Posledné roky sa do popredia dostávajú čoraz viac mlieka rastlinného pôvodu, ktoré sa považujú za zdravšie a ľahšie stráviteľnejšie ako živočíšne mlieka. Na trhu už dnes môžete objaviť niekoľko druhov a dokonca si ich môžete jednoducho pripraviť aj doma.
Laktóza v kravskom mlieku
Kravské mlieko je bohatým zdrojom bielkoviny, vápnika a mnohých vitamínov, avšak obsahuje laktózu, ktorá robí problém ľudom trpiacim laktózovou intoleranciou. Z výživy potom musia byť vylúčené všetky potraviny, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu, všetky mliečne produkty či sladkosti.
Odporúčame prečítať: Spoznajte zdravé rastlinné mlieka
Sójové mlieko
Najpoužívanejšie rastlinné mlieko, ktoré sa na pultoch v obchodoch drží už niekoľko rokov. Vyrába sa rozomletím namočených sójových bôbov. Sójové mlieko často kúpite aj v sušenej forme, ktoré si môžete pridávať do kávy či zmiešať s horúcou vodou.
Mandľové mlieko
Toto mlieko býva v obchodoch často predávané v rôznych príchutiach ako čokoládová či banánová, avšak pozor na množstvo cukru, ktoré obsahuje. Ak máte možnosť vyrobte si kvalitné mandľové mlieko doma.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept na Ovsené mlieko z MioMatu
Orechové mlieko
Oriešky dodajú mlieku jedinečnú príchuť, takže ak nepatríte medzi alergikov vyskúšajte aj túto alternatívu rastlinného mlieka. Bude bohaté na vitamíny skupiny B, omega 3 a 6 mastné kyseliny, draslík a mnoho ďalších.
Kokosové mlieko
Vôňa exotiky, ktorú toto mlieko má ho predurčuje byť skvelým mliekom najmä do rôznych koktailov, kde jeho kokosová príchuť potrebuje vyniknúť. Nájsť ho v obchodoch už nie je žiadny problém a je skvelé aj do mliečnych polievok.
Odporúčame prečítať: Falošná treska, chutné raňajky pre deti
www.thinkstockphotos.com