Bryndzová krémova so zemiakovo-šunkovými kroketami

Máj – lásky čas, ale aj obdobie, kedy je bryndza najlepšia. Májová bryndza má zväčša jemnejšiu maslovú chuť. Tak prečo nevyužiť jej chuť na obohatenie pokrmov?

 

Okrem bryndzovej nátierky môžete vyskúšať niečo iné. Túto bryndzovú polievku sme pripravovali spolu s Richardom Noskovičom počas nášho Fit&Balance pobytu na Donovaloch. A viete čo? Jej chuť bola naozaj lahodná!

 

Budete potrebovať:

  • Plzenská pečená šunka Mecom - 50g

  • Bravčová masť alebo olivový olej - 100g
  • Cibuľa - 150g
  • Zemiaky - 300g
  • Morská soľ
  • Smotana sladká 33% - 3dcl
  • Medvedí cesnak - 20g
  • Bryndza - 250g
  • Tapiokový škrob - 50g

 

Odporúčame prečítať: Recept: Hot dog so slaninkou a pažítkou

Bryndzová krémova so zemiakovo-šunkovými kroketami

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Cibuľu a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca si dáme olej alebo masť, pridáme cibuľku a pomaly pražíme do sklovita. Pridáme zemiaky, osolíme a restujeme, zalejeme vývarom. Ak nemáme vývar, zalejeme vodou a necháme variť pokiaľ zemiaky nie sú rozvarené. Keď máme zemiaky rozvarené, pridáme smotanu, prevaríme a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Keď máme polievku rozmixovanú dáme ju ešte na cca 5 minút prevariť. Polievku odstavíme, aby nám nevrela, pridáme bryndzu a znova rozmixujeme. Bryndzu pridáme podľa chuti, akú silnú bryndzovú polievku chceme mať. Polievku už nevaríme len zohrievame. Dochutíme soľou.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Fazuľová polievka s opečenou slaninkou

Bryndzová krémova so zemiakovo-šunkovými kroketami

Zdroj: Shutterstock®

Zemiakové krokety s údeným syrom a šunkou

Očistený zemiak si nastrúhame, vyžmýkame vodu, pridáme nastrúhaný údený ovčí syr, nakrájanú šunku a tapiokový škrob. Všetko premiešame, osolíme a narobíme si malé guličky, ktoré ešte obalíme v tapiokovom škrobe. Keď máme guličky pripravené, vyprážame ich na miernom ohni a pomaly ich otáčame, aby boli rovnomerne vypražené.

 

Zemiakové guličky sa dajú urobiť na rôzne spôsoby. Namiesto šunky môžeme použiť medvedí cesnak, cibuľu, slaninku a podobne.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Cuketové jednohubky s minipárkami

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

26.05.2017 02:02

Mňam :) Tak teraz ste mi narobili iné chute :)))

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.05.2017 09:54

niečo nové, vyskúšame

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

27.05.2017 16:16

Musí chutiť výborne!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

27.05.2017 21:06

milujeme bryndzu, možno to skúsime

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

30.05.2017 11:26

májová bryndza - ideálny recept na toto obdobie...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

31.08.2017 18:09

Polievky som nemala v láske.. Ale teraz ich zbožňujem.. Tátovyzerá super , a tie zemiakové krokety ešte lepšie..

Vaše meno:

Lenka Geršiová

Lenka Geršiová

21.10.2017 13:06

Vyzerá to skvele :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.06.2018 23:13

Máme radi občas robievam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.08.2018 17:24

to musí byť mňamka

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

01.09.2018 22:03

Robím ju trošku inak, ale bryndzová je u nás TOP polievka.

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

10.09.2018 23:45

Včera sme mali bryndzovú - našu obľúbenú. Síce ju nemixujem, ale robím ju podobne.

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

11.11.2018 23:18

Bryndzovú robím často, aj keď jednoduchšiu bez krokiet.

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

08.03.2019 13:37

bryndzovú som ešte nerobila, ale vyskúšam podľa tohto receptu :-) Ďakujem

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

14.03.2019 10:06

Ešte nikdy som sa neodvážila uvariť bryndzovú polievku, ale táto ma zlákala - je jednoduchá a určite aj chutná. Ďakujem za recept.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

12.11.2021 11:36

Bryndzovú polievku som ešte nikdy neskúšala pripraviť, vyskúšam podľa tohto receptu, nech nerobím z bryndze iba bryndzové halušky :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.