DIY: Ekologický prípravok na čistenie záhradného grilu – ingrediencie isto nájdeš v špajze

čistenie záhradného grilu

Letné grilovačky sú jednou z najskvelejších aktivít, ktoré si môžeme počas teplých mesiacov dopriať. Sú ideálnou príležitosťou na stretnutie s priateľmi, rodinou a blízkymi či kolegami, pričom si užívame nielen spoločnosť, ale aj chutné grilované jedlá a osviežujúce drinky. Grilovanie v sebe nesie určitú mágiu – vôňa pečeného mäsa, zeleniny či rýb nás láka von a prináša atmosféru pohody a radosti.

Pri grilovaní môžeme byť kreatívni a experimentovať s rôznymi ingredienciami. Medzi obľúbené grilované pokrmy patrí šťavnatý steak, grilované kuracie krídla, marinovaná zelenina, chutné hamburgery a klobásy. Nezabúdajme ani na vegetariánske alternatívy, ako sú grilované tofu, halloumi či rôzne druhy zeleninových špízov. K tomu pridajme osviežujúce nápoje, ako je domáca limonáda, ľadový čaj alebo dokonca koktaily, ktoré celú atmosféru ešte viac oživia.

Avšak, keď sa grilovačka skončí, prichádza na rad menej obľúbená, no nevyhnutná úloha – čistenie grilu. Udržiavať gril v dobrom stave je dôležité nielen pre jeho životnosť, ale aj pre zdravie a chuť budúcich pokrmov. Nahromadené zvyšky jedla a mastnota môžu nielen zhoršiť chuť ďalšieho grilovania, ale aj spôsobiť nepríjemné zápachy a dokonca nežiaduce plamene. 

Máme pre vás jednoduchý a ekologický tip, ako váš gril ľahko a efektívne vyčistiť pomocou surovín, ktoré pravdepodobne nájdete vo svojej špajze. Nielenže je tento spôsob šetrný k prírode, ale aj k vašej peňaženke. Zabudnite na drahé a chemicky náročné čistiace prostriedky – postačia vám základné domáce ingrediencie, ktoré sú bezpečné a účinné. V nasledujúcich krokoch vám ukážeme, ako na to.

Odporúčame: DIY čistiaci prípravok na ovocie a zeleninu – stačia ti naň 3 suroviny!

ako vyčistiť gril
Depositphotos

Ingrediencie na čistenie záhradného grilu:

  • 250 ml teplej vody
  • 60 – 125 ml jedlej sódy
  • ocot

Ako vyčistiť pripálený gril?

Ako prvé si zo sódy bikarbóny a teplej vody vyrobíme hutnejšiu pastičku. Pridávame toľko jedlej sódy, aby zmes nebola príliš tekutá, ale ani úplne suchá. Sóda bikarbóna je známa svojou schopnosťou účinne odstraňovať mastnotu a pripáleniny, čo je bežný problém pri griloch. Výhodou je tiež, že pomáha neutralizovať nepríjemné pachy, ktoré môžu zostávať na grile po použití. 

Použitý gril necháme trochu vychladnúť a na grilovaciu mriežku a rošt naneste dostatočné množstvo pasty zo sódy bikarbóny. Gril zavrite a pustite sa do očistenia vonkajšej časti. Na handričku si stačí naniesť ocot a gril z vonka pretrieť. Oplachovanie nie je potrebné. Ocot dobre rozpúšťa ruky, mastnotu, usadeniny a rôzne nečistoty. Navyše má antibakteriálne vlastnosti a taktiež eliminuje pachy. Preto je skvelým pomocníkom na domáce ekologické čistenie. 

Po vyčistení vonkajšej strany záhradného grilu sa môžeme vrátiť späť k mriežkam a roštu. Vnútorné časti grilu vyberte von a odrhnite ich drsnejšou hubkou alebo ideálne kefkou. Potom časti dôkladne opláchnite čistou vodou a vráťte do grilu. Gril ponechajte otvorený, aby sa dôkladne vysušil. 

TIP pre jednoduchšie čistenie grilu: Keď všetko ugrilujete, nechajte gril ešte chvíľu horieť, aby sa spálili všetky prípadné zbytky jedla. Úplné zbytky zoškrabte. Čistenie grilu po každom použití nikdy nevynechávajte, bude sa tak váš verný spoločník na letných grilovačkách ľahšie udržiavať v TOP stave, ako keby ste ho očistili trebárs len na konci leta. Navyše, ponechané nečistoty v grile môžu následne aj negatívne ovplyvniť chuť jedla pri ďalšom grilovaní. 

Anketa: Máte radi letné grilovačky?

Odpovedali 2 ľudia

50%
0%
50%
0%
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE