieratká), cukríky budú zábavné aj ako domáci darček.

Bazové želé cukríky sú jednoduchým, no pôsobivým receptom, ktorý využíva silu prírody a sezónnych surovín. Príprava je hravá, výsledok voňavý a jemne sladký – ideálny na leto. Navyše viete presne, čo cukríky obsahujú, a môžete ich upraviť podľa svojho vkusu.

Či už sa rozhodnete pre agar alebo želatínu, výsledné želé potešia nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Nezabudnite sa pohrať s tvarmi a chuťami – a nebojte sa experimentovať. Baza má v sebe kúzlo, ktoré sa v takejto podobe doslova rozplýva na jazyku.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/zabavnamama

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.