Ste milovníkom čajov a nepohrdnete ani bielym čajom?
Biely čaj je naozaj lahodný, jemný a jeho výhodou (oproti zelenému čaju) je fakt, že je možné ho piť počas celého dňa. Tento druh čaju sa vyrába ešte z nerozvinutých čajových vetvičiek, ktoré sa zbierajú pred obdobím dažďov.
Púčiky čaju je možné trhať iba počas prvých týždňov čajovej sezóny. Jeho domovom je predovšetkým Čína, no nájdete ho aj v niektorých oblastiach Indie a Srí Lanky.
Odporúčame prečítať: Zelená zelenina si so zdravím rozumie
Aký je jeho postup výroby?
Pre delikátny biely čaj sa zbierajú iba nerozvinuté púčiky. Sušenie prebieha pomaly, najčastejšie sa čaj suší na slnku. Na výrobu čaju sa používajú iba tie najkvalitnejšie sušené púčiky, ktoré robia z bieleho čaju vzácny druh.
Okrem jeho lahodnej chuti si biely čaj dobre rozumie aj s našim zdravím. Vedeli ste, že biely čaj obsahuje najvyšší počet antioxidantov? Tie sa nachádzajú v chlpatých výhonkoch čaju a poskytujú ochranu proti voľným radikálom, ktoré vznikajú v organizme.
Odporúčame prečítať: Jarné alergie - ako ich eliminovať?
S čím nám vie biely čaj pomôcť?
- Znižovanie krvného tlaku a cholesterolu – dokáže zriediť krv a znížiť krvný tlak. Katechiny (druh antioxidantov) zabraňujú kôrnateniu ciev a zlepšujú tak prietok krvi
- Prevencia pred rakovinou – tú zabezpečujú flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v čaji. Spomaľujú rast rakovinotvorných buniek a poradia si so vznikom nových
- Pomoc zubom – pitie bieleho čaju znižuje výskyt paradentózy a zubného kameňa. Poradí si aj so vznikom zubného kazu či zlým dychom, ktorý neutralizuje
Odporúčame prečítať: Život s bezlepkovou diétou - celiakiou
OTÁZKA PRE VÁS:
Aký druh čaju máte najradšej? Zelený, biely alebo čierny?
www.thinkstockphotos.com