Divoké paradajky, alebo ak chcete – divé rajčiaky, sú malé červené bobuľky paradajok, ktoré nielenže vynikajúco chutia, ale ešte sú aj veľmi nenáročné na vypestovanie. Úplne vám k tomu postačí balkón. A čím sú vlastne také zaujímavé? Sú sladučké a deti ich úplne milujú. Bežne ich konzumujú aj ľudia, ktorí inak paradajky vôbec nejedia. Pozrite sa teda, ako na ich pestovanie!
Maličké, ale o to chutnejšie
Divoké paradajky pochádzajú z ďalekého Ekvádoru, Peru a Galapágov, ale túto exotiku už si dnes môžeme vypestovať aj samy, v našich podmienkach. Ide o najmenšiu odrodu jedlých paradajok, veď jedna váži len symbolické tri gramy. Malý vzrast divokej paradajky kompenzuje jej výborná chuť, nenáročnosť a odolnosť. A prečo odolnosť?
Nuž, v porovnaní s klasickou veľkou paradajkou je tá divoká zároveň imúnna voči plesni zemiakovej, čo je najnebezpečnejšia choroba nielen zemiakov, ale aj klasických paradajok. Odolnejšia je aj voči nízkym teplotám a popraskaniu.
Neprehliadni: Neuveríš, čo obsahuje čerstvé ovocie a zelenina. Vitamíny to nie sú!
Tešiť sa z nich môžeme oveľa skôr
A keď už divoké paradajky porovnávame s tými klasickými (kríčkovými), úrodu vám venujú skôr tie divoké (niekedy až o mesiac skôr), pričom im stačí úplne minimálna starostlivosť. Ak sa teda rozhodnete vypestovať si divé alebo divoké paradajky, zakúpte si ich semená, predpestujte si priesady doma na okne a približne v máji vysaďte na záhon, do skleníka alebo na balkón.
Na predpestovanie je ideálny marec, ale viete si ich vysiať do kelímka aj v apríli, najneskôr začiatkom mája, ak vám neprekáža, že sadeničky budú o čosi menšie. Po vysadení sú schopné dorásť.
Aby ste sa vyhli prípadnému plesniveniu paradajok, doprajte im oporu (halúzky či siete), prípadne ich uviažte. Budú sa vám tak zároveň aj ľahšie oberať. Zvyčajne sa zbierajú koncom leta. Je len a len na vás, či sa rozhodnete pre červené alebo žlté divoké paradajky – žlté sú skutočne maličké. Jedny aj druhé potrebujú dostatok slnka a živín. Divoké paradajky obsahujú lykopén, o ktorom sme už pomerne veľa popísali a ktorý je mimoriadne prospešný. O jeho potrebnosti pre naše telo si môžete prečítať aj tu: Lykopén s protirakovinovými účinkami: Nájdeš ho v týchto potravinách!
Divoké paradajky majú výraznú paradajkovú chuť, preto sú prioritne určené na priamu konzumáciu, nehovoriac o tom, ako potešíte vaše ratolesti, ak im z týchto milých guličiek pripravíte veselý tanier. Vhodné sú ale aj na sušenie, čo vám ušetrí veľa času aj práce, nakoľko ich nemusíte krájať, len vložiť celé do sušičky. Takto vám poslúžia počas celej zimy, napríklad s cestovinami. Tak čo, nájdu si divoké paradajky svoje miesto aj vo vašej záhradke?