Horké potraviny: Aké účinky majú na organizmus? Sú vôbec zdravé?

Hovorí sa, že koľko ľudí, toľko chutí. To platí aj pri výbere obľúbenej chuti. Mnohí z nás milujú sladké, iní zase uprednostnia výber z kategórie slaných jedál.

Nájde sa určite i množstvo ľudí, ktorí si s radosťou pochutia na niečom osviežujúco kyslom. Ale čo taká horká chuť?

Horké potraviny má v obľube asi len málokto. Môže to byť však veľká škoda. Horkastá chuť údajne dokáže vplývať na ľudský organizmus. Čo všetko teda dokáže? Aké majú horké potraviny účinky? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Vďaka čomu vnímame chuť jedla?

Chuť je jeden zo zmyslov pomocou ktorého vnímajú ľudia i niektoré živočíchy chemické látky rozpustené vo vode, respektíve v slinách. Práve sliny sú jedným z dôležitých aspektov celého zložitého procesu vnímania chutí, pretože plnia funkciu rozpúšťadla tuhých častí.

Významnú úlohu majú najmä chuťové poháriky, ktoré sú hlavnými chuťovými orgánmi. Týchto receptorov má človek v priemere asi 10 000. Nachádzajú sa v rôznych častiach ústnej dutiny, napríklad na podnebí či v hornej časti hltana. Oblasťou prijímania najčistejších a najintenzívnejších chuťových vnemov je však jazyk. Vnútri pohárikov sa nachádzajú chuťové bunky.

Ako jazyk vníma rôzne chute?

Človek dokáže vnímať niekoľko základných chutí. Medzi najznámejšie patrí sladká, slaná, kyslá a horká. V minulosti bol časti šírený mýtus, že rôzne chute sú vnímané v rôznych častiach jazyka – sladká chuť je pociťovaná najmä na špičke jazyka, za ňou nasleduje po stranách kyslá a slaná chuť a horká chuť sa nachádza až úplne vzadu na koreni jazyka.

Myšlienka, že rôzne časti jazyka sú špecializované na vnímanie rôznych chutí, je rozšírený mýtus. Moderná veda ukazuje, že chuťové poháriky schopné vnímať všetky základné chute sú rozptýlené po celom jazyku, hoci niektoré štúdie naznačujú, že môže existovať mierna lokalizovaná citlivosť.

Spomenúť ešte môžeme, že do povedomia sa dostáva i piata chuť zvaná umami, ktorá bola objavená ešte na začiatku 20. storočia. Táto chuť je podobná slanej. Vnímaná je pri konzumácii potravín bohatých na proteíny, napríklad mäsa, syrov, mlieka, ale i morských rias.

Pozri aj: Daj im šancu: Ako sa nosia čizmy po lýtko, alias midinky?

receptory chuti na jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá horká chuť – ako horké potraviny vplývajú na organizmus?

Ako sme už spomínali vyššie, horká chuť asi nie je šálkou kávy každého z nás. Je to však veľká škoda, pretože táto chuť dokáže vplývať na celé telo. Mnohé z látok, ktoré stoja za horkosťou potravín, majú obrannú funkciu.

Určité druhy ovocia či zeleniny si totiž tvoria a obsahujú horké látky na ochranu pred škodcami a zároveň to spôsobuje ich horkú chuť. Čo však škodí baktériám či hmyzu, zároveň dokáže pomôcť nám.

  • Podľa tradičnej čínskej medicíny je horká chuť charakteristická schopnosťou ochladzovať, spevňovať a odvádzať vlhkosť. Vďaka tomu dokážu potraviny s touto chuťou odstraňovať opuchy či znížiť vysoký krvný tlak i horúčku.
  • Niektoré z horkých látok tiež preventívne pôsobia proti nádorom.
  • Horká chuť má blahodarný vplyv aj na tráviacu sústavu. Takto chutiace potraviny uľahčujú proces trávenia, podporujú vylučovanie toxických odpadových látok a odbúravanie tukov.
  • Taktiež zrýchľujú metabolizmus a vyvolávajú pocit sýtosti, čiže napomáhajú aj pri chudnutí.
  • Mnohé z potravín s horkou chuťou sa navyše vyznačujú nižším množstvom kalórií.

Odporúčame: Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!

zdroje horkej chuti

Zdroj: Shutterstock®

Zaradíte do jedálnička horké jedlá?

Ktoré potraviny obsahujú horké látky? V prírode je možné nájsť veľké množstvo zdrojov horkej chuti, a to medzi rôznymi druhmi ovocia, zeleniny, korenín, orechov i byliniek. Horkosť môžeme v prvom rade hľadať v zelenej aj žltej zelenine. Radíme sem brokolicu, hlávkový a rímsky šalát, baklažán, ružičkový kel či artičoky.

Z ovocia môžeme spomenúť asi najznámejšiu horkú potravinu, a to grapefruit. Okrem toho sem patria para orechy či mandle, mak, čisté kakao, zelený čaj, pohánka i žito. V kuchyni sa bežne používa množstvo korenín s horkými vlastnosťami, napríklad majoránka, červená paprika, oregano i kurkuma.

To všetko sú horké potraviny rastlinného pôvodu, no určitú horkosť v sebe skrývajú aj potraviny živočíšneho pôvodu, a to konkrétne jahňacie mäso alebo kozí syr.

