Čierna reďkovka je prírodný liek! S týmto vám pomôže

Reďkovku môžeme nájsť v obchodoch v mnohých farbách. Najznámejšia je asi klasická červená reďkovka a často je vidieť aj bielu či čiernu a dokonca existuje vo fialovej alebo zlatej farbe. My sme sa dnes zamerali na jednu z nich a prinášame vám článok o jej úžasných účinkoch na zdravie človeka.

Ide o reďkovku čiernu, ktorá podporuje chudnutie, odstraňuje škodliviny z tela, posilňuje imunitu a zbaví vás kašľa. Pripravte si z nej šťavu a spoznajte liečivé účinky reďkovky čiernej! Ako reďkovku čiernu používať? Ako pomáha čierna reďkovka na kašeľ alebo iné neduhy? Zistite viac!

Nutričné hodnoty čiernej reďkovky

Reďkev siata čierna je charakteristická svojou pikantnou chuťou a možno preto ju mnoho ľudí obchádza. Pritom je to veľká škoda, pretože práve táto štipľavosť spôsobená horčičnými silicami je liečivá. Navyše je reďkovka plná vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok, ako aj antioxidanty.

Čierna reďkovka obsahuje vo vysokej miere vitamín B a E, betakarotén, vitamín C vo vyššej koncentrácii ako v prípade citrónov a taktiež minerálne látky ako vápnik, železo, horčík i draslík. Vďaka prítomnosti fytoncídov má čierna reďkovka antibiotické účinky. Tieto látky totiž dokážu usmrcovať niektoré druhy mikroorganizmov. A aké sú blahodarné účinky čiernej reďkovky?

Účinky čiernej reďkovky:

  • priaznivo vplýva na imunitný systém,
  • má antiseptické účinky,
  • podporuje zdravé trávenie,
  • reďkovka čierna udržuje zdravie pokožky,
  • čierna reďkovka detoxikuje,
  • prispieva k prevencii vzniku rakoviny a anémie,
  • odvodňuje z tela nadbytočnú vodu,
  • reďkovka čierna pomáha zdraviu dýchacích ciest,
  • reguluje cholesterol,
  • čierna reďkovka blahodarne pôsobí na tvorbu kostného a kĺbového tkaniva,
  • podporuje rast vlasov a nechtov,
  • stará o správnu funkciu žalúdka, žlčníka, zabezpečuje zdravú pečeň.

Bude vás zaujímať: Liečivé čaje z bylín, ovocia či korenín - ako vám pomôžu? I. časť

Čierna reďkovka recepty:

• ​Šťava z čiernej reďkovky

Táto reďkovka sa dá konzumovať ihneď po nakrájaní, no ak si z nej pripravíte šťavu, budete ju môcť použiť ako liek pri mnohých zdravotných problémoch. Jej príprava nie je vôbec zložitá.

POSTUP PRÍPRAVY: Zeleninu poriadne umyte a olúpte a následne odšťavte alebo postrúhajte a vylisujte. Nechajte ju niekoľko hodín odstáť v chlade, zbavíte sa tak sčasti jej pikantnej chuti. Užívajte ju len čerstvú, v chladničke ju skladujte maximálne 2 dni. Šťavu z čiernej reďkovky je možné zakúpiť aj v obchode alebo na internete.

Konzumácia čiernej reďkovky a šťavy je vhodná pri zápche, nadúvaní a pocitoch ťažkosti z jedla. Vyskúšajte ju pri nespavosti alebo bolestiach hlavy. Reďkovková šťava detoxikuje telo, zlepšuje stav pri osteoporóze, anémii a alergiách. Nie je však veľmi vhodná pre ľudí so žalúdočnými vredmi a zväčšenou štítnou žľazou a pre tehotné a kojace ženy. Nemá vedľajšie účinky a konzumovať ju môžu aj deti.

• ​Reďkovková šťava na kašeľ

Spomenutá šťava z čiernej reďkovky vám pomôže zbaviť sa kašľa. Jednu polievkovú lyžicu tejto šťavy zmiešajte s čajovou lyžičkou medu a užívajte pred jedlom trikrát denne. Ide o výborný prostriedok, ktorý zlepší váš stav aj pri zahlienení priedušiek a zachrípnutí. Práve fytoncídne látky pomáhajú eliminovať vírusy a baktérie.

