Horká čokoláda – aj vy ste práve pocítili jej chuť na jazyku? Ak áno, vôbec sa nečudujeme, veď kto by odolal tejto horkej, a pritom sladkej pochúťke? No dobre, uznávame, niekto radšej siahne po mliečnej alebo bielej čokoláde. Napriek tomu, práve horká čokoláda stojí za našu pozornosť, preto sme sa na ňu pozreli zblízka. Pripravte si teda vreckovku na utieranie slín a čítajte ďalej!
Zdvihne vám náladu
O horkej čokoláde je známe, že potláča stres, nepokoj a napätie a má schopnosť dvíhať náladu a zlepšovať pamäť aj spánok. Nesrší kalóriami až tak, ako jej mliečne či biele alternatívy a dokonca sa zaraďuje medzi afrodiziaká. Kvalitná horká čokoláda väčšinou obsahuje viac, než 85 % kakaovej hmoty a neobsahuje žiadny cukor. Zato je bohatým zdrojom horčíka, mangánu či železa.
To sú však len pozitíva a ako dobre vieme, každá minca má dve strany. K tej „horkejšej“ strane sa ešte dostaneme... Spomenuli sme takmer ideálne zloženie horkej čokolády, ale pozor – to hovoríme o naozaj kvalitnej čokoláde bez ďalších dochucovadiel. Preto si starostlivo všímajte zloženie na obale prv, než si kúpite horkú čokoládu, ktorá koniec koncov vôbec nemusí byť taká prospešná, ako sa tvári.
Zaujme ťa: Skúsila si nepražené kakaové bôby? Na čokoládu plnú cukru zabudneš!
Kakao ako tajomstvo úspechu
Kvalitná horká čokoláda pozostáva prevažne z kakaa a práve to je jej tajomstvom úspechu. Kakao totiž obsahuje katechíny (chránia srdce), vitamín E (antioxidant), meď (je katalyzátorom pri tvorbe hemoglobínu) a fenyletylamín (má euforický účinok, teda zlepšuje náladu). Kakao tak chráni telo nielen pred ochoreniami, ale aj pred starnutím.
Horká čokoláda obsahuje aj takzvané flavonoidy, ktoré priaznivo vplývajú na krvný tlak alebo hladinu cholesterolu. A hoci sa v procese výroby tejto čokolády zároveň množstvo flavonoidov zničí, stále ich obsahuje viac, než napríklad mliečna čokoláda.
Opatrne so skonzumovaným množstvom!
Ak hovoríme o prospešnosti horkej čokolády, v skutočnosti staviame na piedestál kakaovník či kakaové bôby. Ale pozor – ak si myslíte, že horká čokoláda je natoľko zdravá, že odteraz ju nielenže môžete, ale priam až musíte konzumovať denne a vo veľkom, musíme vás hneď zabrzdiť. Kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa vám síce privodí pocit šťastia, a to vďaka železu, ktoré okysličí mozog, čím sa vylúčia endorfíny, ale ak ste sa rozhodli veriť tomu, že vám konzumácia tejto sladkosti upraví tlak aj cholesterol, opäť vás musíme vyviesť z omylu.
Áno, kakao obsahuje antioxidanty, ktoré majú schopnosť takto blahodarne vplývať na zdravie, ale ak by ste túto zásluhu chceli pripísať čokoláde, museli by ste jej denne skonzumovať obrovské množstvo. A to naozaj nerobte! Odporúča sa dopriať si jej maximálne 20-30 gramov za deň.
Neprehliadni: Ako sa vyznať v sacharidoch? Zisti, ktoré sú zdravé a ktoré nie!
Týmto všetkým sme premostili z pozitívnej strany mince na tú negatívnu, preto musíme spomenúť, a snáď nám dáte za pravdu, že čím vyšší podiel kakaa v čokoláde, tým nám jej chuť menej vyhovuje. Je len málo ľudí, ktorí si naozaj obľúbili 99 %-nú čokoládu, je to už totiž prisilná šálka kávy. Ak si navyše neviete predstaviť ani jeden deň bez čokolády, mali by ste vedieť, že si tým môžete ľahko privolať poruchu metabolizmu cukrov, čo je prvý krok ku vzniku cukrovky.
Nehovoriac o tom, že priveľa horkej čokolády dokáže spôsobiť nepríjemnú zápchu. A kedy si horkú (aj akúkoľvek inú) čokoládu radšej odpustiť úplne? Určite vtedy, ak ste náchylné na kožné problémy, vyrážky, akné a ekzémy.