Jahodová sezóna je tu! Prinášame recept na výborný jahodový likér

Jahodovú sezónu jednoducho milujeme. Veď kto by odolal sladkým voňavým červeným jahodám, tak odlišným od tých celoročne dovážaných na pulty obchodov? Ak sa to jahodovo začervenalo aj vo vašej záhradke, prípadne ak holdujete čoraz populárnejším samozberom jahôd, ale chceli by ste vyskúšať aj niečo iné, než klasiku v podobe koláčov či džemov, pripravte si náš recept na jahodový likér!

Jahodovým likérom ozvláštnite bežné palacinky aj romantický večer

Príprava jahodového likéru je mimoriadne rýchla a jednoduchá. Ohúrite ním všetkých hostí na záhradnej grilovačke alebo kamarátky, ktoré pozvete na nedeľný zákusok. Nemáte v pláne ani jedno, ani druhé? Nevadí, takúto spoločnú jahodovú romantiku určite ocení aj váš partner.

Budete potrebovať:

  • 1 kg jahôd
  • 1 liter koňaku (alebo brandy, rumu, slivovice či vodky)
  • 0,5 litra vody
  • 500 g kryštálového cukru
  • celú škoricu, klinčeky (alebo badyán)

Pozri aj: Prekvapte návštevu! Svieže letné drinky z nápaditých surovín

recepty z jahôd

Zdroj: Shutterstock®

Ako sme už spomenuli, príprava jahodového likéru je veľmi jednoduchá. Voľba alkoholu, ktorý na jeho prípravu použijete, je len a len na vás. Zrelé jahody starostlivo umyte a pokrájajte. Vložte ich do fľaše so širokým hrdlom, zalejte alkoholom, pridajte klinčeky (na dané množstvo asi štyri kusy) a kúsok škorice vcelku. Uzavretú fľašu následne uložte na svetlé a slnečné miesto, kde bude (budúci) likér odpočívať približne šesť týždňov. Z času na čas fľašou potraste.

Po uplynutí šiestich týždňov priveďte k varu pol litra vody, pridajte cukor, povarte asi päťnásť minút a nechajte vychladnúť. Jahodovú šťavu s alkoholom preceďte a zmiešajte s cukrovým nálevom. Posledným krokom je ponalievanie likéru do pripravených čistých fliaš, ktoré následne skladujte v chlade. Takto pripravený likér nemusíte len piť, ale pokojne si ním polievajte dezerty, palacinky, pudingy alebo zmrzliny. Tak teda, na zdravie!

jahodové nápoje

Zdroj: Shutterstock®

Jahody ako zdroj zdravia

A mimochodom, nech už si doprajete jahody v akejkoľvek podobe, spravíte len a len dobre. :-) Napriek tomu, že sú veľmi sladké, obsahujú minimum cukru, zato dostatok vitamínov A, B, C a E. Nechýbajú im ani antioxidanty, pektíny, enzýmy, vláknina a triesloviny. Jahody sú takisto bohaté na minerály, ako vápnik, fosfor, mangán a železo.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

07.06.2018 02:11

Likérik môže byť výborný ...Pre mňa sú ale jahody v čerstvom stave také chuťovo fantastické, že s nimi nič nevymýšľam a vychutnám si ich také aké sú :)

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

07.06.2018 07:29

máme ešte jahody,tak tento likérik vyskúšam.

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

07.06.2018 10:25

Super nápad, milujem všetko jahodové, aj ked najradšej mám jahody v čerstvom stave so šampanským :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.06.2018 15:15

Milujem jahody likér som ešte nemala

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.06.2018 22:22

Hmmmm,to musí byť dobrotka.Akurát slivovicu by som asi nedávala,tá je moc silná a prebije chuť jahôd.Skôr niečo neutrálne,slabšie...možno gin.

Vaše meno:

Martina Hajdučková

Martina Hajdučková

08.06.2018 10:35

Višňový robievam - urobím aj tento

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

08.06.2018 13:49

mňam vyzerá a iste aj chutí výborne...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

08.06.2018 19:40

jahôdky radšej čerstvé, napr. na palacinkách so šľahačkov..

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.06.2018 16:49

vyzera to veľmi lákavo jahody mam rada

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.