Nemusíme byť trénovaní kuchári, aby sme zvládli chutné jedlá. Keď už sme sa rozhodli ísť určitým životným smerom či už vegánskym alebo vitariánskym, potrebujeme na to správne prístroje a nástroje.
Hlavne preto, aby naše jedlá boli ešte chutnejšie a dali tak príklad ostatným, že sa to dá aj bez mäsa alebo dokonca varenia. V skutočnosti práve tieto nástroje nám pomôžu rozvinúť tú naozajstnú chuť jedla do neskutočných rozmerov a my sa jej nebudeme vedieť dojesť.
Domáci robot – umožňuje krájať, sekať, mixovať, drviť, mlieť, šľahať. Urobíme ním slávne smoothies, maslá z orechov, omáčky, chutné mixované polievky… niektoré značky ponúkajú rôzne nože, ktoré v robote môžeme meniť podľa jedla, ktoré chceme pripravovať.
Vysokootáčkový mixér – je to veľmi podobná mašinka ako domáci robot, avšak je oveľa výkonnejšia. Z orechov vieme vymixovať nadýchaný krém, z obilia umelieme múku, poradí si aj s tvrdými stonkami z ovocia a zeleniny. Jednoducho absolútna súčasť kuchyne vegánov a vitariánov. Tieto mixéri bývajú drahšie, ale oplatí sa do nich investovať v každom prípade.
Odporúčame prečítať: Recept na Pudingový koláč
Odšťavovač – dokáže odšťaviť ovocie, zeleninu, zelené listy. Zabijeme tým dve muchy jednou ranou. Šťavu môžeme vypiť a z dužiny môžeme urobiť napríklad zeleninový hamburger alebo fašírky. Vyskúšajte nízkootáčkový odšťavovač, vďaka ktorému si pomixované ovocie ponechá omnoho viac vitamínov a enzýmov.
Špiralizér – táto praktická vecička nám z mrkvy urobí malé špirálky, tiež ho môžeme použiť na cuketu, zemiak, petržlen, na čokoľvek, čo je dlhšie s pevnejšou dužinou. Vaša porcia cukiet alebo mrkvy tak bude vyzerať aj pre vášho mäsožravého partnera omnoho lákavejšie.
Mandolína – podobný nástroj ako je špiralizér, avšak namiesto špiráliek nám urobí tenučký plátok. Ideálne na lasagne z cukety alebo na malé jednohubky z mrkvy, ktorú zavinieme do ruličky, do ktorej sme vložili predtým čerstvý špenát s maslom a kešu orechov. Mňam!
Odporúčame prečítať: Domáca maska na čistenie pórov
Dehydrátor – poďme teraz na “pečenie”. Áno aj vitariáni “pečú”, samozrejme nie klasicky, ale v dehydrátore. To nám umožňuje vyrábať chlebíky, krekríky, kúkisky, mafinky, palacinky a veľa ďalších chutností. :-) Už ako názov hovorí, jednoducho všetko, čo do neho vložíme, usuší. Keď chceme chrúmať, necháme dehydrátor pustený dlhšie alebo keď chceme žuť napríklad palacinky, necháme kratšie. Experimentujte!
Vrecko na rastlinné mlieko/syr – je to obyčajná utierka prispôsobená na cedenie. Veľmi jednoducho si ňou vyrobíme mlieko z konopných semienok (samozrejme bez THC :-)) alebo syr z makadamských orechov alebo ho využijeme ako klasické sitko.
Mažiar – nie je povinný, ale zíde sa, keď si chceme urobiť našu vlastnú čili pastu alebo čerstvo popučiť korenie, ktorého vôňa sa nám úžasne rozplynie po celej kuchyni. Kto by potom odolal takému jedlu? Ani len mäsožravci nie.
Odporúčame prečítať: Najlepšie cviky s vlastnou váhou
Wok, kvalitný hrniec, panvica, kvalitné nože – toto sú veci, ktoré nájdeme v každej domácnosti. Najlepšie sú však z kvalitných materiálov ako sú napríklad titán alebo liatina. Musíme však dávať pozor, aby neobsahovali hliník, ktorý sa pri varení dostane do stravy. Hrnce máme na celý život, oplatí sa investovať!
Bambusový párak, čínske paličky, podložka na sushi – ázijská kuchyňa je veľmi veľmi obľúbená, prečo by sme sa jej mali vzdávať? Dokážeme si hocijakú špecialitu z čínskej reštaurácie pripraviť aj doma. Pomôžu nám títo pomocníci.
Škrabka na ovocie a zeleninu – určite chceme mať všetko, čo jeme, dokonale čisté, preto absolútne nevyhnutnou pomôckou je škrabka. V kľude zeleninu očistíme, nahádžeme do odšťavovača a už si len vychutnávame chuť samotnej prírody.
Odporúčame prečítať: Ukradnite si 3 hodinky pre seba a zastavte sa vo svete, kde sa spomalil