Máj – lásky čas, ale aj obdobie, kedy je bryndza najlepšia. Májová bryndza má zväčša jemnejšiu maslovú chuť. Tak prečo nevyužiť jej chuť na obohatenie pokrmov?
Okrem bryndzovej nátierky môžete vyskúšať niečo iné. Túto bryndzovú polievku sme pripravovali spolu s Richardom Noskovičom počas nášho Fit&Balance pobytu na Donovaloch. A viete čo? Jej chuť bola naozaj lahodná!
Budete potrebovať:
-
Plzenská pečená šunka Mecom - 50g
- Bravčová masť alebo olivový olej - 100g
- Cibuľa - 150g
- Zemiaky - 300g
- Morská soľ
- Smotana sladká 33% - 3dcl
- Medvedí cesnak - 20g
- Bryndza - 250g
- Tapiokový škrob - 50g
Odporúčame prečítať: Recept: Hot dog so slaninkou a pažítkou
Postup:
Cibuľu a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca si dáme olej alebo masť, pridáme cibuľku a pomaly pražíme do sklovita. Pridáme zemiaky, osolíme a restujeme, zalejeme vývarom. Ak nemáme vývar, zalejeme vodou a necháme variť pokiaľ zemiaky nie sú rozvarené. Keď máme zemiaky rozvarené, pridáme smotanu, prevaríme a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Keď máme polievku rozmixovanú dáme ju ešte na cca 5 minút prevariť. Polievku odstavíme, aby nám nevrela, pridáme bryndzu a znova rozmixujeme. Bryndzu pridáme podľa chuti, akú silnú bryndzovú polievku chceme mať. Polievku už nevaríme len zohrievame. Dochutíme soľou.
Odporúčame prečítať: Recept: Fazuľová polievka s opečenou slaninkou
Zemiakové krokety s údeným syrom a šunkou
Očistený zemiak si nastrúhame, vyžmýkame vodu, pridáme nastrúhaný údený ovčí syr, nakrájanú šunku a tapiokový škrob. Všetko premiešame, osolíme a narobíme si malé guličky, ktoré ešte obalíme v tapiokovom škrobe. Keď máme guličky pripravené, vyprážame ich na miernom ohni a pomaly ich otáčame, aby boli rovnomerne vypražené.
Zemiakové guličky sa dajú urobiť na rôzne spôsoby. Namiesto šunky môžeme použiť medvedí cesnak, cibuľu, slaninku a podobne.
Odporúčame prečítať: Recept: Cuketové jednohubky s minipárkami