Gaštanová múka je pomerne neznáma, no ak ste na bezlepkovej strave alebo máte radi zdravší spôsob stravovania, určite by ste jej mali venovať pozornosť. Múka z jedlých gaštanov totiž neobsahuje lepok, je zdrojom kyseliny listovej či vitamínu C a má ešte niekoľko ďalších pozitív. Prekvapí vás i takmer všestranným použitím a hlavne jedinečnou chuťou. V nasledujúcom článku vám o tejto múke povieme všetko dôležité.
Poznáte gaštanovú múku?
Gaštanová múka sa vyrába z jedlých gaštanov. Tie sa najprv zvyčajne 15 až 20 dní sušia pri teplote od 40 do 50 °C. Gaštany sú následne mechanicky zbavené šupky a najemno pomleté v špeciálnych zariadeniach. Pripravená zmes sa nakoniec preoseje. Hotová kvalitná jemná múka sa naporciuje a pobalí. Hoci navonok vyzerá gaštanová múka ako klasická pšeničná, odlišuje sa hlavne svojou sladkastou chuťou s orechovými podtónmi.
Gaštanová múka sa teší veľkej obľube napríklad v južných oblastiach Európy. Postupne sa stala súčasťou zdravého stravovania. Tento druh múky pomerne ľahko zoženiete na internete aj v predajniach, ktoré sa špecializujú na predaj zdravých potravín. Cena sa pohybuje približne od 3,50 eura za 250 gramové balenie.
Odporúčame: Horká čokoláda: Myslíš, že vieš o nej naozaj všetko? Toto určite nie!
V čom je táto múka iná?
Gaštanová múka je výborným zdrojom cennej vlákniny aj bielkovín. Vo veľkej miere však obsahuje hlavne polysacharidy. Tie sa na rozdiel od jednoduchých cukrov vstrebávajú postupne a nemajú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Vďaka tomu je táto múka vhodná aj pre diabetikov. Okrem toho môže byť užitočnou súčasťou jedálnička pri rozličných diétach či pri redukcii váhy. Predstavuje totiž skvelú prevenciu pred návalmi vlčieho hladu. Telu dodáva energiu priebežne a počas dlhšej doby.
Je tiež zdrojom vitamínu C aj niektorých vitamínov skupiny B, napríklad kyseliny listovej. Okrem toho sa v nej ukrýva mangán, fosfor či horčík. Veľkou výhodou gaštanovej múky je aj to, že je prirodzene bezlepková. Neobsahuje totiž glutén, inak známy aj ako lepok. Táto múka je teda skvelou voľbou aj pre celiatikov či osoby, ktoré sa snažia spomínanú látku zo stravy vylúčiť. Nutné je však nakoniec dodať, že na múku z jedlých gaštanov by si mali dávať pozor ľudia s alergiou na orechy!
Ako ju používať?
Svojou konzistenciou je gaštanová múka veľmi podobná klasickej bielej múke. Hoci má sladkastú chuť s jemnou vôňou po orechoch, je vhodná na sladké aj slané pečenie. Využiť ju tiež môžete na obaľovanie a vysmážanie. Buďte však pripravení na to, že pečivo z nej bude mať o niečo tmavšiu až zlatohnedú farbu. So zvyšujúcou sa teplotou totiž gaštanová múka mení svoju farbu. Môžete z nej upiecť chlieb i rozličné múčniky. Skvelo sa dopĺňa s chuťou vanilky či čokolády. Nemusíte sa však báť ani kombinácie s mäsom či strukovinami.
Gaštanovú múku je možné kombinovať aj s inými druhmi múk, napríklad špaldovou či amarantovou. Ak si z nej chcete upiecť chlieb, je vhodné, aby ste ju zmiešali v pomere 1:3 s ďalšou múkou. Naopak pri príprave palaciniek či chutných sušienok môžete použiť múku z jedlých gaštanov samotnú. Navyše sa s ňou dá skvelo experimentovať. Jedinečná chuť gaštanovej múky totiž rýchlo ozvláštni i staré a známe recepty.
Pozri aj: Kivi ako najlepší zoštíhľujúci prostriedok: Ako to dokáže?