• ​Čierna reďkev na chudnutie

Odroda čiernej reďkovky má minimum kalórií a značne podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus. To je perfektná kombinácia, ktorá nakopne chudnutie a zbaví vás nadbytočných kíl. Konzumujte ju surovú, napríklad s celozrnným pečivom, pridajte ju do zeleninového šalátu či nátierok.

Rovnako ju môžete ugrilovať či piecť spolu s inou zeleninou. Niekomu je však chuť tepelne upravenej čiernej reďkovky viac nepríjemná, preto treba skúsiť viacero variantov a nájsť si tak spôsob, ako túto zeleninu zaradiť do jedálnička.

Bude vás zaujímať: Recept: Super zdravý makový nepečený koláč

• ​Čierna reďkovka na očistu pečene

Čiernu reďkovku by mali konzumovať ľudia s nedostatočnou funkciou pečene, ktorá sa prejavuje napríklad bolesťami hlavy, tráviacimi ťažkosťami a zvýšenou únavou. Pečeň je každodenne zaťažovaná, pretože okrem iného filtruje krv a zbavuje ju škodlivín.

Práve čierna reďkovka je skvelým prírodným prostriedkom, ktorý na ňu blahodarne vplýva. Doprajte svojmu telu aspoň 20-dňovú očistnú kúru s touto zeleninou, pri ktorej ju môžete konzumovať čerstvú alebo vo forme šťavy.

• ​Čierna reďkovka pri problémoch so žlčníkom

Po šťave z čiernej reďkovky siahnite rovnako pri liečbe ochorení žlčníka, nie však zápalových. Denne jej vypite aspoň 100 až 150 ml. Ak vás trápia žlčníkové kamene, mali by ste vedieť, že spomínaná šťava podporuje ich rozpúšťanie. Užívajte ju vždy obmedzene, asi po piatich dňoch si na 2 až 3 dni dajte pauzu.

Odporúčame: Máš opuchnuté prsty na rukách? Vieme, čo za tým môže byť

• ​Šalát z čiernej reďkovky

Ingrediencie:

  • 1 veľká čierna reďkovka

  • 1 ČL tekvicového oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL dijon horčice
  • 1 ČL medu
  •  soľ
  •  čerstvé bylinky

Postup: Reďkovku ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Vymiešame zálievku z tekvicového oleja, citrónovej šťavy, horčice, medu, soli a podľa chuti čerstvých byliniek. Nalejeme k reďkovke a poriadne premiešame. Môžeme podávať. Nastrúhaná čierna reďkovka vytvorí základ pre veľmi chutný šalát. Štipľavá chuť reďkovky čiernej vytvorí skvelú kombináciu so sladkou chuťou medu.

• ​Zaváraná čierna reďkovka

Ingrediencie:

  • 1 kg čiernej reďkovky

  • 1 l vody
  • 100 ml octu (9 %)
  • 2 lyžice soli
  • 2 lyžice cukru
  • kôpor, cesnak, horčičné semienka, čierne korenie (podľa chuti)

Postup: Čiernu reďkovku dôkladne umyte, očistite a nakrájajte na plátky alebo kocky podľa preferencie. Poháre na zaváranie dôkladne umyte a sterilizujte. Vo veľkom hrnci zovrite vodu s octom, soľou a cukrom. Nechajte zmes zovrieť, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia.

Do každého pohára vložte trochu kôpru, cesnaku, horčičných semienok a čierneho korenia podľa chuti. Do pohárov naskladajte pripravenú čiernu reďkovku. Snažte sa vyplniť poháre čo najhustejšie. Horúci nálev nalejte do pohárov s reďkovkou, tak aby boli plody úplne pokryté.

Poháre pevne uzavrite. Potom ich vložte do veľkého hrnca s vodou a sterilizujte ich ponorením vo vriacej vode po dobu 10-15 minút. Vyberte poháre z vody a nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ich uložte na chladné a tmavé miesto.

Článok aktualizovaný 30.3.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

05.05.2017 13:08

mam ju rada.... ale sk maju v obchode vyber... tak zvolim radsej redkovku bieluu

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

05.05.2017 15:28

Ja redkovku nemusim,ziadnu.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

06.05.2017 10:30

ja ju jedávam viem aká je zdravá

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

10.05.2017 19:21

My máme z našej záhradky zásobu na celú zimu, je vynikajúca a zdravá:))

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

26.09.2018 18:46

Teďkovku mám rada no bielu ale túto som v obchode akosi nepostrehla

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.