Jahodovú sezónu jednoducho milujeme. Veď kto by odolal sladkým voňavým červeným jahodám, tak odlišným od tých celoročne dovážaných na pulty obchodov? Ak sa to jahodovo začervenalo aj vo vašej záhradke, prípadne ak holdujete čoraz populárnejším samozberom jahôd, ale chceli by ste vyskúšať aj niečo iné, než klasiku v podobe koláčov či džemov, pripravte si náš recept na jahodový likér!
Jahodovým likérom ozvláštnite bežné palacinky aj romantický večer
Príprava jahodového likéru je mimoriadne rýchla a jednoduchá. Ohúrite ním všetkých hostí na záhradnej grilovačke alebo kamarátky, ktoré pozvete na nedeľný zákusok. Nemáte v pláne ani jedno, ani druhé? Nevadí, takúto spoločnú jahodovú romantiku určite ocení aj váš partner.
Budete potrebovať:
- 1 kg jahôd
- 1 liter koňaku (alebo brandy, rumu, slivovice či vodky)
- 0,5 litra vody
- 500 g kryštálového cukru
- celú škoricu, klinčeky (alebo badyán)
Pozri aj: Prekvapte návštevu! Svieže letné drinky z nápaditých surovín
Ako sme už spomenuli, príprava jahodového likéru je veľmi jednoduchá. Voľba alkoholu, ktorý na jeho prípravu použijete, je len a len na vás. Zrelé jahody starostlivo umyte a pokrájajte. Vložte ich do fľaše so širokým hrdlom, zalejte alkoholom, pridajte klinčeky (na dané množstvo asi štyri kusy) a kúsok škorice vcelku. Uzavretú fľašu následne uložte na svetlé a slnečné miesto, kde bude (budúci) likér odpočívať približne šesť týždňov. Z času na čas fľašou potraste.
Po uplynutí šiestich týždňov priveďte k varu pol litra vody, pridajte cukor, povarte asi päťnásť minút a nechajte vychladnúť. Jahodovú šťavu s alkoholom preceďte a zmiešajte s cukrovým nálevom. Posledným krokom je ponalievanie likéru do pripravených čistých fliaš, ktoré následne skladujte v chlade. Takto pripravený likér nemusíte len piť, ale pokojne si ním polievajte dezerty, palacinky, pudingy alebo zmrzliny. Tak teda, na zdravie!
Jahody ako zdroj zdravia
A mimochodom, nech už si doprajete jahody v akejkoľvek podobe, spravíte len a len dobre. :-) Napriek tomu, že sú veľmi sladké, obsahujú minimum cukru, zato dostatok vitamínov A, B, C a E. Nechýbajú im ani antioxidanty, pektíny, enzýmy, vláknina a triesloviny. Jahody sú takisto bohaté na minerály, ako vápnik, fosfor, mangán a železo.