Horké byliny

Z bylín, ktoré majú horké účinky vďaka tomu, že obsahujú rôzne horké látky, nemôžeme zabudnúť na žeruchu, šalviu, rumanček alebo púpavu. Medzi horké byliny patrí aj palina pravá, horec žltý, benedikt lekársky či angelika lekárska. Sila horkých látok v bylinkách je veľmi nápomocná pri rôznych tráviacich ťažkostiach, posilňuje tráviaci systém.

Môže byť horkosť potravín problémom?

Pri horkých potravinách však platí, že všetkého veľa škodí. Nadmerná a dlhodobá konzumácia potravín tohto typu totiž vôbec nemusí na organizmus vplývať tak pozitívne, ako sme to opísali vyššie.

Nadbytok môže spôsobovať zvracanie a podľa tradičnej čínskej medicíny i vysychanie pokožky. V súvislosti s horkou chuťou však platí, že receptory v ústach a tráviacom trakte nás zvyčajne dokážu pri konzumácii včas zabrzdiť.

Článok aktualizovaný 20.3.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Anna Bútorová

Anna Bútorová

10.01.2018 06:47

strava by mala byť pestrá, plná rozmanitých chutí

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.01.2018 07:31

preto treba už od malička dávať dieťaťu rôzne potraviny s rôznymi chuťmi aby sa s nimi oboznámilo..... v neskoršom veku to už bude stále ťažšie a ťažšie..... je pravda, že sa nám chute menia.... čo sme nemali radi ako deti v dospelosti tomu môžeme prísť na chuť..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.01.2018 07:58

predvčerom som si robila nápoj zo zeleného grepu, má takú sladkastohorkú chuť a tú mám veľmi rada, som rada, že má takéto blahodárne účinky na organizmus, šalvivý a rumančekový čaj, kurkuma, oregano, mandle, patria do mojej kuchyne, často ich používam

Vaše meno:

Zuzana Úradníková

Zuzana Úradníková

10.01.2018 09:17

Zbožňujem grepy aj ked su horke :)

Vaše meno:

Tatiana Štelmaková

Tatiana Štelmaková

10.01.2018 11:53

Grep je super...ak si robite nejaky smoothie napoj mozte zamiesat tvaroh,trosku smotany na slahanie a nejake citrusy..je to mnamka

Vaše meno:

Ria Petrová

Ria Petrová

10.01.2018 13:54

Milujem červené grepy a často ich konzumujem aj s horkou vnútornou šupkou, nečistím ich až na čistú dužinu. Mávam vyslovene obdobie, keď mi takáto horkosť chýba. Zvlášť keď mi počas chrípky v ostatných rokoch úplne odídu chuťové kanáliky. Tak týždeň po chrípke, keď sa vrátia, tak sa nviem zasýtiť jedlami s výraznou chuťou.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

10.01.2018 13:59

Mám veľmi rada grep a pamätám si ho od malička, mamina nám ho servírovala dosť často. Obľubujem aj pomelo a to sa priznám dokážem naraz skonzumovať dosť veľké množstvo. A mám jednu výhodu, okrem mňa to ostatní až tak nemajú radi - ostane mi viac :)

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

10.01.2018 19:06

dakedy som mala rada grep,ale nakolko beriem lieky,tak pri urcitych liecivach sa neodporuca kombinovat

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

10.01.2018 19:32

grepy milujem...... práve som jeden dojedla.....

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

10.01.2018 19:52

Grapefruit ja vôbec nemám rada.. je fakt horký .. !! Ale zase mám rada brokolicu , baklažán , korenie - majorán ,kurkumu ..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.01.2018 20:36

Zo zdravotných dôvodov som zaradila do jedálnička horké potraviny a môžem iba potvrdiť, skutočne majú pozitívny vplyv na trávenie.

Vaše meno:

Miroslav Hajzuš

Miroslav Hajzuš

10.01.2018 21:19

najradšej mám červený grep, ten je trošičku sladší

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.01.2018 22:18

červené grepy mám veľmi rada,vôbec mi nevadí jeho horkosť.Aj čaj si občas neprisladím a pijem ho len taký horký...

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

11.01.2018 11:23

zelený caj je naj...

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

12.01.2018 13:06

ale veď horkastú chuť máme radi takmer všetci.viď kakao,horká čokoláda,aj ten baklažán,hoci tam horkosť zmierňujeme soľou,aj niektoré čaje proti žalúdočným ťažkostiam.

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

19.07.2018 01:53

Milujem HORKÉ (inak aj kyslé veľmi a štipľavé) ....
TAK UŽ VIEM, PREČO MÁM NAŠTARTOVANÝ METABOLIZMUS ;) Ou yeah... koľko málo stačí.

Vaše meno:

Mária Sivová

Mária Sivová

21.03.2024 07:39

Grepy milujem práve pre ich charakteristickú nahorklú chuť.

Vaše meno:

Anna Jasná

Anna Jasná

22.03.2024 19:35

V minulosti som zbožňovala grepy, tie súčasné komplet umelé a bez chuti:(

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

23.03.2024 15:12

Všetko s mierou, mám rada grepy, fašírky z brokolice, polievku, zapekaný baklažán, rumančekový čaj...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.